Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Κορόιδο η Ευρώπη... γραφική η επιμονή της κατά της Ρωσίας και των κυρώσεων

Economist: Κορόιδο η Ευρώπη... γραφική η επιμονή της κατά της Ρωσίας και των κυρώσεων
Η τρέχουσα κρίση έχει αναδείξει έντονα τα οικονομικά τρωτά σημεία της Ευρώπης
Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης αφορά πολύ περισσότερα από την ενέργεια.
Είναι επίσης η αφορμή για μια σημαντική γεωπολιτική αναδιαμόρφωση σε παγκόσμια κλίμακα.
Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς θα είναι το παγκόσμιο ενεργειακό και πολιτικό τοπίο όταν κατακαθίσει η σκόνη (η οποία, παρεμπιπτόντως, θα περάσουν χρόνια από τώρα), αλλά είναι εγγυημένο ότι θα είναι αισθητά διαφορετικό από ό,τι ήταν την ημέρα πριν η Ρωσία - ιστορικά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με μεγάλη διαφορά - εισβάλει στην Ουκρανία. 
Οι φετινές ετήσιες ενεργειακές προοπτικές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) προειδοποιούν ότι ζούμε σήμερα μια "παγκόσμια ενεργειακή κρίση πρωτοφανούς βάθους και πολυπλοκότητας" και ότι "δεν υπάρχει επιστροφή στον τρόπο που ήταν τα πράγματα" πριν από τα πρωτοφανή διπλά σοκ της νέας πανδημίας του κορωνοϊού και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μαζί, τα γεγονότα αυτά έχουν ήδη αναδιαμορφώσει το ενεργειακό εμπόριο παγκοσμίως, αλλά τα ωστικά κύματα στην παγκόσμια οικονομία μόλις άρχισαν. 

"Ηρωισμός" από την Ευρώπη

Πολλοί βλέπουν το σημερινό ενεργειακό έλλειμμα της Ευρώπης ως ένα είδος ηρωισμού, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχθεί ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα προκειμένου να επιβάλει ενεργειακές κυρώσεις στο Κρεμλίνο - το μοναδικό είδος κυρώσεων που θα μπορούσε πραγματικά να παραλύσει τη ρωσική οικονομία με την ελπίδα να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
"Στον αγώνα για να βοηθήσει την Ουκρανία και να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα, η Ευρώπη επέδειξε ενότητα, πυγμή και μια προθυμία αρχών να επωμιστεί τεράστιο κόστος", ανέφερε πρόσφατα ο Economist.
Εκτός όμως από τον θαυμασμό, οι ενέργειες της Ευρώπης προκαλούν και μεγάλη ανησυχία.
Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι σήμερα έξι φορές υψηλότερες από τις μέσες τιμές και νέα μοντέλα δείχνουν ότι μια αύξηση των πραγματικών τιμών της ενέργειας κατά 10% συνδέεται με μια αύξηση των θανάτων κατά 0,6% σε μια τυπική χειμερινή περίοδο - αυτό ισοδυναμεί με πάνω από 100.000 επιπλέον θανάτους ηλικιωμένων σε όλη την Ευρώπη τους επόμενους μήνες. 
Δεν είναι μόνο η Ευρώπη που πρέπει να επωμιστεί αυτό το κόστος.
Τα οικονομικά τρωτά σημεία που προέρχονται από την Ευρώπη απειλούν να αποσταθεροποιήσουν όχι μόνο ορισμένες από τις πιο υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις αναπτυσσόμενες χώρες και τους καθαρούς εισαγωγείς ενέργειας σε όλο τον κόσμο.
Όπως πάντα, οι φτωχοί είναι αυτοί που θα χάσουν περισσότερο και ο παγκόσμιος Νότος θα επωμιστεί αναπόφευκτα ένα τεράστιο βάρος από έναν ενεργειακό πόλεμο στον οποίο δεν είχαν εξ αρχής καμία σχέση.

Θα χειροτερέψουν οι συνθήκες

Ενώ οι καταστροφικές συνέπειες του ενεργειακού πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης βαρύνουν ήδη τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, η κατάσταση θα χειροτερέψει τον επόμενο χρόνο. 
Η κορυφαία ετήσια πρόβλεψη του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα προβλέπει "σημαντική επιβράδυνση" της παγκόσμιας οικονομίας το 2023, με μείωση στο 2,2%, και στη συνέχεια "μικρή ανάκαμψη το 2024" σε περίπου 2,7%.
Για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία μέχρι τώρα ήταν σχετικά προστατευμένη από την κρίση, οι προοπτικές είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,8% φέτος (έναντι 2,2% για την παγκόσμια οικονομία), και ένα πενιχρό 0,5% το επόμενο έτος, προτού "ανακάμψει" ελαφρώς για να επιτύχει μια ισχνή ανάπτυξη 1% το 2024.
Οδεύουμε ξεκάθαρα προς μια "βίαιη οικονομική συμπίεση", η οποία θα αποτελέσει μια σημαντική δοκιμασία πίεσης για την Ευρώπη, τους συμμάχους της και τους εχθρούς της. 
"Υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος ότι η αναδιαμόρφωση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος, ο αμερικανικός οικονομικός λαϊκισμός και τα γεωπολιτικά ρήγματα απειλούν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μη μελών της, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας", αναφέρει ο Economist για τις διαρκείς επιπτώσεις της κρίσης.
"Δεν κινδυνεύει μόνο η ευημερία της ηπείρου, αλλά και η υγεία της διατλαντικής συμμαχίας".
Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επικρίνει έντονα τις προστατευτικές και εθνικιστικές ενεργειακές στρατηγικές των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος προβλέπει κίνητρα ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αμερικανική ενέργεια, τη μεταποίηση και τις μεταφορές. 

Τα τρωτά σημεία της Ευρώπης

Η τρέχουσα κρίση έχει αναδείξει έντονα τα οικονομικά τρωτά σημεία της Ευρώπης.
Η μακροχρόνια εξάρτηση από φτηνά ορυκτά καύσιμα από έναν ασταθή και επιθετικό αυταρχικό παράγοντα αποδείχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, μια επικίνδυνη δυναμική.
Όμως η απομάκρυνση από τη ρωσική επιρροή ωθεί ήδη πολλά έθνη πιο κοντά στην αγκαλιά της Κίνας, με κίνδυνο το ίδιο είδος τρωτών σημείων και μελλοντικών ενεργειακών σοκ σε περίπτωση που το έθνος αυτό αποφασίσει να ασκήσει τη δύναμή του επί των πολυάριθμων ορυκτών σπάνιων γαιών και άλλων αλυσίδων εφοδιασμού καθαρής ενέργειας που ελέγχει σχεδόν εξ ολοκλήρου.
Η Δύση επέτρεψε στην Κίνα να την ξεπεράσει σε ανταγωνισμό και καινοτομία όσον αφορά την τεχνολογία καθαρής ενέργειας και η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια με φτηνό κόστος θα είναι σχεδόν αδύνατη βραχυπρόθεσμα χωρίς να γίνει αγκαλιά με το Πεκίνο.
Καθώς τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα κάνουν κύκλους και σκύβουν σε προστατευτικές πολιτικές με προτεραιότητα στην εσωτερική αγορά, ο Economist σημειώνει ότι η Ευρώπη, "με τη γραφική επιμονή της να τηρεί τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το ελεύθερο εμπόριο, μοιάζει με κορόιδο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης