Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Δεκαπλάσια η τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ – Πτωτικά ο πληθωρισμός

Putin: Δεκαπλάσια η τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ – Πτωτικά ο πληθωρισμός
Η ρωσική απάντηση στο δυτικό πλαφόν θα εξυπηρετεί κατάλληλα τα συμφέροντα μας είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου
Σχετικά Άρθρα
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι δέκα φορές υψηλότερη από ότι στα κράτη μας είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin κατά την τοποθέτηση του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (σε αυτήν συμμετέχουν Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Κιργιζία, Καζακστάν) που πραγματοποιείται στην Κιργιζία.
«Οι τιμές της ενέργειας στα κράτη – μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης διαφέρουν δραματικά από τις τιμές στα γειτονικά μας κράτη στην Ευρώπη.
Η διαφορά στις τιμές του φυσικού αερίου είναι δέκα φορές και ενδεχομένως ακόμα πιο ψηλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας πως αυτοί οι δείκτες θέτουν τις προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη.

Τάση μείωσης πληθωρισμού

Επιπλέον, ο Putin υποστήριξε πως ο πληθωρισμός στη Ρωσία μειώνεται και ότι πρόκειται για μια τάση που είναι εμφανής.
«Έχουμε μια προφανή πτωτική τάση όσον αφορά τον πληθωρισμό.
Αυτό είναι σημαντικό για όλες τις χώρες μας, επειδή οι μακροοικονομικοί δείκτες στη ρωσική οικονομία επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλες τις οικονομίες μας.
Φέτος, ο πληθωρισμός θα είναι σε αποδεκτά επίπεδα για τη ρωσική οικονομία στο 12,2%.
Το επόμενο έτος, με βάση τα αποτελέσματα του επόμενου τριμήνου του 2023, αναμένουμε να προσεγγίσουμε το 5%, και ίσως ακόμη χαμηλότερα» υπογράμμισε ο Putin.

Ελεγχόμενη μείωση ΑΕΠ

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας το 2022, σε αντίθεση με τις προβλέψεις, θα μειωθεί μόνο κατά 2,9%, αναφέροντας πως αναμένεται θετική δυναμική στο μέλλον.
«Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας, οι εκτιμήσεις αρχικά προέβλεπαν μια μείωση γύρω στο 20%.
Η πτώση φέτος θα είναι 2,9%.
Το 2023 αναμένεται μια μείωση της τάξης του 0,9%», είπε ο Ρώσος πρόρεδρος.
Όπως είπε, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας θα είναι 2%, θα παραμείνει το ίδιο το 2023 και κατόπιν θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 1,4% το 2024 και το 2025 στο 0,7%.
«Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Επιπλέον, σημείωσε ότι στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση έχει διασφαλιστεί χωρίς προβλήματα το εμπόριο όλων των βασικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων.
Σημειώνεται πως κύριο αντικείμενο της Συνόδου θα είναι η δημιουργία μιας κοινής αγοράς φυσικού αερίου.

Κρεμλίνο: Σύντομα η απάντηση για το πλαφόν

Εν τω μεταξύ, ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε πως η απάντηση στο δυτικό πλαφόν θα είναι τέτοια που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στα συμφέροντα της.
«Μιλάμε για μια πιθανή αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας και για μια συνεχιζόμενη τεχνητή υποκατάσταση των αρχών της αγοράς, για να μην αναφέρουμε τη διαδικασία των τιμών» είπε ο Peskov, ο οποίος ερωτηθείς για το πότε θα έρθει η απάντηση της Ρωσίας, υποστήριξε ότι γίνεται μια συζήτηση εμπειρογνωμόνων.
«Η συζήτηση βαίνει προς ολοκλήρωση.
Ελπίζω ότι σύντομα θα γίνει γνωστή δημόσια η τοποθέτηση μας σχετικά με τη ρωσική απάντηση σε αυτά τα τελείως παράλογα βήματα» ανέφερε ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης