Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurasia, Peterson Institute, GCFR: Εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου από 5/12, λόγω του ευρωπαϊκού εμπάργκο

Eurasia, Peterson Institute, GCFR: Εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου από 5/12, λόγω του ευρωπαϊκού εμπάργκο
Το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών του πετρελαίου είναι "ο λόγος για τον οποίο υπάρχει πίεση από τις ΗΠΑ" για να συμφωνηθεί ένα ανώτατο όριο
Σχετικά Άρθρα
Οι επικείμενες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο πρόκειται να είναι "πραγματικά αποδιοργανωτικές" για τις ενεργειακές αγορές, εάν τα ευρωπαϊκά έθνη αποτύχουν να θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τον Ιούνιο να απαγορεύσουν την αγορά ρωσικού αργού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου.
Πρακτικά, η ΕΕ -μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο- θέλει να μειώσει δραστικά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο σε μια προσπάθεια να περιορίσει το πολεμικό ταμείο του Κρεμλίνου μετά την εισβολή του στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι ανησυχίες ότι μια πλήρης απαγόρευση θα εκτινάξει τις τιμές του αργού στα ύψη οδήγησαν τις χώρες του G-7 να εξετάσουν το ενδεχόμενο να θέσουν ένα ανώτατο όριο στο ποσό που θα πληρώσουν για το ρωσικό πετρέλαιο.
Μια πλήρης απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών θα μπορούσε να είναι "πραγματικά ανασταλτική" για τις αγορές, σύμφωνα με τον Henning Gloystein, διευθυντή ενέργειας, κλίματος και πόρων της εταιρείας συμβούλων πολιτικών κινδύνων Eurasia Group.
Το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών του πετρελαίου είναι "ο λόγος για τον οποίο υπάρχει πίεση από τις ΗΠΑ" για να συμφωνηθεί ένα ανώτατο όριο, δήλωσε ο Gloystein.
Ένα όριο τιμών θα οδηγούσε τα κράτη της G-7 να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο χωρίς να αυξηθούν οι τιμές του αργού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και αρκετές ημέρες σχετικά με το σωστό επίπεδο για το ανώτατο όριο των τιμών.

Το σωστό ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου

Μια πρόταση που συζητήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πρότεινε ένα όριο στα 62 δολάρια το βαρέλι, αλλά η Πολωνία, η Εσθονία και η Λιθουανία αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ υψηλό για να πλήξει τα έσοδα της Ρωσίας.
Αυτά τα έθνη ήταν από αυτά που πίεζαν περισσότερο για την ανάληψη δράσης κατά του Κρεμλίνου για τις επιθέσεις του στην Ουκρανία.
Ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου ήταν "ένα πολύ σημαντικό επόμενο βήμα".
"Αν θέλετε αποτελεσματικές κυρώσεις που να πλήττουν πραγματικά το ρωσικό καθεστώς, τότε χρειαζόμαστε αυτόν τον μηχανισμό ανώτατου ορίου πετρελαίου.
Ελπίζω λοιπόν να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε αυτό το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο Rob Jetten.
Αυτή τη στιγμή, το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται περίπου στα 66 δολάρια το βαρέλι.
Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ένα ανώτατο όριο τιμών είναι αντιανταγωνιστικό και ότι δεν θα πουλήσουν το πετρέλαιό τους σε χώρες που έχουν εφαρμόσει το ανώτατο όριο.
Ελπίζουν ότι άλλοι μεγάλοι αγοραστές - όπως η Ινδία και η Κίνα - δεν θα συμφωνήσουν στο όριο και έτσι θα συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

Κίνα και Ινδία

Οι χώρες της G-7 συμφώνησαν να επιβάλουν όριο στο ρωσικό πετρέλαιο τον Σεπτέμβριο και έκτοτε επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες.
Τότε, η επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ενέργειας, Kadri Simson, δήλωσε ότι ήλπιζε ότι η Κίνα και η Ινδία θα υποστήριζαν επίσης το ανώτατο όριο τιμών.
Και τα δύο έθνη αύξησαν τις αγορές τους ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, επωφελούμενα από τις μειωμένες τιμές.
Η συμμετοχή τους θεωρείται απαραίτητη για να λειτουργήσουν οι περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο.
"Η Κίνα και η Ινδία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου", δήλωσε ο Jacob Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute For International Economics.
"Δεν θα δεσμευτούν, ωστόσο, για πολιτικούς λόγους, καθώς το ανώτατο όριο είναι μια πολιτική που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και για εμπορικούς λόγους, καθώς ήδη παίρνουν πολύ φθηνό πετρέλαιο από τη Ρωσία, οπότε γιατί να το θέσουν σε κίνδυνο;
Η σκέψη ότι θα προσχωρήσουν εθελοντικά ήταν πάντα αφελής, καθώς η Ουκρανία δεν είναι τόσο σημαντική γι' αυτούς".
Ο υπουργός πετρελαίου της Ινδίας, Shri Hardeep S Puri, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι έχει "ηθικό καθήκον" απέναντι στους καταναλωτές της χώρας του.
"Θα αγοράσουμε πετρέλαιο από τη Ρωσία, θα αγοράσουμε από οπουδήποτε", πρόσθεσε.
Ως εκ τούτου, υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο των περιορισμών στη Ρωσία.
"Οι ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήρθαν πολύ αργά και είναι πολύ άτολμες", δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Guntram Wolff, διευθυντής στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (German Council on Foreign Relations).
"Πρόκειται απλώς για τη συνέχιση μιας ατυχής σειράς άτολμων αποφάσεων.
Όσο περισσότερο και αργότερα έρχονται οι κυρώσεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τη Ρωσία να τις παρακάμψει".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης