Διεθνή

Στο 10,7% ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου το Νοέμβριο του 2022

Στο 10,7% ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου το Νοέμβριο του 2022
Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να πιέζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις
Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες, στο 10,7% τον Νοέμβριο, καθώς η μείωση των τιμών των καυσίμων συνέβαλε στην άμβλυνση των πιέσεων στις τιμές, αν και οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να πιέζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 10,9%, αφού τον Οκτώβριο σημειώθηκε απροσδόκητη άνοδος σε υψηλό 41 ετών στο 11,1%.
Σε μηνιαία βάση, η αύξηση του Νοεμβρίου ήταν 0,4%, μειωμένη από 2% τον Οκτώβριο και κάτω από την εκτίμηση για 0,6%.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ανοδική συμβολή προήλθε από "τη στέγαση και τις υπηρεσίες νοικοκυριών (κυρίως από την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα), καθώς και από τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά".
Οι μεγαλύτερες πτωτικές συνεισφορές κατά τη διάρκεια του μήνα προήλθαν από "τις μεταφορές, ιδίως τα καύσιμα κίνησης, με την αύξηση των τιμών στα εστιατόρια, τις καφετέριες και τις παμπ να έχουν τη μεγαλύτερη, μερικώς αντισταθμιστική, ανοδική συνεισφορά".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης