Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Τι οδήγησε στην αναβολή της συνάντησης με τις ΗΠΑ για τη συνθήκη START

Ρωσία: Τι οδήγησε στην αναβολή της συνάντησης με τις ΗΠΑ για τη συνθήκη START
Καμία συζήτηση με τις ΗΠΑ για τη στρατηγική σταθερότητα είπε ο υφ. Εξωτερικών της Ρωσίας
Την θέση πως αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει όλες οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τη στρατηγική σταθερότητα διατύπωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε ότι αυτές δεν έχουν τερματιστεί.
Σε δηλώσεις του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, ο Ryabkov επισημαίνει ότι ήταν πολύ δύσκολη η απόφαση για την αναβολή της συνάντησης με τις ΗΠΑ για τη νέα συνθήκη START για τα πυρηνικά όπλα.
«Ήταν μια δύσκολη απόφαση.
Ήταν μια πολιτική απόφαση.
Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι η ολοένα και μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη εμπλοκή των ΗΠΑ στις εξελίξεις στην Ουκρανία, επηρέασε άμεσα την απόφαση μας για το εάν έπρεπε αυτή η συνάντηση να πραγματοποιηθεί τώρα.
Το συμπέρασμα ήταν αρνητικό: δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοιου είδους συνάντηση» είπε ο Ryabkov.
Μάλιστα υποστήριξε ότι μια ακόμα παράμετρος για αυτήν την απόφαση ήταν πως δεν υπήρχε μια συμφωνημένη ατζέντα των θεμάτων, και αυτό όπως λέει, ήταν που επιβεβαίωσε και την θέση περί αναβολής της συνάντησης.

Όχι σε μονομερείς παραχωρήσεις

Όπως είπε ο Ryabkov, η Ρωσία δεν εξετάζει να προχωρήσει σε μονομερείς παραχωρήσεις στο διάλογο με τις ΗΠΑ για τη στρατηγική σταθερότητα, αλλά είναι έτοιμη για ένα διάλογο σε ισότιμη και καλά ισορροπημένη βάση.
«Εάν και όταν οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να ξαναρχίσουν ο διάλογος για τη σταθερότητα, θα είμαστε έτοιμοι.
Γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι εύκολο έργο καθώς ο διάλογος προχώρησε με δυσκολίες και τώρα μπορεί να υπάρξουν κάποια πρόσθετα στοιχεία στη θέση των ΗΠΑ, κάτι που δεν θα είναι ευπρόσδεκτο για εμάς, αλλά, τελικά, είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφέροντας πως η Ρωσία ούτε παρακαλά ούτε ζητά χάρες.
«Αυτός ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί μόνο σε ισότιμη, ρεαλιστική, ισορροπημένη βάση.
Και τα αποτελέσματα μπορούν να έρθουν μόνο εάν η άλλη πλευρά καταλάβει ότι αποκλείονται μονομερείς παραχωρήσεις από τη Ρωσία.
Αυτό δεν είναι επιλογή, ούτε καν εξετάζεται», τόνισε ο Ryabkov.

Δεν θα διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις

Ωστόσο ο Ryabkov υποστήριξε ότι δεν είναι απαραίτητο η Ρωσία να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς δεν έχουν εξαντληθεί ακόμα τα διπλωματικά «εργαλεία».
«Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο.
Στην πραγματικότητα, η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων είναι ένα σημάδι, ένα μήνυμα, ότι δεν έχει απομείνει τίποτα πολιτικά προς επίλυση, μόνο η ισχύς.
Δεν το θέλουμε αυτό» είπε ο Ryabkov, αναφέροντας πως η Ρωσία δεν θα υποκύψει στις προκλήσεις.
Πάντως, αναγνώρισε πως οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι προβληματικές και δύσκολες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης