Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βέτο Ουγγαρίας στο πακέτο βοήθειας 18,6 δισ. της Ουκρανίας

Βέτο Ουγγαρίας στο πακέτο βοήθειας 18,6 δισ. της Ουκρανίας
Η Βουδαπέστη έχει ξεχωρίσει ως το μοναδικό μέλος της Ένωσης των 27 χωρών που μπλοκάρει το πακέτο της ΕΕ
Βέτο, ώστε να μην δοθεί το πακέτο βοήθειας ύψους 18,6 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, έθεσε η Ουγγαρία.
Τον Νοέμβριο η ΕΕ πρότεινε να δοθεί στην Ουκρανία - με πάνω από το 80% του έθνους της να μην έχει ηλεκτρικό ρεύμα, μεταξύ άλλων αναγκών - 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της ενέργειας και των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης.
Όμως η Ουγγαρία άσκησε βέτο στη μεταφορά του κρίσιμου πακέτου βοήθειας.
Η Βουδαπέστη έχει ξεχωρίσει ως το μοναδικό μέλος της Ένωσης των 27 χωρών που μπλοκάρει το πακέτο της ΕΕ, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban να έχει ουσιαστική εξουσία βέτο, επειδή οι κανόνες της ΕΕ για τον προϋπολογισμό απαιτούν την ομόφωνη έγκριση και των 27 χωρών μελών.

Λήγει η προθεσμία

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν το "επίμονο μοτίβο" κωλυσιεργίας του Orban στη βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ ορισμένοι λένε ότι το ανατολικοευρωπαϊκό κράτος κινδυνεύει ακόμη και να χάσει την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Orban εμφανίστηκε στο ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ασκεί βέτο, καθώς η προθεσμία για τη μεταβίβαση λήγει σήμερα, 6 Δεκεμβρίου 2022, με τους υπουργούς Οικονομικών του μπλοκ να συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.
"Δεν θα δεχθούμε το άλλο σχέδιο, δεν θα συναινέσουμε σε αυτό, χωρίς εμάς δεν θα πραγματοποιηθεί", είπε.
Ο Orban έχει υποστηρίξει ότι το κοινό πρόγραμμα δανεισμού της ΕΕ είναι το ζητούμενο και θέλει κάθε ένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να έχει τα δικά του ξεχωριστά πακέτα βοήθειας προς το Κίεβο.
Οι επικριτές λένε ότι η αντιπρόταση δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα έξυπνο τέχνασμα για να μπλοκαριστεί ή να καθυστερήσει η χρηματοδότηση που χρειάζεται επειγόντως η Ουκρανία.

Ο ρόλος της Ουγγαρίας

"Η Ουγγαρία έχει αποδειχθεί σταθερά εμπόδιο στη βελτίωση των ουκρανικών σχέσεων με την Ευρώπη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ", δήλωσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία John Herbst, ο οποίος σήμερα υπηρετεί ως ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Ευρασίας του Ατλαντικού Συμβουλίου.
"Αυτό είναι ένα επίμονο μοτίβο εδώ και χρόνια".
Ο Herbst δήλωσε ότι η προκλητικότητα του Orban στην υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στην πρωτοβουλία είναι "σίγουρα ένα πρόβλημα για εμάς" και ορισμένοι πιστεύουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα πρέπει σύντομα να επανεκτιμήσουν τη θέση της Ουγγαρίας στη δυτική συμμαχία.
Ήδη οι ΗΠΑ επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής υποστήριξης για την Ουκρανία, με ένα λογαριασμό που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, εάν το τελευταίο πακέτο βοήθειας ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων εγκριθεί από το Κογκρέσο ως μέρος ενός νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης στο τέλος του έτους.
"Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να πείσουν την Ουγγαρία να κάνει το σωστό", δήλωσε ο Herbst.
"Η παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία είναι κρίσιμη, ειδικά από τη στιγμή που η ΕΕ δεν έχει δώσει το μερίδιο που της αναλογεί.
Εμείς έχουμε παράσχει την πλειοψηφία της βοήθειας στην Ουκρανία τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά".
Επισημαίνοντας ότι η ήττα του Putin αποτελεί "κρίσιμο συμφέρον των ΗΠΑ και της Δύσης", ο Herbst δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να είναι "ενοχλημένοι με την Ουγγαρία" επειδή μπαίνει εμπόδιο στο δρόμο της ΕΕ να αναλάβει το μερίδιο της όσον αφορά την οικονομική βοήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης