Τελευταία Νέα
Διεθνή

Beige Book (Fed): Σταθερή η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ – Τα επιτόκια μείωσαν τη ζήτηση

Beige Book (Fed): Σταθερή η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ – Τα επιτόκια μείωσαν τη ζήτηση
Ο πληθωρισμός ώθησε τους καταναλωτές με χαμηλό έως μέτριο εισόδημα να αναζητήσουν χαμηλότερες τιμές, αναφέρεται στο Βeige Book της Fed
Σχετικά Άρθρα

Η οικονομική δραστηριότητα ήταν περίπου σταθερή ή ελαφρώς ανοδική σε σχέση με τον μέτριο μέσο ρυθμό ανάπτυξης της προηγούμενης έκδοσης, αναφέρεται στο Beige Book.
Πέντε Περιφέρειες ανέφεραν ελαφρά ή μέτρια κέρδη στη δραστηριότητα ενώ οι υπόλοιπες είτε δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή είτε σημείωσαν από ελαφρά έως μέτρια πτώση.
Τα επιτόκια και ο πληθωρισμός συνέχισαν να επηρεάζουν τη δραστηριότητα και πολλές επαφές «εξέπεμπαν» μεγαλύτερη αβεβαιότητα ή αυξημένη απαισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές.
Οι μη αυτοματοποιημένες καταναλωτικές δαπάνες, συνολικά, σημείωσαν ελαφρά κέρδη.
Ο πληθωρισμός ώθησε τους καταναλωτές με χαμηλό έως μέτριο εισόδημα να αναζητήσουν χαμηλότερες τιμές.
Οι επαφές για ταξίδια και τουρισμό, αντίθετα, ανέφεραν μέτρια κέρδη, καθώς τα εστιατόρια και οι χώροι φιλοξενίας υψηλών απολάμβαναν ισχυρή ζήτηση.
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν ελαφρά, αλλά οι πωλήσεις αυξήθηκαν σημαντικά σε μερικές Περιφέρειες, ως απάντηση στα υψηλότερα αποθέματα.
Η μεταποιητική δραστηριότητα ήταν μεικτή σε όλες τις Περιφέρειες αλλά ελαφρώς αυξήθηκε.
Η ζήτηση για μη χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ήταν γενικά σταθερή, αλλά μειώθηκε σε ορισμένες Περιφέρειες.
Τα υψηλότερα επιτόκια μείωσαν περαιτέρω τις πωλήσεις κατοικιών, οι οποίες μειώθηκαν με μέτριο ρυθμό συνολικά, αλλά μειώθηκαν απότομα σε ορισμένες Περιφέρειες.
Η μίσθωση διαμερισμάτων άρχισε επίσης να επιβραδύνεται.
Οι οικιστικές κατασκευές υποχώρησαν περαιτέρω με μέτριο ρυθμό, ενώ οι μη οικιστικές κατασκευές ήταν μικτές αλλά ελαφρώς μειωμένες κατά μέσο όρο.
Η εμπορική μίσθωση μειώθηκε ελαφρά και οι κενές θέσεις γραφείων αυξήθηκαν.
Ο τραπεζικός δανεισμός σημείωσε μέτρια πτώση εν μέσω της ολοένα και πιο χαμηλής ζήτησης και των αυστηρότερων πιστωτικών προτύπων.
Οι γεωργικές συνθήκες ήταν σταθερές ή ελαφρώς ανοδικές και η δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα αυξήθηκε ελαφρά ισοσκελισμένα.
Η απασχόληση αυξήθηκε μέτρια στις περισσότερες περιφέρειες, αλλά δύο Περιφέρειες ανέφεραν σταθερό αριθμό προσωπικού.
Οι δυσκολίες πρόσληψης και διατήρησης μειώθηκαν περαιτέρω, αν και οι αγορές εργασίας εξακολουθούσαν να περιγράφονται ως στενές.
Αναφέρθηκαν διάσπαρτες απολύσεις στους τομείς της τεχνολογίας, των οικονομικών και των ακινήτων.
Ωστόσο, ορισμένες επαφές εξέφρασαν απροθυμία να απολύσουν εργαζομένους λόγω των δυσκολιών πρόσληψης, παρόλο που οι ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό μειώνονταν.
Οι μισθοί αυξήθηκαν με μέτριο ρυθμό κατά μέσο όρο, αλλά μερικές Περιφέρειες παρουσίασαν τουλάχιστον κάποια χαλάρωση των μισθολογικών πιέσεων.
Οι απόψεις σχετικά με τις προοπτικές έδειξαν σταθερή ή επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης και τουλάχιστον μέτρια περαιτέρω αύξηση των μισθών προς τα εμπρός.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με μέτριο ή ισχυρό ρυθμό στις περισσότερες Επαρχίες.
Ωστόσο, ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών επιβραδύνθηκε ισορροπημένα, αντανακλώντας έναν συνδυασμό βελτιώσεων στις αλυσίδες εφοδιασμού και αποδυνάμωσης της ζήτησης.
Οι τιμές λιανικής αντιμετώπισαν πτωτικές πιέσεις καθώς οι καταναλωτές αναζητούσαν ολοένα και περισσότερο εκπτώσεις.
Οι τιμές μειώθηκαν για ορισμένα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων της ξυλείας και του χάλυβα, αλλά οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν περαιτέρω ή παρέμειναν υψηλές σε ορισμένες Περιφέρειες.
Η αύξηση των ενοικίων κατοικιών άρχισε να μετριάζεται σε ορισμένες Περιφέρειες και οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν λιγότερο γρήγορα ή μειώθηκαν εντελώς εν μέσω ασθενούς ζήτησης.
Ο πληθωρισμός αναμενόταν να παραμείνει σταθερός ή συγκρατημένος περαιτέρω στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης