Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε ύφεση παραμένει η μεταποίηση αλλά επιβραδύνθηκε ο ρυθμός συρρίκνωσης

Ευρωζώνη: Σε ύφεση παραμένει η μεταποίηση αλλά επιβραδύνθηκε ο ρυθμός συρρίκνωσης
Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη μεταποίηση αυξήθηκε στο 47,1 από το 46,4 του Οκτωβρίου

Σε ύφεση παραμένει η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με έρευνα που δείχνει ότι ενώ τα εργοστάσια του μπλοκ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έναν σκληρό χειμώνα, αυτός μπορεί να μην είναι τόσο άσχημος όσο είχε θεωρηθεί αρχικά.
Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη μεταποίηση αυξήθηκε στο 47,1 από το 46,4 του Οκτωβρίου, αλλά διαμορφώθηκε κάτω από την προκαταρκτική μέτρηση του 47,3 και κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται τη Δευτέρα και θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομία, αυξήθηκε στο 46,0 από 43,8, σηματοδοτώντας τον έκτο μήνα μετρήσεων κάτω του 50.
δείκτης PMI σηματοδοτεί κάποια ευπρόσδεκτη μετρίαση της έντασης της ύφεσης στη μεταποίηση της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, η οποία θα στηρίξει τις ελπίδες ότι η περιοχή πολλοί δεν αντιμετωπίζει μια χειμερινή ύφεση τόσο σοβαρή όσο ανέμεναν προηγουμένως πολλοί", δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global.
Υποδηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει γρήγορη αναζωογόνηση της βιομηχανίας, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν απότομα και ένα κομμάτι της δραστηριότητας δημιουργήθηκε από την ολοκλήρωση ανεκτέλεστων εργασιών.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών παρέμεινε σταθερά κάτω από το 50 στο 40,7, αν και πάνω από την ένδειξη 37,9 του Οκτωβρίου.

Σε δυσχερή θέση οι κατασκευαστές

"Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση ανάπαυλα στον ορίζοντα για τη δυσχερή θέση των κατασκευαστών, δεδομένου ότι τα βιβλία παραγγελιών συνεχίζουν να επιδεινώνονται με ανησυχητικά απότομο ρυθμό, συρρικνώνοντας με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή", δήλωσε ο Williamson.
Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις χαλαρώνουν, πιθανότατα ευπρόσδεκτη είδηση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παρότι παρέμειναν υψηλοί, τόσο οι δείκτες τιμών εισροών όσο και οι δείκτες τιμών εκροών μειώθηκαν σημαντικά.
Ο πληθωρισμός στο μπλοκ ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου 10,0% τον Νοέμβριο, όπως έδειξαν τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία την Τετάρτη, εξακολουθώντας να είναι πενταπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για 2%.
Η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τις αυξήσεις των τιμών και αναμένεται να προσωρήσει σε αύξηση κατά 50 μ.β.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης