Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ΕΚΤ - Ύφεση και πληθωρισμός θα φέρουν μεγάλες διαφωνίες για το ύψος των επιτοκίων

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ΕΚΤ - Ύφεση και πληθωρισμός θα φέρουν μεγάλες διαφωνίες για το ύψος των επιτοκίων
Ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος και χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα κορυφωθεί ο πληθωρισμός και πόσο γρήγορα θα μειωθεί
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να εισέλθει σε μια νέα φάση στη μάχη της κατά του πληθωρισμού, γεγονός που πιθανόν να προμηνύει πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική.
Ξεκινώντας από αυτόν τον μήνα, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνοδεύονται από έναν επιπλέον μοχλό σύσφιξης, καθώς διαμορφώνεται η εκκαθάριση των ισολογισμών, και όλα αυτά περιπλέκονται από μια πιθανή ύφεση, αναφέρει ανάλυση του Bloomberg.
Με κάθε αύξηση να απαιτεί λεπτότερες εκτιμήσεις σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο και τις συνθήκες χρηματοδότησης, αυτό το διανοητικό κουβάρι θα καταστήσει δύσκολη την επανάληψη της σχετικής συναίνεσης πίσω από τις φετινές δραστικές κινήσεις το 2023.
Οι traders βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να κορυφώνεται λίγο κάτω από το 3%

Δύσκολος ο Δεκέμβριος

"Ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος και χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα κορυφωθεί ο πληθωρισμός και πόσο γρήγορα θα μειωθεί, είναι απίθανο να γίνει ευκολότερο μετά από αυτό", δήλωσε η Veronika Roharova, οικονομολόγος της Credit Suisse.
"Θα δούμε περισσότερη ένταση εντός της ΕΚΤ καθώς τα επιτόκια πλησιάζουν προς το ουδέτερο έδαφος - έστω και μόνο επειδή δεν είχαμε πολύ στο πρόσφατο παρελθόν". 
Ό,τι κι αν κάνουν οι αξιωματούχοι με επικεφαλής την πρόεδρο Christine Lagarde σχετικά με την αύξηση του κόστους δανεισμού στις 15 Δεκεμβρίου, η απόφασή τους είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το φέρει σε ένα επίπεδο που περίπου θεωρείται ότι δεν θα τονώνει πλέον την ανάπτυξη. 
Αυτό θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, καθώς οι μελλοντικές αυξήσεις για την τιθάσευση του πληθωρισμού θα μετακινηθούν από τις ουδέτερες ρυθμίσεις στην πραγματική περιστολή της οικονομίας κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.
313874568_513579344155067_7616144449003689844_n_1.jpg
Μέχρι που θα φτάσουν τα επιτόκια;

Στη συνέχεια, υπάρχει το ερώτημα του πόσο ψηλά θα πρέπει τελικά να αυξηθεί το κόστος δανεισμού.
Ενώ τα επιτόκια θα παραμείνουν το σημαντικότερο εργαλείο, η ΕΚΤ θα διευθετήσει επίσης το ζήτημα του πώς θα αρχίσει να ξετυλίγει τα τρισεκατομμύρια ευρώ που κατέχει σε ομόλογα - τη λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη. 
Ο σχεδιασμός αυτής της πολιτικής μπορεί τελικά να αντανακλά μια συμβιβαστική απόφαση που περιλαμβάνει επίσης το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων του Δεκεμβρίου και τον ρυθμό των μελλοντικών κινήσεων.
Και πέρα από την εξέταση της εμπειρίας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, υπάρχουν ελάχιστες οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αξιωματούχοι καθώς προσπαθούν να κρίνουν τον αντίκτυπο της μείωσης του ισολογισμού στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Προ των πυλών η ύφεση

Στις επιπλοκές θα προστεθεί η θολή οικονομική κατάσταση, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το πότε ο αντίκτυπος των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων - 200 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής - θα φθάσει τελικά στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο, παρά τις ενδείξεις ότι η ύφεση έχει πάρει διαστάσεις
317829472_5559266724160285_7998215530580241749_n_1.jpg
Οι πιέσεις στις τιμές παρουσιάζουν αμυδρά σημάδια κορύφωσης - με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να επιβραδύνεται τον Νοέμβριο για πρώτη φορά εδώ και 18 μήνες. 
Στο 10%, όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και η Lagarde προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ψευδούς σήματος αποκλιμάκωσης.
"Οποιαδήποτε αίσθηση ανακούφισης στην ΕΚΤ θα μετριαστεί από το γεγονός ότι οι υποκείμενες πιέσεις παραμένουν υπερβολικά ισχυρές", δήλωσε η Maeva Cousin του Bloomberg Economics.
Οι δείκτες εμπιστοσύνης που σηματοδοτούν ότι η οικονομία μπορεί να είναι λιγότερο εύθραυστη από ό,τι φοβόταν, υποστηρίζουν τα επιχειρήματα ότι μια διαφαινόμενη ύφεση δεν θα είναι αρκετά σοβαρή ώστε να τιθασεύσει σημαντικά τις τιμές.
Η ισχυρή αγορά εργασίας και τα μέτρα δημοσιονομικής ανακούφισης στηρίζουν τις δαπάνες, οδηγώντας τους οικονομολόγους να προειδοποιούν για τον κίνδυνο παρατεταμένων υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων.
Οι συμφωνίες για τους μισθούς αυξάνουν τους λόγους ανησυχίας.
Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γερμανίας κέρδισε πρόσφατα αυξήσεις που υπερβαίνουν το 5% το 2023 και το 3% το 2024, καθώς και αφορολόγητες πληρωμές μπόνους ύψους 3.000 ευρώ. 
Η συμφωνία αυτή αντανακλά τις προσδοκίες για ταχύτερο πληθωρισμό και στο μέλλον και περιγράφηκε ως σαφές αποτέλεσμα δεύτερου γύρου των πιέσεων στις τιμές πάνω από τον στόχο από τον πρόεδρο της Bundesbank Joachim Nagel.

Το σπιράλ των μισθολογικών αυξήσεων

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δείχνουν γενικά την πεποίθηση ότι η απειλή ενός σπιράλ μισθολογικών τιμών στην περιοχή του ευρώ έχει περιοριστεί προς το παρόν.
Ακόμα κι έτσι, ούτε η ΕΚΤ ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν επί του παρόντος την επιστροφή στον στόχο του 2% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Θα έχουν νέες προβλέψεις αυτό το μήνα που θα δείχνουν μια πρώτη εικόνα για το 2025.
Αν και οι προβλέψεις αυτές είναι απίθανο να έχουν την ίδια βαρύτητα με το παρελθόν λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι προοπτικές για το επόμενο έτος θα είναι χρήσιμες.
317512685_1524188761387649_7152840500967045238_n_1.jpg

Πόση θα είναι η αύξηση των επιτοκίων

Έχοντας αυτό κατά νου, αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ignazio Visco, έχουν προειδοποιήσει κατά των "υπερβολικά γρήγορων και μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων" που θα μπορούσαν να "ενισχύσουν και να επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα".
Ο ίδιος και συνάδελφοί του, όπως ο Francois Villeroy de Galhau και ο Mario Centeno, έχουν δηλώσει ότι προτιμούν μια αύξηση μισής μονάδας αυτό το μήνα.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Isabel Schnabel και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Bostjan Vasle φαίνεται να προτιμούν ένα τρίτο διαδοχικό βήμα 75 μονάδων βάσης.
"Υπάρχει λόγος να δοθεί ένας πιο προσεκτικός τόνος ενόψει της επερχόμενης ύφεσης, αλλά υπάρχει εξίσου λόγος να επιμείνουμε στην περιοριστική στάση, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν υψηλές", δήλωσε η Ana Boata, επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Allianz Trade.
"Η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια περίπλοκη, σύνθετη κατάσταση στην οποία δεν είναι εύκολο να προσανατολιστεί".
Μια πιο δύσκολη κρίση προς το παρόν είναι πιθανότατα η χάραξη μιας στρατηγικής για το QT, την οποία η Lagarde και οι συνεργάτες της έχουν υποσχεθεί να παραδώσουν στις 15 Δεκεμβρίου.
Η ενεργοποίησή της θα είναι μια απόφαση για μια άλλη μέρα. 
Οι λίγες ιδέες που έχουν μοιραστεί οι αξιωματούχοι σχετικά με το πώς ακριβώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια τόσο σύνθετη εκκαθάριση σε μια νομισματική ζώνη πολλών κρατών υποδηλώνουν μια δύσκολη συζήτηση που θα ακολουθήσει. 
"Είναι ίσως η πιο σημαντική απόφαση που πρέπει να λάβουν τον Δεκέμβριο", δήλωσε η Agnes Belaisch, επικεφαλής Ευρωπαίος στρατηγικός αναλυτής της Baring Investment Services Limited.
"Οι αγορές δεν είναι προετοιμασμένες και θέλουν κάποια καθοδήγηση.
Πρέπει να γνωρίζουν ότι - και κυρίως πώς - η ΕΚΤ ευθυγραμμίζει επιτέλους όλα τα μέσα της", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης