Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδια Τουρκίας με τη διέλευση πετρελαίου από τον Βόσπορο - Έχει μπλοκάρει 22 τάνκερ, πιέζει τις τιμές

Παιχνίδια Τουρκίας με τη διέλευση πετρελαίου από τον Βόσπορο - Έχει μπλοκάρει 22 τάνκερ, πιέζει τις τιμές
Τουλάχιστον 22 δεξαμενόπλοια με αργό πετρέλαιο έχουν σταματήσει στα τουρκικά ύδατα λόγω φόβων στην Άγκυρα
Σχετικά Άρθρα
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η στάση της Τουρκίας να διακόψει τη μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα, αποκλείοντας επί της ουσίας την κυκλοφορία τάνκερ μέσω των Τουρκικών Στενών.
Τουλάχιστον 22 δεξαμενόπλοια με αργό πετρέλαιο έχουν σταματήσει στα τουρκικά ύδατα λόγω φόβων στην Άγκυρα ότι τα φορτία μπορεί να είναι ανασφάλιστα λόγω των κανόνων που απαγορεύουν στα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή θαλάσσια ασφάλιση, εκτός εάν το πετρέλαιο πωλείται προς 60 δολάρια το βαρέλι ή λιγότερο.
Ωστόσο, δύο δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι τα πλοία, τα περισσότερα από τα οποία είναι φορτωμένα με πετρέλαιο από το Καζακστάν και όχι από τη Ρωσία, θα πρέπει να τους επιτραπεί να περάσουν.
"Φαίνεται ότι όλα εκτός από ένα από τα περίπου 20 φορτωμένα δεξαμενόπλοια αργού που περιμένουν να διασχίσουν τα στενά μεταφέρουν πετρέλαιο προέλευσης Καζακστάν", δήλωσε στους Financial Times ένας δυτικός αξιωματούχος που εμπλέκεται στην επιβολή ανώτατης τιμής.
"Αυτά τα φορτία δεν υπόκεινται στο ανώτατο όριο τιμών σύμφωνα με οποιοδήποτε σενάριο και δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στο καθεστώς ασφάλισής τους από τα φορτία του Καζακστάν τις προηγούμενες εβδομάδες ή μήνες".

Το ιδιότυπο καθεστώς του Καζακστάν

Το πετρέλαιο που παράγεται στο αποκλεισμένο Καζακστάν από εταιρείες όπως η Chevron και η ExxonMobil εξάγεται με αγωγό μέσω της Ρωσίας σε λιμάνια στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας, όπου φορτώνεται σε δεξαμενόπλοια για το ταξίδι μέσω των Τουρκικών Στενών προς τη Μεσόγειο.
Η διακίνησή του δεν περιορίζεται στο πλαίσιο των ρωσικών κυρώσεων της Δύσης.
Η Τουρκία δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών της G7 έχει αυξήσει τους κινδύνους των ανασφάλιστων πλοίων στα ύδατά της και ζήτησε από όλα τα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου που διασχίζουν τα Τουρκικά Στενά να αποδείξουν ότι διαθέτουν έγκυρη ασφάλιση για την κάλυψη περιστατικών όπως διαρροές πετρελαίου και συγκρούσεις.

Πώς το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου της G7 μπλόκαρε τον Βόσπορο

Η International Group of P&I Clubs, η οποία παρέχει ασφάλιση πρόληψης και αποζημίωσης στο 90% του κλάδου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμμορφωθεί.
Το αίτημα της Τουρκίας θα απαιτούσε από τα P&I Clubs να εγγυηθούν την κάλυψη, ακόμη και αν αποδειχθεί ότι ένα πλοίο είχε παραβιάσει τις κυρώσεις, λέει.
Δυτικοί αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν τον μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών και υποστήριξαν ότι το αίτημα της Τουρκίας για πρόσθετες εγγυήσεις από τους ναυλωτές ήταν περιττό, ανεξάρτητα από το αν το φορτίο ήταν ρωσικό ή καζακικό.
"Η πολιτική ανώτατης τιμής δεν απαιτεί από τα πλοία να αναζητούν μοναδικές ασφαλιστικές εγγυήσεις για κάθε μεμονωμένο ταξίδι, όπως απαιτεί ο κανόνας της Τουρκίας.
Αυτές οι διαταραχές είναι αποτέλεσμα του κανόνα της Τουρκίας και όχι της πολιτικής του ανώτατου ορίου τιμών", δήλωσε ο αξιωματούχος που εμπλέκεται στο θέμα του ανώτατου ορίου τιμών.

Παρέμβαση ΗΠΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Wally Adeyemo, συζήτησε το θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Sedat Onal.
"Και οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν το κοινό τους συμφέρον να διατηρήσουν τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές καλά εφοδιασμένες με τη δημιουργία ενός απλού καθεστώτος συμμόρφωσης που θα επιτρέπει στο θαλάσσιο πετρέλαιο να διέρχεται από τα τουρκικά στενά", ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του μετά το τηλεφώνημα.
Το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεργάζονται στενά με τις τουρκικές αρχές για την επίτευξη λύσης.
"Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επιτρέπεται η πρόσβαση των πλοίων στα στενά του Βοσπόρου για περιβαλλοντικούς λόγους ή για λόγους υγείας και ασφάλειας", ανέφερε.
Ωστόσο, στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας δήλωσαν ότι παρά τον μηχανισμό ανώτατης τιμής, ο οποίος σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τη συνέχιση της ροής του ρωσικού πετρελαίου, ο κίνδυνος των πλοίων στα τουρκικά στενά χωρίς ασφάλιση ή με ασφάλιση από λιγότερο αξιόπιστους παρόχους έχει αυξηθεί.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε οποιονδήποτε αγοραστή επιδιώκει να συνεργαστεί με το ανώτατο όριο τιμών και συγκέντρωσε έναν "σκιώδη στόλο" πλοίων για να παρακάμψει τους περιορισμούς και να συνεχίσει να στέλνει αργό σε μέρη όπως η Ινδία και η Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης