Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο πρόεδρος Putin ακύρωσε την παραδοσιακή ετήσια συνέντευξη Τύπου για πρώτη φορά από το 2001

Γιατί ο πρόεδρος Putin ακύρωσε την παραδοσιακή ετήσια συνέντευξη Τύπου για πρώτη φορά από το 2001
Το μεγάλο τετ-α-τετ του Putin με τον Τύπο διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2001, με εξαίρεση την περίοδο από το 2008 έως το 2012, όταν ήταν πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα

Δεν θα πραγματοποιήσει την παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου στα τέλη της χρονιάς, ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Μόσχα.
«Έως τις αρχές της νέας χρονιάς, δεν θα υπάρξει» συνέντευξη Τύπου του προέδρου, δήλωσε σε τηλεφωνική ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, σημειώνοντας ότι ο Putin μιλάει στον Τύπο σε άλλες περιπτώσεις, κυρίως κατά τα ταξίδια του στο εξωτερικό.
Ο Peskov δεν έδωσε κανέναν λόγο για τη ρήξη με την παράδοση, αλλά η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για 10ο μήνα είναι πιθανό να αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην απόφαση, ανέφερε η οικονομική εφημερίδα RBC, επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Μείζον πολιτικό γεγονός η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου

Το μεγάλο τετ-α-τετ του Putin με τον Τύπο διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2001, με εξαίρεση την περίοδο από το 2008 έως το 2012, κατά την οποία κατείχε το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Συγκεντρώνοντας εκατοντάδες Ρώσους και ξένους δημοσιογράφους, αυτή η ετήσια συνέντευξη Τύπου διαρκεί συνήθως πολλές ώρες, με τον Ρώσο ηγέτη να απαντά απευθείας σε ερωτήσεις για κάθε είδους θέμα, από τη διπλωματία έως τα καθημερινά προβλήματα των Ρώσων.
Οι απαντήσεις του προέδρου στα μέσα ενημέρωσης ισοδυναμούσαν συχνά με διαταγές που δίδονταν στην κυβέρνηση ή στις περιφερειακές αρχές.
Πέρυσι, το Κρεμλίνο επέλεξε περίπου 500 Ρώσους και ξένους δημοσιογράφους για να συμμετάσχουν στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του Putin, αν και πολλά μέσα ενημέρωσης δεν μπόρεσαν να υποβάλουν αίτηση διαπίστευσης λόγω των περιορισμών του Covid-19. 
Πέρυσι, πολλά εκδοτικά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Novaya Gazeta - της οποίας ο αρχισυντάκτης μόλις είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης - δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει καμία πρόσκληση για την ετήσια εκδήλωση.
Αρκετές ερωτήσεις στην περσινή τετράωρη εκδήλωση ήταν αφιερωμένες στη γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία.
"Αυτό δεν είναι επιλογή μας, δεν το θέλουμε", δήλωσε ο Putin τον περασμένο Δεκέμβριο απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια πιθανή σύγκρουση με το Κίεβο.

Χάσιμο χρόνου;

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η Tatiana Stanovaya, ιδρύτρια της εταιρείας πολιτικών αναλύσεων R.Politik, έγραψε ότι ο Putin είναι πιθανό να θεωρήσει την εκδήλωση φέτος ως χάσιμο χρόνου.
"Δεν νομίζω ότι ο Putin δεν έχει τίποτα να πει, ειδικά καθώς έχει πει τόσα πολλά πρόσφατα", είπε.
"Πιθανότατα έχει μια ψυχολογική απροθυμία να "εξηγηθεί", να απαντήσει σε βαρετές και συνηθισμένες ερωτήσεις, να σπαταλήσει χρόνο για προετοιμασίες, να παίξει το ρόλο του καλού πατέρα και ούτω καθεξής".
"Για το ξένο ακροατήριο, μπορεί να πει ό,τι κρίνει απαραίτητο, θα βρει αφορμή", συνέχισε.
"Όσον αφορά το εγχώριο ακροατήριο, δεν βλέπει το νόημα. Αφήστε τους υφισταμένους του να το χειριστούν".
Πάντως δεν λείπουν και αναφορές στον βρετανικό Τύπου που τονίζουν ότι η ακύρωση της συνέντευξης τύπου θα πυροδοτήσει νέες φήμες για την κατάσταση της υγείας του, ενώ μάλλον έχει στόχο να αποφύγει ο Putin  δυσάρεστες ερωτήσεις.

 

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης