Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την άνθιση της «μαύρης αγοράς» πετρελαίου προκαλούν οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία

Την άνθιση της «μαύρης αγοράς» πετρελαίου προκαλούν οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία
Η Ρωσία συγκεντρώνει ήδη έναν «σκιώδη στόλο» δεξαμενόπλοιων για να μεταφέρει το πετρέλαιο της στις χώρες εκτός του καθεστώτος του πλαφόν της Δύσης
Σχετικά Άρθρα
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν παλαιότερα από τις χώρες της Δύσης στις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας και του Ιράν, και τώρα επεκτείνονται στις εξαγωγές της Ρωσίας, έχουν οδηγήσει σε ένα άκρως κερδοφόρο εμπόριο πετρελαίου που διεξάγεται κάτω από τα ραντάρ, στο οποίο οι λιγότερο σχολαστικοί πλοιοκτήτες, ναυτιλιακές και έμποροι συνεχίζουν να πωλούν πετρέλαιο σε όσους είναι διατεθειμένοι να πάρουν το ρίσκο να αγοράσουν. 
Το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και η επιβολή του πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού – που ισχύει από τις 5 Δεκεμβρίου – εκτιμάται ότι θα αυξήσουν περαιτέρω τις παράνομες αποστολές πετρελαίου σε χώρες εκτός ΕΕ και G7 που δεν έχουν προσχωρήσει στο δυτικό συνασπισμό ο οποίος στηρίζει το πλαφόν
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ρωσία συγκεντρώνει έναν «σκιώδη στόλο» δεξαμενόπλοιων για να μεταφέρει το πετρέλαιο της στις χώρες εκτός του καθεστώτος του ανώτατου ορίου τιμών και αντιγράφει τα τεχνάσματα του Ιράν και της Βενεζουέλας ώστε να συνεχίσει να εξάγει μεγάλους όγκους αργού και διυλισμένων προϊόντων.

Πολλές οι τεχνικές πλαστογράφησης της προέλευσης ενός φορτίου

Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις ήδη δοκιμασμένες τακτικές σήμανσης του πετρελαίου της ως πετρελαίου «άλλης προέλευσης», απενεργοποιώντας τους αναμεταδότες δεξαμενόπλοιων, ή ακόμη και παραποιώντας τις θέσεις τους μέσω των δεδομένων του Automatic Identification System (AIS) για να κρύψει τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εκατοντάδες μίλια μακριά από τα ψευδή δεδομένα.
Χρησιμοποιώντας διάφορες τακτικές πλαστογράφησης, οι παραγωγοί και οι πωλητές πετρελαίου που υπόκεινται σε κυρώσεις εξακολουθούν να πουλούν τα προϊόντα τους σε αγοραστές που χαίρονται να λάβουν αργό με μεγάλες εκπτώσεις.
Ορισμένοι αγοραστές, ειδικά όσοι βρίσκονται σε δικαιοδοσίες με αυστηρούς ελέγχους και ελέγχους όπως οι ΗΠΑ, δεν είναι διατεθειμένοι να απορρίψουν τις ανησυχίες σχετικά με την προέλευση ενός φορτίου.
Άλλοι αγοραστές, όμως και ειδικά τα ανεξάρτητα κινέζικα διυλιστήρια, δεν ασχολούνται καθόλου με όλα αυτά καθώς προτεραιότητά τους είναι να αγοράσουν αργό σε χαμηλή τιμή και να αποκομίσουν καλά κέρδη από τη διύλισή του.
Η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, συνεχίζει να αγοράζει αργό πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, που συχνά εμφανίζεται ως εισαγόμενο από τη Μαλαισία ή το Ομάν, σύμφωνα με διάφορες αναλύσεις και έρευνες τα τελευταία χρόνια.

Οι Αμερικανοί δεν αγοράζουν πετρέλαιο ύποπτης προέλευσης,  τα κινέζικα διυλιστήρια το σαρώνουν

Εκτός Κίνας, οι αγοραστές είναι πιο επιφυλακτικοί και γενικά προσπαθούν να αποφύγουν τις αγορές πετρελαίου ύποπτης προέλευσης.
Μια τέτοια πρόσφατη περίπτωση αφορούσε μια προσφορά που έγινε σε αγοραστές στην περιοχή του Χιούστον, την καρδιά της βιομηχανίας διύλισης στην Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ.
Ο έμπορος Jonathan Plemel της Sidewalks Holdings πρόσφερε πρόσφατα ένα φορτίο αργού πετρέλαιο με χαρτιά που τεκμηρίωναν ότι προερχόταν από το Μεξικό, το οποίο, ωστόσο, προσφερόταν στη τεράστια έκπτωση των 30 δολαρίων το βαρέλι.
Οι υποψήφιοι αγοραστές τελικά απέρριψαν την προσφορά επειδή, όσο φθηνή και δελεαστική κι αν φαινόταν, ανησυχούσαν για την προέλευση, και αμφέβαλαν ότι το συγκεκριμένο φορτίο ήταν όντως από το Μεξικό, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο τον Plemel και άλλους εμπόρους στην περιοχή του Χιούστον.
Ο Plemel υποστήριξε στο Bloomberg ότι δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για την προέλευση του αργού και επιβεβαίωσε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις των υποψήφιων αγοραστών του.
«Θα μπορούσε το πετρέλαιο να προέρχεται από εγκαταλελειμμένα πηγάδια στο Μεξικό; Από τη Βενεζουέλα; Ειλικρινά δεν μπορώ να πω».
Η Βενεζουέλα χρησιμοποιεί πλαστά έγγραφα και δεξαμενόπλοια που συνδέονται με το Ιράν και που είναι γνωστό ότι έχουν μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο στο παρελθόν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Reuters.

Πλαστά έγγραφα και μεταφορές από πλοίο σε πλοίο στα ύδατα της Μαλαισίας

Η Βενεζουέλα πουλά πετρέλαιο σε κινεζικά διυλιστήρια, περνώντας τα στα απαραίτητα έγγραφα ως αργό της Μαλαισίας, έδειξε η έρευνα.
Τα ύδατα της Μαλαισίας είναι επίσης διαβόητα για τις μεταφορές πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο και την ανάμειξη αργού, με σκοπό την απόκρυψη της πραγματικής προέλευσης του πετρελαίου του Ιράν και της Βενεζουέλας.
Φέτος, τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία δείχνουν μια τόσο μεγάλη έκρηξη των εισαγωγών αργού από τη Μαλαισία που αναλυτές και παρατηρητές πιστεύουν ότι η Κίνα εισάγει πετρέλαιο που χώρες όπου έχουν επιβληθεί κυρώσεις και δηλώνει ότι το πετρέλαιο αυτό προέρχεται από το Ομάν ή τη Μαλαισία.
Τον περασμένο μήνα, τα ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας εισήγαγαν όγκους ρεκόρ ιρανικού αργού που εμφανίστηκε ως προερχόμενο από τη Μαλαισία, το Ομάν ή αλλού, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων Vortexa που επικαλείται το Reuters.
Η Ρωσία αναμένεται να καταφύγει στις ίδιες πρακτικές αποφυγής κυρώσεων, όπως η κάλυψη του αργού πετρελαίου της ή η εξαπάτηση των δεδομένων τοποθέτησης, λένε οι αναλυτές.
Η Ρωσία έχει ήδη συγκεντρώσει έναν «σκιώδη στόλο» δεξαμενόπλοιων για να μεταφέρει το αργό της εκτός του ανώτατου ορίου τιμών και αντιγράφει τις τεχνικές του Ιράν και της Βενεζουέλας, οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των «φιλικών» χωρών της Μόσχας.

Το καλοκαίρι τα ρωσικά τάνκερ άρχισαν να παραποιούν τις θέσεις τους

Δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας βρέθηκαν να παραποιούν τις θέσεις τους τον περασμένο χρόνο. 
Αυτό το καλοκαίρι πάλι για πρώτη φορά ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Ρωσίας στη Μεσόγειο συνελήφθη να παραποιεί το AIS του, σύμφωνα με έρευνα της Global Το Fishing Watch και του SkyTruth.
Η έρευνα για τις κινήσεις του ρωσικού δεξαμενόπλοιου Kapitan Schemilkin έδειξε ότι το σκάφος άλλαξε το σήμα του για να δείξει –ψευδώς– ότι έκανε κύκλους ανοιχτά της Ελλάδας, ενώ στην πραγματικότητα, το πλοίο ταξίδευε σε τοποθεσίες κοντά στη Μάλτα και την Κύπρο.
«Επρόκειτο για την πρώτη ανίχνευση δεξαμενόπλοιου με ρωσική σημαία που εξέπεμψε ψευδείς συντεταγμένες— αλλά μπορεί να αποδειχτεί η πρώτη από τις πολλές», είπε η SkyTruth.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης