Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ περιμένουν οι αγορές - Άλμα 10% στον S&P 500 αν μειωθεί, κραχ αν αυξηθεί

Τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ περιμένουν οι αγορές - Άλμα 10% στον S&P 500 αν μειωθεί, κραχ αν αυξηθεί
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 7,3% σε σχέση με πέρυσι
Όλα τα βλέμματα των επενδυτών βρίσκονται στις ΗΠΑ σήμερα, 13 Δεκεμβρίου 2022, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Νοεμβρίου, ο οποίος θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις πολιτικές επιλογές της Federal Reserve.
Ο δείκτης αναμένεται να έχει επιβραδυνθεί και πάλι, αν και οι αυξήσεις των τιμών που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί καταναλωτές παραμένουν κοντά σε υψηλά 40 ετών - ακόμη και όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών.
Το πόσο έχει επιβραδυνθεί θα κρίνει και την πορεία των αγορών, καθώς εάν η πτώση είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου, τότε η Federal Reserve θα μειώσει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, δίνοντας ελπίδες ότι η νομισματική σύσφιξη δεν θα καταπνίξει την ανάπτυξη.
Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της JP Morgan, που θεωρεί ότι εάν ο δείκτης κυμανθεί κοντά στο 6,5%, τότε θα έχουμε ένα μίνι ράλι ανόδου στον S&P 500 κατά 10%.

Τι αναμένουμε

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 7,3% σε σχέση με πέρυσι.
Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 7,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο πυρήνας του ΔΤΚ, ο οποίος αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 0,3% σε μηνιαία βάση και στο 6,1% σε ετήσια βάση, με μικρή μεταβολή σε σχέση με το 0,3% και το 6,3%, αντίστοιχα, που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί πιο προσεκτικά τον "πυρήνα" του πληθωρισμού, ο οποίος προσφέρει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια πιο διαφοροποιημένη ματιά σε εισροές όπως η στέγαση.
Το συνολικό ποσοστό του ΔΤΚ, αντίθετα, έχει κινηθεί σε μεγάλο βαθμό παράλληλα με τις ακανόνιστες τιμές της ενέργειας φέτος.
Εικόνα
Το πρόβλημα των τιμών παραμένει

Ενώ η πτώση των τιμών του πετρελαίου πιθανώς θα επηρέασε τον πληθωρισμό τον περασμένο μήνα, οι οικονομολόγοι της Bank of America τονίζουν ότι το πρόβλημα για την οικονομία και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής παραμένει.
Σύμφωνα με την BofA η πιθανή μείωση των βασικών τιμών μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο των εκπτώσεων των διακοπών και της μείωσης των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ενώ ο πληθωρισμός στέγης - το μεγαλύτερο τμήμα του δείκτη τιμών καταναλωτή - αναμένεται να παραμείνει επίμονος.
"Εν ολίγοις, αναμένουμε ότι η έκθεση θα υπογραμμίσει τη δυναμική του πληθωρισμού που τόνισε ο πρόεδρος Powell στην ομιλία του στο Brookings", ανέφερε η BofA, αναφερόμενη στα σχόλια του προέδρου της Fed κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τον περασμένο μήνα στην Ουάσινγκτον.
"Δηλαδή, αναμένουμε ότι τα στοιχεία θα δείξουν συνεχή υποχώρηση του πληθωρισμού αγαθών", έγραψε η ομάδα της Bank of America.
"Ωστόσο, ο πληθωρισμός στέγης θα πρέπει να παραμείνει επίμονος μέχρι κάποια στιγμή του επόμενου έτους και ο πυρήνας του πληθωρισμού των υπηρεσιών, εξαιρουμένου του πληθωρισμού στέγης, θα πρέπει να παραμείνει αυξημένος".

Επιβραδύνεται η αύξηση των τιμών καταναλωτή

Οι επενδυτικές τράπεζες και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η τάση επιβράδυνσης του πληθωρισμού θα συνεχιστεί, αλλά αυτή η πρόβλεψη θα δοκιμαστεί.
Η επικεφαλής οικονομολόγος της Jefferies, Aneta Markowska, δήλωσε στο Fortune ότι αναμένει ότι η ανακοίνωση θα δείξει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα μειωθεί στο 7,2% τον Νοέμβριο.
Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να πέφτει και το επόμενο έτος, είπε, αλλά προειδοποιεί ότι μπορεί να μην φτάσει τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ χωρίς κάποιο "πόνο".
"Νομίζω ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί, πολύ γραμμικά και στη συνέχεια θα φτάσει σε ένα σταθερό επίπεδο πάνω από το στόχο", δήλωσε η Markowska, υποστηρίζοντας ότι κάποιος πληθωρισμός έχει ήδη ενσωματωθεί στην αγορά εργασίας, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση των ωριαίων μισθών με ετήσιο ρυθμό 7,8% τον περασμένο μήνα.
Η Fed αντιμετωπίζει ένα "συμβιβασμό" μεταξύ του επίμονου πληθωρισμού και μιας ύφεσης, αφού απέτυχε να αυξήσει τα επιτόκια πέρυσι, όταν η αύξηση των τιμών καταναλωτή έγινε για πρώτη φορά πρόβλημα, εξήγησε.
"Η αποφυγή του πόνου δεν αποτελεί επιλογή εδώ.
Αυτό απλά δεν είναι στο μενού", είπε.
"Αυτό που υπάρχει στο μενού είναι: 'Θέλουμε λίγο πόνο πολύ γρήγορα [μια ύφεση];
Ή ενδεχομένως να περιμένουμε και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουμε περισσότερο πόνο στην πορεία [επίμονος πληθωρισμός];"
Η επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley στις ΗΠΑ Ellen Zentner δήλωσε ότι οι χαμηλότερες τιμές των μεταχειρισμένων και νέων αυτοκινήτων - καθώς και οι δαπάνες μεταφοράς, ιατρικής περίθαλψης και στέγασης - θα μειώσουν τον ετήσιο πληθωρισμό του ΔΤΚ στο 7,3% τον Νοέμβριο.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Jan Hatzius δήλωσε ότι αναμένει πληθωρισμό 7,2% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, εν μέρει λόγω των χαμηλότερων τιμών της βενζίνης.
Ο Hatzius προέβλεψε πτώση 3% στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, πτώση 1% στις τιμές των ενδυμάτων και πτώση 1% στις τιμές των ξενοδοχείων στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου.
Ωστόσο, προέβλεψε επίσης αύξηση 2% στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.

Το μέλλον της μάχης της Fed για τον πληθωρισμό

Ενώ οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τον πρόεδρο Jerome Powell την Τετάρτη.
Ο Powell θα αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και μέσα στο επόμενο έτος, ακόμη και αν τα στοιχεία του ΔΤΚ αποκαλύψουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, δήλωσαν οι ειδικοί στο Fortune.
"Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια, για την έβδομη κατά σειρά συνεδρίαση, αλλά φαίνεται έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αντί για την υπερμεγέθη κίνηση 0,75 ποσοστιαίων μονάδων σε κάθε μία από τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Bankrate.com, Greg McBride.
"Ενώ η Fed θα κινηθεί με έναν πιο τυπικό ρυθμό, θα αυξήσει τα επιτόκια τώρα και μέχρι το 2023... με έναν πιο συνηθισμένο ρυθμό".
Η Danielle DiMartino Booth, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας οικονομικών ερευνών Quill Intelligence, αναμένει επίσης ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης