Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το τέλος του covid; - Αλλάζει στρατηγική και χαλαρώνει ακόμα και η Κίνα

Το τέλος του covid; - Αλλάζει στρατηγική και χαλαρώνει ακόμα και η Κίνα
Εκτιμήσεις αναλυτών ότι μπορεί να ανοίξει από τον ερχόμενο Απρίλιο του 2023 και η κινεζική οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Σε πιο χαλαρή στάση και πιο ήπια στρατηγική απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού προσανατολίζεται η Κίνα, η οποία είναι η τελευταία χώρα παγκοσμίως που τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, εξακολουθεί να κλείνει τα σύνορα της, να επιβάλλει lockdown και να εφαρμόζει ιδιαίτερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε εκατομμύρια πολίτες.
Μετά τις σφοδρές και πρωτοφανείς μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις κατά της στρατηγικής της zero covid, πολλές τοπικές αρχές φαίνεται πως αρχίζουν να παίρνουν αποστάσεις από τα σκληρά lockdown και «χαλαρώνουν» μια σειρά από μέτρα, όπως είναι για παράδειγμα η υποχρέωση για καθημερινά PCR τεστ ή για τους κανόνες της καραντίνας.
Αλλαγές επίσης καταγράφονται και στον τρόπο με τον οποίο περιγράφεται πλέον η πανδημία, καθώς πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν αμβλύνει τους τόνους τους σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η μόλυνση με τον ιό.

Νέα στρατηγική

Όπως μάλιστα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, είναι θέμα χρόνου – ενδεχομένως και πριν από την Τετάρτη 7/12 – να ανακοινωθούν νέοι κανόνες όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι οποίοι θα είναι πολύ πιο ήπιοι σε σχέση με τους ισχύοντες.
Αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν πως η Κίνα μπορεί να βάλει τέλος στους ελέγχους στα σύνορα και να ανοίξει πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο την κινεζική οικονομία.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ήδη από τον ερχόμενο Απρίλιο ενώ άλλοι εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι το «άνοιγμα» να καταγραφεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Αισιοδοξία

Η προοπτική αυτή έχει οδηγήσει στην ενίσχυση του yuan έναντι του δολαρίου (στα υψηλότερα επίπεδα του από τα μέσα Σεπτεμβρίου) ενώ το κλίμα αισιοδοξίας ενισχύουν και οι πληροφορίες που θέλουν την εταιρεία Foxconn να εκτιμά πως το εργοστάσιο της στην Zhengzhou – το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone – θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του Δεκεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές του 2023.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κίνας, οι αρχές λαμβάνουν συνεχώς αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων.
Στη Σανγκάη, από σήμερα 5/12 οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξανά τα μέσα μεταφοράς ή να πάνε σε δημόσιους χώρους χωρίς να χρειάζεται να επιδείξουν αρνητικό PCR τεστ 48 ωρών, ενώ ήδη από το Σαββατοκύριακο είχαν επαναλειτουργήσει πολλά καταστήματα.

Αλλάζει και το αφήγημα

Ενδεικτικό άλλωστε ότι κάτι αλλάζει ραγδαία στην προσέγγιση της Κίνας απέναντι στην πανδημία, είναι και το αφήγημα που υιοθετούν πλέον ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι σχετικά με τον κίνδυνο που συνιστά ο κορωνοϊός.
Συγκεκριμένα, ο Sun Chunlan, ο αντιπρόεδρος της Κίνας υποστήριξε πως διαπιστώνεται πλέον πως η ικανότητα του ιού να προκαλεί σοβαρές ασθένειες, εξασθενεί.
Πάντως, η επίδειξη υγειονομικού πιστοποιητικού συνεχίζει να απαιτείται σε πολλά μέρη και οι μετακινήσεις εξακολουθούν να είναι δύσκολες ανάμεσα στις επαρχίες της Κίνας, αν και πλέον, η Εθνική Επιτροπή Υγείας αναφέρει ότι η σκληρή προσέγγιση της πανδημίας με lockdown και περιορισμούς, «δεν ευθυγραμμίζεται με αυτό που λέει πλέον η επιστήμη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης