Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Φινλανδία χορεύει στους ρυθμούς της Τουρκίας – Τώρα είναι έτοιμη να επιτρέψει και την εξαγωγή όπλων

Η Φινλανδία χορεύει στους ρυθμούς της Τουρκίας –  Τώρα είναι έτοιμη να επιτρέψει και την εξαγωγή όπλων
Ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας, Antti Kaikkonen, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να προχωρήσει προς τη χορήγηση αδειών εξαγωγής όπλων στην Τουρκία
Σχετικά Άρθρα
Η Φινλανδία συνεχίζει να χορεύει στο ρυθμό της Τουρκίας και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης αδειών εξαγωγής όπλων στην Άγκυρα μετά την υπογραφή της στην απαγόρευση της ΕΕ το 2019 μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία και της επιχείρησης κατά των Κούρδων ανταρτών.
Ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας, Antti Kaikkonen, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να προχωρήσει προς τη χορήγηση αδειών εξαγωγής όπλων στην Τουρκία κατά περίπτωση και σε αντάλλαγμα η Άγκυρα θα πρέπει να επικυρώσει γρήγορα την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Συναντήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2022 με τον Τούρκο ομόλογό του Hulusi Akar στην Άγκυρα και μετά τη συνάντηση κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει ακόμη «σαφή ημερομηνία» για την άνοδο στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Τούρκοι αξιωματούχοι συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει λόγος βιασύνης» - ενώ συνεχίζουν να απαιτούν από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν κάθε υποστήριξη σε κουρδικές ομάδες που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί «τρομοκρατικές».

Ο Erdogan δεν δίνει ημερομηνία

Διαμαρτυρόμενος για αυτό σε συνέντευξη Τύπου με Σουηδούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών Haavisto είπε: «Αυτό που μας λείπει ακόμα είναι η ξεκάθαρη ημερομηνία, ένα σαφές σχέδιο για το τουρκικό κοινοβούλιο να ασχοληθεί με αυτό το θέμα».
Ο Φιλανδός υπουργός Άμυνας εξήγησε τα ακόλουθα, τα οποία είναι ακόμα απίθανο να βοηθήσουν να προχωρήσουν τα πράγματα μαζί με την Τουρκία.
«Δεν υπάρχει κατηγορηματική απαγόρευση εξαγωγών», είπε ο Kaikkonen στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα.
«Η Φινλανδία λαμβάνει αποφάσεις για τις άδειες εξαγωγής αμυντικού υλικού κατά περίπτωση και το να είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είναι μέρος αυτής της ολιστικής διαδικασίας εξέτασης», σημείωσε.
Τον Σεπτέμβριο 2022, η Σουηδία ενέκρινε παραδόσεις αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία ενώ είχε ανακαλέσει όλες τις έγκυρες άδειες εξαγωγής στην Άγκυρα το 2019.
Την ίδια χρονιά, η Φινλανδία έλαβε μια πολιτική απόφαση να μην χορηγήσει νέες άδειες εξαγωγής στην Τουρκία, λέγοντας ότι δεν μπορούν να πωληθούν αμυντικά υλικά σε χώρες ευρισκόμενες σε πόλεμο.

Πολιτικό παιχνίδι

Ωστόσο η Φινλανδία έκτοτε υπαναχώρησε από αυτή τη στάση αρχών, δεδομένου ότι τώρα στέλνει αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία εν μέσω της ρωσικής εισβολής.
Η Φινλανδία διατηρεί την ελπίδα ότι η ένταξη μπορεί τουλάχιστον να εγκριθεί από την Άγκυρα πριν από τις εκλογές της Τουρκίας το 2023.
Διαφαίνεται ο φόβος ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan θα μπορούσε να καθυστερήσει το ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας για μήνες, προκειμένου να στείλει ένα «σκληρό» μήνυμα στη Δύση και για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.
Δεδομένων προηγούμενων καταστάσεων, είναι περισσότερο από πιθανό ότι ο Erdogan θα το χρησιμοποιήσει για όσο διάστημα χρειαστεί και η Φινλανδία και η Σουηδία θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης