Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποσύρουν τα κεφάλαια τους από την BlackRock συνταξιοδοτικά Ταμεία, λόγω... ESG - Ζητείται παραίτηση Fink

tags :
Αποσύρουν τα κεφάλαια τους από την BlackRock συνταξιοδοτικά Ταμεία, λόγω... ESG - Ζητείται παραίτηση Fink
Καλούν τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Larry Fink, να "παραιτηθεί ή να απομακρυνθεί" από τη θέση του
Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Καρολίνας θέλει ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Larry Fink να "παραιτηθεί ή να απομακρυνθεί.
Η σύγκρουση, η οποία φέρνει αντιμέτωπους Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους σε πολιτείες σε όλη τη χώρα με τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Φλόριντα έγινε η τελευταία πολιτεία που απέσυρε χρήματα από την BlackRock -στην περίπτωσή της, 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που ελέγχονται από το κράτος.
Ο οικονομικός διευθυντής της πολιτείας, Jimmy Patronis, εξήγησε ότι "η χρήση των μετρητών της Φλόριντα για τη χρηματοδότηση του έργου κοινωνικής μηχανικής της BlackRock δεν είναι κάτι για το οποίο υπογράψαμε".
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Καρολίνας, Dale Folwell, ανέβασε τη ρητορική σε άλλο επίπεδο.

Μήλον της έριδος στην ESG

Σε επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο της BlackRock στις 9 Δεκεμβρίου, κάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Larry Fink, να "παραιτηθεί ή να απομακρυνθεί" από τη θέση του.
Ο Folwell υποστήριξε ότι η εστίαση της BlackRock στην "περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση" (ESG) υπό την ηγεσία του Fink έρχεται σε αντίθεση με το καταπιστευτικό της καθήκον - με άλλα λόγια, τη νομική της υποχρέωση να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πελατών της.
Μεταξύ αυτών των πολλών πελατών περιλαμβάνεται το συνταξιοδοτικό σύστημα της Βόρειας Καρολίνας, για το οποίο ο Folwell είναι ο μοναδικός εμπιστευματοδόχος.
Από το ταμείο των 111,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια διαχειρίζεται επί του παρόντος η BlackRock, σύμφωνα με την επιστολή.
Η ESG είναι μια επενδυτική φιλοσοφία που στοχεύει στην ενσωμάτωση συγκεκριμένων αξιών -για παράδειγμα, την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή- στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι συντηρητικοί επικριτές της υποστηρίζουν ότι στρεβλώνει την οικονομία προκρίνοντας το πολιτικά ορθό συναίσθημα έναντι της σκληρής πραγματικότητας της αγοράς.
Ο Folwell προειδοποίησε ότι η "επιδίωξη της πολιτικής ατζέντας του Fink έχει μπει εμπόδιο στο ίδιο το καθήκον εμπιστοσύνης της BlackRock".
"Η εστίαση στην ESG δεν είναι εστίαση στις αποδόσεις και δυνητικά θα μπορούσε να μας αναγκάσει να παραβιάσουμε το δικό μας καθήκον εμπιστοσύνης", πρόσθεσε - μια ευρεία νύξη, ίσως, για μια πιθανή μελλοντική προθυμία να αποεπενδύσουμε από τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων.

Πολλοί οι διαφωνούντες

Η αποεπένδυση της Φλόριντα από την BlackRock δεν είναι η μόνη τέτοια κίνηση τους τελευταίους μήνες.
Επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου Γενικού Εισαγγελέα του Μιζούρι Eric Schmitt, ο οποίος τώρα είναι ο εκλεγμένος γερουσιαστής του Show Me State, εκατομμύρια δολάρια συνταξιοδότησης των πολιτών του Μιζούρι αφαιρέθηκαν από τα χέρια της BlackRock.
Η Λουιζιάνα, η Γιούτα και το Αρκάνσας ακολούθησαν με παρόμοιες κινήσεις.
Η μεγαλύτερη ανησυχία από πολλές από αυτές τις πολιτείες ήταν οι προσπάθειες της BlackRock να κατευθύνει τους επενδυτές μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, από τη δηλωμένη ανησυχία της για την κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
Στην επιστολή του προς τους μετόχους του 2020, ο Fink έγραψε ότι "στο εγγύς μέλλον -και νωρίτερα από ό,τι οι περισσότεροι αναμένουν- θα υπάρξει σημαντική ανακατανομή των κεφαλαίων.
Ο Fink συνέχισε να προβάλλει τις "πρωτοβουλίες της BlackRock για την τοποθέτηση της βιωσιμότητας στο επίκεντρο της επενδυτικής μας προσέγγισης".
Σε έναν επόμενο κατάλογο αυτών των πρωτοβουλιών περιλαμβάνεται η "έξοδος από επενδύσεις που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα, όπως οι παραγωγοί θερμικού άνθρακα" και η "έναρξη νέων επενδυτικών προϊόντων που ελέγχουν τα ορυκτά καύσιμα".
Ταμίες, γενικοί εισαγγελείς και άλλοι αξιωματούχοι από κράτη που παράγουν ορυκτά καύσιμα έχουν υποστηρίξει ότι οι δεσμεύσεις της BlackRock σχετικά με την ESG υπονομεύουν την ευημερία και τη σταθερότητα των δικών τους επενδύσεων.

Η απάντηση της BlackRock

Η BlackRock, από την πλευρά της, έχει απαντήσει στη συνεχιζόμενη εκστρατεία πίεσης από αξιωματούχους σε κρατικό επίπεδο με έναν ιστότοπο, "Energy investing: Setting the record straight".
Εκεί υποστηρίζει ότι αναγνωρίζει την κλιματική αλλαγή ως μακροπρόθεσμο κίνδυνο από τον οποίο πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα των πελατών της.
"Η εξέταση των κινδύνων και των ευκαιριών της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι προς το συμφέρον της επίτευξης των καλύτερων μακροπρόθεσμων οικονομικών αποτελεσμάτων για τους πελάτες μας και συνάδει πλήρως με το καθήκον εμπιστοσύνης μας", αναφέρεται στην εν λόγω ιστοσελίδα.
Πολλές περιβαλλοντικές ομάδες υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες τράπεζες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που έχουν στοχοποιηθεί από τους Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους δεν κάνουν αρκετά για να προωθήσουν την αποεπένδυση από τα ορυκτά καύσιμα.
Είναι μεταξύ των μεγαλύτερων υποστηρικτών των πολιτικών που μοιάζουν με ESG για τον μετασχηματισμό του ιδιωτικού τομέα υπό τον πρόεδρο Joe Biden, όπως η πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) να επιβάλει γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα από τις εταιρείες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης