Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Δεν θα χαρακτηρίσουμε τη Ρωσία κράτος - χορηγό της τρομοκρατίας, θα υπάρξουν ανεπιθύμητες συνέπειες

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ):  Δεν θα χαρακτηρίσουμε τη Ρωσία κράτος - χορηγό της τρομοκρατίας, θα υπάρξουν ανεπιθύμητες συνέπειες
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εργάζεται σε μία εναλλακτική λύση όσον αφορά το χαρακτηρισμό της Ρωσίας επειδή αυτός θα «έδενε τα χέρια» της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του Ουκρανικού
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 ότι το Κογκρέσο εργάζεται πάνω σε μια εναλλακτική λύση αντί να αναγνωρίσει τη Ρωσική Ομοσπονδία ως «χώρα που χορηγεί την τρομοκρατία» - σε αντίθεση με την ΕΕ.
«Εξετάζουμε συνεχώς ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε προκειμένου να αυξήσουμε την πίεση.
Αυτήν τη στιγμή εργαζόμαστε στο Κογκρέσο για να εντοπίσουμε κανόνες που θα μας βοηθήσουν σε ορισμένα από τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση χαρακτηρισμού "κράτος χορηγός της τρομοκρατίας", οι οποίες θα έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες.
Εργαζόμαστε με το Κογκρέσο για να αναπτύξουμε έναν δρόμο για την επίτευξη του ίδιου στόχου», επισήμανε ο Blinken στο CNN.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία ως «ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας» επειδή ένας τέτοιος διορισμός θα «έδενε τα χέρια» της παγκόσμιας κοινότητας όσον αφορά την αναζήτηση τρόπων επίλυσης της κρίσης γύρω από την Ουκρανία.

Οι διαπραγματεύσεις και ο Putin


Ο Blinken δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι δυνατές εάν η Μόσχα δείξει ενδιαφέρον για τη διπλωματία.
Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron σημείωσε ότι το Παρίσι και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να προετοιμάσουν έναν διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας , σύμφωνα με τον ίδιο, η μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία.
«Υπάρχει πάντα αξία στη διπλωματία εάν τα εμπλεκόμενα μέρη, στην προκειμένη περίπτωση η Ρωσία, ενδιαφέρονται για ουσιαστική διπλωματία», δήλωσε ο Blinken στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη έως ότου η ηγεσία της χώρας δείξει ενδιαφέρον για την ουσιαστική τους έκβαση, τώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η Μόσχα δείχνει το αντίθετο.
«Μέχρι ο [πρόεδρος Vladimir] Puin να δείξει ότι ενδιαφέρεται για ουσιαστική διπλωματία, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για οποιαδήποτε πρόοδο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η Ρωσία επισήμανε πάντοτε ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, εάν το Κίεβο ωριμάσει, τότε οι προσπάθειες διαμεσολάβησης όσων προσφέρουν θα είναι ευπρόσδεκτες.
Την περασμένη Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, μετά από συνομιλίες με τον Macron, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει συνομιλίες με τον Putin, αλλά είναι δυνητικά έτοιμος για αυτές εάν η Ρωσία λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιλύσει την κατάσταση στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, ο John KΙrby, υπεύθυνος επικοινωνίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας , σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν την ετοιμότητα του Volodymyr Zelensly να διαπραγματευτεί την ειρηνική διευθέτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης