Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τσακίζουν» τη Ρωσία οι κυρώσεις – Σε υψηλά 6ετίας η μεταποίηση, σε υψηλά 3ετίας η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

«Τσακίζουν» τη Ρωσία οι κυρώσεις – Σε υψηλά 6ετίας η μεταποίηση, σε υψηλά 3ετίας η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Οι νέες εξαγωγικές παραγγελίες συρρικνώνονται με έντονο ρυθμό για 10ο συνεχή μήνα

Ο μεταποιητικός τομέας της Ρωσίας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν έξι ετών τον Νοέμβριο, χάρη στην αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ανακάμπτοντας από μια βουτιά τον περασμένο μήνα.

Ειδικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο 53,2 από 50,7 τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017.
"Η ζήτηση συνέχισε να καθοδηγείται από τους εγχώριους πελάτες, καθώς οι νέες εξαγωγικές παραγγελίες συρρικνώθηκαν και πάλι απότομα", δήλωσε η S&P Global.
"Παρ' όλα αυτά, οι μεγαλύτερες νέες πωλήσεις ώθησαν σε νέα αύξηση της απασχόλησης και των αποθεμάτων, με την αγορά εισροών να επεκτείνεται με απότομο ρυθμό".

Συρρίκνωση εξαγωγών

Η S&P Global δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας, που επιβλήθηκαν λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, συνέχισαν να επιβαρύνουν τη ζήτηση των ξένων πελατών, με τις νέες εξαγωγικές παραγγελίες να συρρικνώνονται με έντονο ρυθμό για 10ο συνεχή μήνα.
Η επέκταση έχασε τη δυναμική της τον Οκτώβριο, αφού ο πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε μια "μερική επιστράτευση" στα τέλη Σεπτεμβρίου, η οποία είδε περίπου 300.000 εφέδρους - κυρίως νέους, εργαζόμενους άνδρες - να επιστρατεύονται για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο τομέας της μεταποίησης επέδειξε ανθεκτικότητα.
"Παρά την περαιτέρω απότομη παράταση των χρόνων παράδοσης των προμηθευτών εν μέσω προκλήσεων και διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι επιχειρήσεις επέκτειναν τις αγορές τους με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2017", δήλωσε η S&P Global.
Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, υποστηριζόμενη από τις ελπίδες για νέες παραγγελίες, εκτινάχθηκε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019.

Σταθερό το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας

Την θέση πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας παραμένει σταθερό παρά τις κυρώσεις της Δύσης διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Mikhail Mishustin, ο οποίος υπογράμμισε πως η ρωσική οικονομία έχει διατηρήσει τη μακροοικονομική της σταθερότητα.
Κατά την τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Mishustin είπε πως παρά τις προκλήσεις, οι κύριοι δείκτες του ρωσικού προϋπολογισμού παραμένουν ισορροπημένοι.
«Οι κυρώσεις δεν έχουν παραβιάσει τη σταθερότητα του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και δεν έχουν επηρεάσει τη μακροοικονομική σταθερότητα» υποστήριξε ο Mishustin, επισημαίνοντας πως «καταφέραμε να αποτρέψουμε όλα τα αρνητικά σενάρια» σχετικά με την απώλεια θέσεων εργασίας και τη λειτουργία ολόκληρων βιομηχανιών.

Η αποτυχία των κυρώσεων

Οι αναλυτές εκτιμούν πως εννέα μήνες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία όσοι πίστευαν ότι η Ρωσία θα υποχωρούσε υπό τη δαμόκλειο σπάθη των κυρώσεων διαψεύστηκαν παταγωδώς. Στο πεδίο της μάχης διεξάγεται ένας πόλεμος φθοράς, θανάτου και καταστροφής.
Πέρα από αυτό, μαίνεται, όπως σχολίαζε σε άρθρο του ο «Economist», μια οικονομική σύγκρουση με σφοδρότητα και έκταση που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1940, καθώς οι δυτικές χώρες προσπαθούν να πλήξουν τη ρωσική οικονομία των 1,8 τρισ. δολαρίων με ένα νέο οπλοστάσιο κυρώσεων, που όμως που αποδεικνύονται προβληματικές όχι μόνο γιατί δεν έχουν «γονατίσει» τη ρωσική οικονομία, όπως υπολόγιζαν στη Δύση, αλλά γιατί έχουν γυρίσει μπούμερανγκ, δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σκηνικό ενεργειακής κρίσης που πλήττει κυρίως την Ευρώπη, τινάζοντας στον αέρα κρατικούς προϋπολογισμούς και νοικοκυριά.
Από τον Φεβρουάριο η Αμερική, η Ευρώπη και οι σύμμαχοί τους έχουν εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ απαγορεύσεων που καλύπτει χιλιάδες ρωσικές επιχειρήσεις και άτομα.
Τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας ύψους 580 δισ. δολαρίων έχουν παγώσει και οι περισσότερες από τις μεγάλες τράπεζές της έχουν αποκοπεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών.
Η Αμερική δεν αγοράζει πλέον ρωσικό πετρέλαιο και το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα τεθεί πλήρως σε ισχύ τον Φεβρουάριο.
Οι ρωσικές επιχειρήσεις απαγορεύεται να αγοράζουν από κινητήρες μέχρι τσιπ. Ολιγάρχες και αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.
Κι όμως. Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας αποδείχτηκαν λανθασμένες, με το ρωσικό ΑΕΠ να μειώνεται μεν, αλλά όχι με καταστροφικό ρυθμό, 4% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας στηρίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Ενώ οι ΗΠΑ και οι στενοί σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις, πολλές χώρες -όπως η Κίνα, η Ινδία και χώρες της Μέσης Ανατολής- δεν το έχουν κάνει, συνεχίζοντας τις εμπορικές συναλλαγές με τη Μόσχα.
Το ρούβλι όχι μόνο δεν υποτιμήθηκε ραγδαία, αλλά επιδόθηκε σε ένα ξέφρενο ράλι.
Όσο για τα ρωσικά κρατικά ταμεία, γέμισαν από τις πωλήσεις ενέργειας, αφού ο πόλεμος εκτίναξε στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και άλλων καυσίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης