Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη δίνη πολιτικής κρίσης το Περού - Το Κογκρέσο καθαίρεσε με συνοπτικές διαδικασίες τον πρόεδρο της χώρας

Στη δίνη πολιτικής κρίσης το Περού - Το Κογκρέσο καθαίρεσε με συνοπτικές διαδικασίες τον πρόεδρο της χώρας
101 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου Castillo από την εξουσία, μόλις έξι καταψήφισαν και καταγράφηκαν 10 αποχές
Με συνοπτικές διαδικασίες, το Κογκρέσο του Περού ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Pedro Castillo.
101 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου Castillo από την εξουσία, μόλις έξι καταψήφισαν και καταγράφηκαν 10 αποχές.
Ο πρόεδρος του Κογκρέσου κάλεσε την αντιπρόεδρο της χώρας Dina Boluarte προκειμένου να την ορκίσει απόψε (8/12) πρόεδρο του Περού.

Τέθηκε υπό κράτηση

Αργότερα Η περουβιανή αστυνομία ανακοίνωσε ότι o Castillo τέθηκε υπό κράτηση.
Νωρίτερα εκείνος ανακοίνωσε τη διάλυση του σώματος και τον διορισμό «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης» βυθίζοντας τη χώρα σε συνταγματική κρίση.

Συνταγματικό πραξικόπημα

«Το δικαστικό σύστημα, η δικαστική εξουσία, η εισαγγελία, το εθνικό συμβούλιο δικαιοσύνης, το συνταγματικό δικαστήριο κηρύσσονται σε κατάσταση αναδιοργάνωσης», είχε δηλώσει σε διάγγελμά του ο Castillo ζητώντας από όσους κατέχουν παράνομα όπλα «να τα παραδώσουν στην εθνική αστυνομία εντός 72 ωρών».
Η εθνική αστυνομία «θα επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στην πραγματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της διακίνησης ναρκωτικών, για αυτό θα της δοθούν οι αναγκαίοι πόροι», συνέχισε, καλώντας την κοινωνία των πολιτών «να στηρίξει τις αποφάσεις αυτές που θα μας επιτρέψουν να θέσουμε τη χώρα μας σε πορεία ανάπτυξης».
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος χαρακτήρισε «πραξικόπημα» όσα ανακοίνωσε ο Castillo και κάλεσε το Κογκρέσο να αναθέσει την εξουσία στην αντιπρόεδρο.
Σε βάρος του Castillo εκκρεμούν επίσης έξι έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες κατηγορούνται συνεργάτες του και μέλη της οικογένειάς του. Ο ίδιος καταγγέλλει μια πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον του, ενώ χαίρει ασυλίας μέχρι το τέλος της προεδρικής του θητείας τον Ιούλιο του 2026.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης