Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vestager: Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Vestager: Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με την ίδια, ο αμερικανικός «νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού» που υπέγραψε ο Βiden θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμιος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Η Margrethe Vestager , επικεφαλής ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, τη στιγμή που ο Emmanuel Macron καλεί το μπλοκ να απαντήσει στο πακέτο «πράσινων επιδοτήσεων» του Joe Biden.
Σύμφωνα με την ίδια, ο αμερικανικός «νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού» που υπέγραψε ο Βiden θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμιος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς και για άλλες μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα να αποφευχθεί ένας «πόλεμος» της ΕΕ με τις ΗΠΑ, και οι δύο δυνάμεις θα πρέπει να συνεργάζονται εποικοδομητικά για την εξεύρεση λύσεων το συντομότερο δυνατό.
«Μπορούμε να διαχειριστούμε μόνο έναν πόλεμο τη φορά», επεσήμανε, αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη που ξέσπασε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Έχουμε βρει λύσεις σε πολύ δύσκολα ζητήματα στο παρελθόν και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε ξανά» έσπευσε να συμπληρώσει.
Μιλώντας από την Ουάσιγκτον, ο Μacron είπε ότι το πακέτο επιδοτήσεων του Μπάιντεν για την τόνωση των πράσινων επενδύσεων θα μπορούσε να κατακερματίσει τους μακροχρόνιους δεσμούς με την ΕΕ καθώς ο νέος νόμος των ΗΠΑ δεν «συντονίστηκε σωστά με τις ευρωπαϊκές οικονομίες» και οδηγεί στην «απουσία ίσων όρων ανταγωνισμού».
Η Vestager σχολίασε πως η ΕΕ πρέπει πρώτα να αξιολογήσει σωστά τον αντίκτυπο των αμερικανικών επιδοτήσεων προσθέτοντας πως: «δεδομένου ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση εντός εύλογου χρονικού πλαισίου, προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τα εργαλεία που έχουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης