Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Θα σταματήσουμε να δεχόμαστε Αλβανούς - Θα κλείσουμε την «κερκόπορτα» της μετανάστευσης

Βρετανία: Θα σταματήσουμε να δεχόμαστε Αλβανούς - Θα κλείσουμε την «κερκόπορτα» της μετανάστευσης
Ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης τόνισε, πως οι Αλβανοί θα πρέπει «να αποκλειστούν από το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο», καθώς προέρχονται από μια «αποδεδειγμένα ασφαλή» χώρα
Θα πρέπει να απαγορευτεί στους Αλβανούς να ζητούν άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης.
Ο Robert Jenrick είπε ότι τέτοια άτομα θα πρέπει «να αποκλειστούν από το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο», καθώς προέρχονται από μια «αποδεδειγμένα ασφαλή» χώρα.
Τα επίπεδα μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι «μη βιώσιμα», σημείωσε.
Τα σχόλιά του έγιναν καθώς το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα των The Sunday Times, υποστηρίζοντας ότι οι υπουργοί επεξεργάζονται νομοθεσία που θα μπορούσε να απαγορεύσει στους αιτούντες άσυλο που εισέρχονται από παράνομες οδούς να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman φέρεται να ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak να υποστηρίξει το σχέδιο να τίθεται υπό κράτηση κάθε παράνομος μετανάστης κατά την άφιξή του, αναφέρει δημοσίευμα του Sky News.

Έντονες πιέσεις

Η κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις από τους Συντηρητικούς βουλευτές για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των δουλεμπόρων που χρησιμοποιούν μικρά σκάφη για να μεταφέρουν μετανάστες μέσω Μάγχης.
Οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των 33.000 μεταναστών που έφτασαν μέσω Μάγχης τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, και ο Jenrick είπε ότι είναι πλέον η «νούμερο ένα προτεραιότητα».
Την περασμένη εβδομάδα ο Sunak είχε τις πρώτες του συνομιλίες με τον Αλβανό πρωθυπουργό Edi Rama, στις οποίες συμφώνησαν να κλείσουν τα «παραθυράκια» που εμποδίζουν την ταχεία επιστροφή των αιτούντων άσυλο, που δεν εξασφάλισαν την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Rama από την πλευρά του κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει να κατηγορεί τους Αλβανούς για τη μεταναστευτική κρίση και να τους χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για τις «αποτυχημένες πολιτικές του»
Ωστόσο, ο Jenrick είπε: «Η Αλβανία είναι μια αποδεδειγμένα ασφαλής χώρα.
Είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς ένας Αλβανός θα μπορούσε να ζητήσει επιτυχώς άσυλο εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έχουμε μια συμφωνία επιστροφών, η οποία υπογράφηκε πριν από ένα χρόνο, και χιλιάδες Αλβανοί έχουν ήδη επιστρέψει. Εξετάζουμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Επίσης, επιδιώκουμε τους διπλωματικούς διαύλους».

Φοιτητικές βίζες

Προειδοποίησε ότι η παράνομη μετανάστευση είναι πιθανό να είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τη χώρα για «πολλά χρόνια ακόμη».
Επίσης αναφέρθηκε στις φοιτητικές βίζες, λέγοντας πως πολλοί ξένοι χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια ως «κερκόπορτα».
«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα εκατομμύριο άτομα που εισέρχονται στη χώρα σε ένα μόνο χρόνο και καθαρή μετανάστευση μισού εκατομμυρίου» επισήμανε.
Ένας τομέας «ώριμος για μεταρρυθμίσεις», είπε, είναι οι κανόνες για τις φοιτητικές βίζες και ο αριθμός των εξαρτώμενων ατόμων που μπορούν να φέρουν στη χώρα ενώ σπουδάζουν.
«Αυτό το οποίο με ανησυχεί είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στα πανεπιστήμια εδώ ως ένα τρόπο να φέρουν τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και να μείνουν εδώ για παρατεταμένη περίοδο», τόνισε.
«Ένας πολύ σημαντικός αριθμός ανθρώπων χρησιμοποιεί τα πανεπιστήμια ως διαδρομή για μια ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό είναι ένας μεγάλος μοχλός της καθαρής μετανάστευσης», υπογράμμισε.
Είπε ότι είναι επίσης αποφασισμένοι να μειώσουν τις «τεράστιες εκκρεμότητες» σε υποθέσεις ασύλου, προτείνοντας ότι θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μια «ελαφρύτερη διαδικασία αφής» με αυτές που προέρχονται από χώρες για τις οποίες υπάρχουν «εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιχορήγησης».
sky_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης