Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα lockdowns και οι ταραχές τρομάζουν την Apple και σχεδιάζει την μεγάλη έξοδο από την Κίνα

Τα lockdowns και οι ταραχές τρομάζουν την Apple και σχεδιάζει την μεγάλη έξοδο από την Κίνα
Οι εναλλατικές, Ινδία - Βιετνάμ έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, αλλά και τις προκλήσεις τους
Σχετικά Άρθρα
Με τις ταραχές στο κινεζικό εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα στο φόντο και τη γενικότερη αναταραχή που επικρατεί, λόγω των lockdown για την covid19, η Apple ανησυχεί για ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στην ήδη περιορισμένη παραγωγή των μοντέλων iPhone 14.
Το Reuters είχε αναφέρει ότι το εργοστάσιο που διαχειρίζεται η Foxconn, το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο, θα μπορούσε να δει περαιτέρω πτώση στις αποστολές του ενώ το Bloomberg News ότι θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη 6 εκατομμυρίων συσκευών iPhone Pro φέτος λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή.
"Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις γύρω από τις καθυστερήσεις στην επιστροφή σε ένα κανονικό επίπεδο παραγωγής στις εγκαταστάσεις της Zhengzhou θα μπορούσαν να περιορίσουν τον ρυθμό με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία προσφοράς-ζήτησης τους επόμενους μήνες", ανέφεραν οι αναλυτές της J.P. Morgan, προσθέτοντας ότι οι χρόνοι παράδοσης για τα μοντέλα Pro έχουν μετριαστεί, εκτός από την Κίνα, όπου το χρονοδιάγραμμα παραμένει αυξημένο.
Οι πελάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες περιμένουν περίπου 33 ημέρες για να τους παραδοθούν τα μοντέλα iPhone 14 Pro και Pro Max, ενώ τα ίδια μοντέλα δεν είναι διαθέσιμα για παραλαβή στο κατάστημα, ανέφερε η χρηματιστηριακή εταιρεία.

Ζημιές

Η Wall Street προβλέπει ότι η Apple θα μπορούσε να καταγράψει ζημιές εξαιτίας των διαταραχών στην παραγωγή, με την Wedbush Securities να αναμένει ότι θα επηρεαστεί τουλάχιστον το 5% των μονάδων και ενδεχομένως έως και το 10% κατά το πρώτο τρίμηνο.
Ενώ οι μετοχές της Apple υποχώρησαν κατά 3,4% τον Νοέμβριο εν μέσω προβλημάτων παραγωγής, σε σύγκριση με κέρδη 2% στον δείκτη Nasdaq Composite, η Apple Inc. έχει επιταχύνει τα σχέδιά της για την μεγάλη έξοδο από την Κίνα.
Ετοιμάζεται να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της εκτός της χώρας που επί μακρόν ήταν η κυρίαρχη στην αλυσίδα εφοδιασμού που δημιούργησε την πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο σύμφωνα με την Wall Street journal.
Σύμφωνα με  πληροφορίες της, εταιρεία έχει τονίσει στους προμηθευτές της να σχεδιάσουν πιο ενεργά τη συναρμολόγηση των προϊόντων της Apple σε άλλα μέρη της Ασίας, ιδίως στην Ινδία και το Βιετνάμ.

Οι αναταραχές στην iPhone City βοήθησαν στην επίσπευση της απόφασης της Apple.
Στη γιγαντιαία πόλη μέσα στην πόλη στο Zhengzhou της Κίνας, έως και 300.000 άνθρωποι εργάζονται σε ένα εργοστάσιο που διευθύνει η Foxconn για την κατασκευή iPhone και άλλων προϊόντων της Apple.
Μάλιστα υπήρχε μια περίοδος όπου κατασκεύαζε περίπου το 85% της σειράς Pro των iPhone, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Counterpoint Research. 
Το εργοστάσιο Zhengzhou συγκλονίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου από βίαιες διαδηλώσεις.
Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, οι εργαζόμενοι που ήταν αναστατωμένοι για τους μισθούς και τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού φαίνονταν να πετούν αντικείμενα και να φωνάζουν "Ξεσηκώσου για τα δικαιώματά σου!".
Τα επεισόδια αυτά έκαναν την Apple να μην αισθάνεται άνετα να έχει τόσο μεγάλο μέρος της επιχείρησής της σε ένα μόνο μέρος, σύμφωνα με αναλυτές και άτομα στην αλυσίδα εφοδιασμού της Apple.
"Στο παρελθόν, οι άνθρωποι δεν έδιναν προσοχή στους κινδύνους συγκέντρωσης", δήλωσε ο Alan Yeung, πρώην στέλεχος της Foxconn στις ΗΠΑ.
"Το ελεύθερο εμπόριο ήταν ο κανόνας και τα πράγματα ήταν πολύ προβλέψιμα.
Τώρα έχουμε εισέλθει σε έναν νέο κόσμο".

Οι εναλλατικές, Ινδία - Βιετνάμ και οι προκλήσεις τους

Ο Dan Panzica, πρώην στέλεχος της Foxconn, ο οποίος τώρα συμβουλεύει εταιρείες σε θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας, δήλωσε ότι,
- η μεταποίηση στο Βιετνάμ αναπτύσσεται γρήγορα, αλλά έχει έλλειψη εργατών.
Η χώρα έχει μόλις 100 εκατ. κατοίκους, λιγότερο από το ένα δέκατο του πληθυσμού της Κίνας.
Μπορεί να διαχειριστεί εργοστάσια παραγωγής 60.000 ατόμων, αλλά όχι μέρη όπως το Zhengzhou που φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες, είπε.
"Δεν φτιάχνουν τηλέφωνα υψηλής ποιότητας στην Ινδία και το Βιετνάμ", είπε ο Panzica.
"Κανένα άλλο μέρος δεν μπορεί να τα κάνει".
Η Ινδία έχει πληθυσμό σχεδόν όσο η Κίνα, αλλά όχι το ίδιο επίπεδο κυβερνητικού συντονισμού.
Η Apple δυσκολεύτηκε να προσανατολιστεί στην Ινδία επειδή κάθε πολιτεία διοικείται διαφορετικά και οι περιφερειακές κυβερνήσεις "φορτώνουν" την εταιρεία με υποχρεώσεις πριν την αφήσουν να κατασκευάσει προϊόντα εκεί.
"Η Ινδία είναι η Άγρια Δύση όσον αφορά τους συνεπείς κανόνες και την είσοδο και την έξοδο", δήλωσε ο Panzica.
Παρ' όλα αυτά, "η Apple θα πρέπει να βρει πολλά μέρη για να αντικαταστήσει την iPhone City", δήλωσε ο Panzica.
"Θα πρέπει να φτιάξει περισσότερα χωριά αντί για μεγάλες πόλεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης