Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται ο τεχνολογικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας - Άλλες 30 κινέζικες εταιρείες βάζει στη «μαύρη λίστα» ο Biden

Κλιμακώνεται ο τεχνολογικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας - Άλλες 30 κινέζικες εταιρείες βάζει στη «μαύρη λίστα» ο Biden
Συν τοις άλλις, η Ουάσιγκτον διαπραγματεύεται με την Ιαπωνία και την Ολλανδία μια τριμερή συμφωνία ώστε να πάψουν και οι δικές τους εταιρείες να πουλάνε εξοπλισμό κατασκευής τσιπ στην Κίνα
Σχετικά Άρθρα
Κλιμακώνεται ο τεχνολογικός και εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, με την κυβέρνηση Biden να ετοιμάζεται να βάλει άλλες 30 κινέζικες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και τον κινεζικό κολοσσό κατασκευής τσιπ Yangtze Memory Technologies (YMTC), στη μαύρη λίστα που απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να τους πουλούν εξαρτήματα ημιαγωγών.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg προσθέτοντας ότι η νέα μαύρη λίστα που θα περιλαμβάνει 30 κινέζικες εταιρείες αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός των επόμενων τριών ημερών.
Όταν οι κινέζικες εταιρείες συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη λίστα, οι αμερικανοί προμηθευτές τους θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να πάρουν ειδική άδεια για να τους αποστείλουν ακόμη και προϊόντα χαμηλής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η δραστηριότητα κατασκευής smartphone της Huawei Technologies Co. έχει πληγεί ήδη σοβαρά μετά την τοποθέτηση της εταιρείας στη μαύρη λίστα.
Η διεύρυνση της «μαύρης λίστας» του αμερικανού Υπουργείου Εμπορίου με δεκάδες ακόμη κινέζικες εταιρείες έρχεται αφότου ο Πρόεδρος Biden και ο Πρόεδρος Xi Jinping πραγματοποίησαν τις πρώτες τους κατ' ιδίαν συναντήσεις στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας που δημιούργησαν την ελπίδα μιας βελτίωσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και αν όχι της πλήρους παύσης, τουλάχιστον μιας μη περαιτέρω κλιμάκωσης στον τεχνολογικό και εμπορικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ σε βάρος της Κίνας.
Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin δήλωσε σε τακτική ενημέρωση Τύπου ότι οι ΗΠΑ «έχουν πολιτικοποιήσει και έχουν μετατρέψει σε όπλο την οικονομική συνεργασία», προσθέτοντας ότι οι ενέργειες της Ουάσιγκτον προκαλούν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο Wenbin είπε ακόμη ότι το Πεκίνο θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει τη εθνική του βιομηχανία τσιπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη σύνταξη της δικής της «μαύρης λίστας», η Ουάσιγκτον διαπραγματεύεται με την Ιαπωνία και την Ολλανδία μια τριμερή συμφωνία με στόχο να πάψουν και οι δικές τους εταιρείες να πουλάνε εξοπλισμό κατασκευής τσιπ στην Κίνα και με τελικό στόχο να επιβραδυνθεί η τεχνολογική πρόοδος και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης