Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχητικά τα μηνύματα από το ταμείο ακινήτων της Blackstone - Ξεπέρασαν το όριο οι αναλήψεις

tags :
Ανησυχητικά τα μηνύματα από το ταμείο ακινήτων της Blackstone - Ξεπέρασαν το όριο οι αναλήψεις
"Η επιχείρησή μας βασίζεται στις επιδόσεις, όχι στις ροές κεφαλαίων, και οι επιδόσεις είναι ακλόνητες", δήλωσε εκπρόσωπος της Blackstone
Το ταμείο ακινήτων της Blackstone ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πλούσιους ιδιώτες δήλωσε ότι θα περιορίσει τα αιτήματα εξαγοράς, ένα από τα πιο δραματικά σημάδια υποχώρησης ενός κορυφαίου παράγοντα κερδοφορίας για την εταιρεία και μια ανησυχητική ένδειξη για τον κλάδο των ακινήτων.
Το Blackstone Real Estate Income Trust αντιμετώπισε αιτήματα ανάληψης που ξεπερνούσαν το τριμηνιαίο όριο, μια σημαντική δοκιμασία για μία από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών να προσεγγίσει ιδιώτες επενδυτές.
"Η επιχείρησή μας βασίζεται στις επιδόσεις, όχι στις ροές κεφαλαίων, και οι επιδόσεις είναι ακλόνητες", δήλωσε εκπρόσωπος της Blackstone, προσθέτοντας ότι η συγκέντρωση της BREIT σε κατοικίες και logistics στην περιοχή Sun Belt την αφήνει σε καλή θέση για το μέλλον.
Φέτος, το ταμείο έχει συσσωρεύσει συμβόλαια swaps αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τον Νοέμβριο για να αντιμετωπίσει την αύξηση των επιτοκίων.

Οι επενδύσεις στα ακίνητα

Το ταμείο έγινε ένα μεγαθήριο στον κλάδο των ακινήτων από την έναρξή του το 2017, αποκτώντας διαμερίσματα, προαστιακά σπίτια και κοιτώνες και αναπτύχθηκε ραγδαία σε μια εποχή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, καθώς οι επενδυτές κυνηγούσαν την απόδοση.
Τώρα, η εκτίναξη του κόστους δανεισμού και η πορεία της οικονομίας αλλάζουν γρήγορα το τοπίο για το ταμείο, αναγκάζοντας την BREIT να προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να περιορίσει ή να αναστείλει τις αιτήσεις επαναγοράς στο μέλλον.
Η δημιουργία του BREIT από την Blackstone έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στο χώρο των μη διαπραγματεύσιμων επενδυτικών εταιρειών ακινήτων.
Σε αντίθεση με πολλές επενδυτικές εταιρείες ακινήτων, οι μετοχές της BREIT δεν διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια.
Διαθέτει κατώτατα όρια για το πόσα χρήματα μπορούν να πάρουν οι επενδυτές για να αποφύγουν τις αναγκαστικές πωλήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι εάν πάρα πολλοί άνθρωποι κατευθυνθούν προς την έξοδο, το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου του μπορεί να επιλέξει να περιορίσει τις αναλήψεις ή να αυξήσει τα όριά του.
Η BREIT δήλωσε ότι οι αιτήσεις έχουν υπερβεί το μηνιαίο όριο του 2% της καθαρής αξίας του ενεργητικού και το όριο του 5% του τριμηνιαίου ορίου.
"Εάν η BREIT λάβει αυξημένα αιτήματα επαναγοράς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, η BREIT προτίθεται να εκπληρώσει τις επαναγορές στο μηνιαίο όριο του 2% της καθαρής αξίας ενεργητικού, με την επιφύλαξη του τριμηνιαίου ορίου του 5% της καθαρής αξίας ενεργητικού", ανέφερε η BREIT.

Επενδύσεις και από insiders

Τα κορυφαία στελέχη της Blackstone έχουν ποντάρει πολλά στο ταμείο.
Το Bloomberg ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι ο πρόεδρος Jon Gray είχε βάλει 100 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τα δικά του χρήματα στην BREIT από τον Ιούλιο, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος Steve Schwarzman.
Κατά το τελευταίο έτος, οι πλούσιοι ιδιώτες, τα οικογενειακά γραφεία και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι έχουν γίνει πιο προσεκτικοί όσον αφορά τη δέσμευση χρημάτων σε περιουσιακά στοιχεία που είναι δύσκολο να ανταλλαγούν και να αποτιμηθούν.
Στην UBS Group, ορισμένοι σύμβουλοι έχουν μειώσει την έκθεση στο BREIT.
Ένα σημαντικό κομμάτι των εξαγορών για το ταμείο έχει έρθει από την Ασία φέτος.

Επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων

Η κίνηση της Blackstone είναι το πιο πρόσφατο σημάδι επιβράδυνσης για τον κλάδο των ακινήτων.
Η άνοδος του κόστους δανεισμού έχει προκαλέσει δυσκολίες σε πολλούς ιδιοκτήτες με την αναχρηματοδότηση και οδήγησε ακόμη και τις τράπεζες να διερευνήσουν πιθανές πωλήσεις δανείων γραφείων στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά των κατοικιών, η αγορά κατοικίας έχει επιβραδυνθεί εκτενώς.
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει αναγκάσει την Blackstone να αναπροσαρμόσει τις αποτιμήσεις ορισμένων συμμετοχών της BREIT και επηρεάζει τις αποδόσεις του ταμείου.
Για το τρέχον έτος έως τον Οκτώβριο, μια σημαντική κατηγορία μεριδίων του αμοιβαίου κεφαλαίου απέδωσε καθαρή απόδοση 9,3%. Αυτό συγκρίνεται με τις αποδόσεις ενός έτους που ανέρχονται σε 13,3%.
Παρόλα αυτά, οι αποδόσεις του BREIT ξεπερνούν αυτές του δείκτη S&P 500.
Το ταμείο είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένο σε αστικές αποθήκες και ενοικιαζόμενες κατοικίες, τομείς που οι υπεύθυνοι για τις συμφωνίες της Blackstone πιστεύουν ότι θα παρέχουν ισχυρές ταμειακές ροές σε μια ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης