Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καθ' οδόν για προσελήνωση η πρώτη ιδιωτική αποστολή - Ο ρόλος του Elon Musk και το πείσμα των Ιαπώνων

Καθ' οδόν για προσελήνωση η πρώτη ιδιωτική αποστολή - Ο ρόλος του Elon Musk και το πείσμα των Ιαπώνων
Σε περίπτωση επιτυχίας, η ispace θα είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα προσεδαφιστεί στο φεγγάρι - ένα κατόρθωμα που στο παρελθόν είχαν επιτύχει παγκόσμιες υπερδυνάμεις
Την πολυαναμενόμενη πρώτη της αποστολή, άρχισε η ιαπωνική εταιρεία σεληνιακής εξερεύνησης ispace, με έναν πύραυλο της SpaceX του Elon Musk, Falcon 9 να εκτοξεύει από τη Φλόριντα πύραυλο προς σεληνιακή προσεδάφιση.
"Αυτή είναι η πολύ, πολύ αρχή μιας νέας εποχής", δήλωσε στο CNBC ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ispace, Takeshi Hakamada.
Το Mission 1 της εταιρείας με έδρα το Τόκιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή καθ' οδόν προς το φεγγάρι, ενώ η προσεδάφιση αναμένεται κοντά στα τέλη Απριλίου.

Οι ιδιώτες της ispace

Η ispace ιδρύθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία και ξεκίνησε ως μια ομάδα που διαγωνιζόταν για το Google Lunar Xprize με το όνομα Hakuto - από ένα μυθολογικό ιαπωνικό λευκό κουνέλι.
Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού Xprize, η ispace άλλαξε πορεία και επέκτεινε τους στόχους της, με τον Hakamada να στοχεύει στη δημιουργία "ενός οικονομικά βιώσιμου οικοσυστήματος" γύρω από το φεγγάρι, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Η εταιρεία αναπτύχθηκε σταθερά καθώς εργαζόταν προς αυτή την πρώτη αποστολή, με περισσότερους από 200 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο - εκ των οποίων περίπου 50 στη θυγατρική της στις ΗΠΑ στο Ντένβερ.
Επιπλέον, η ispace συγκέντρωσε σταθερά κεφάλαια από μια μεγάλη ποικιλία επενδυτών, συγκεντρώνοντας μέχρι σήμερα 237 εκατομμύρια δολάρια μέσω ενός μείγματος μετοχικού κεφαλαίου και χρέους.
Στους επενδυτές της ispace περιλαμβάνονται η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Suzuki Motor, η Japan Airlines και η Airbus Ventures.

"Όχημα" της SpaceX

Πριν από την εκτόξευση, η ispace περιέγραψε 10 ορόσημα για την αποστολή - με την εταιρεία να έχει ολοκληρώσει μέχρι στιγμής τα τρία πρώτα: Την προετοιμασία για την εκτόξευση, την ανάπτυξη μετά την εκτόξευση και, στη συνέχεια, την εγκαθίδρυση σύνδεσης επικοινωνίας.
Ακολουθούν οι ελιγμοί σε τροχιά, και στη συνέχεια μια περίοδος ενός μηνός που θα πετάξει στο διάστημα πριν εισέλθει στην τροχιά του φεγγαριού.
Τα ορόσημα καταδεικνύουν την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία της αποστολής της ispace, με τον Hakamada να τονίζει τόσο την εμπιστοσύνη του στην αποστολή, όσο και να σημειώνει ότι κάθε ορόσημο αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για τους στόχους της εταιρείας.
"Έχω 100% εμπιστοσύνη στην ομάδα μηχανικών μας, κάνουν τα σωστά πράγματα για να επιτύχουμε την επιτυχή παρουσία μας στη σεληνιακή επιφάνεια", δήλωσε ο Hakamada.
Σε περίπτωση επιτυχίας, η ispace θα είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα προσεδαφιστεί στο φεγγάρι - ένα κατόρθωμα που στο παρελθόν είχαν επιτύχει παγκόσμιες υπερδυνάμεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης