Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ΕΚΤ - Ο DAX στο -2,7%, τα futures της Wall -1,2%

Τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ΕΚΤ - Ο DAX στο -2,7%, τα futures της Wall -1,2%
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης
Σχετικά Άρθρα
Κλιμακώνεται η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τη Lagarde να στέλνει «σήμα» για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.
Σε αύξηση 50 μ.β. των επιτοκίων προχώρησε η ΕΚΤ, ενώ ανακοίνωσε μείωση ισολογισμού (APP), κατά 15 δισ. μηνιαίως από τον Μάρτιο του 2023.
Μάλιστα η Lagarde τόνισε ότι το επίπεδο στο οποίο θεωρεί η αγορά ότι θα κορυφωθούν τα επιτόκια (3%-3,25%), δεν επαρκεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός, γεγονός το οποίο κλιμακώνει τις πιέσεις.
H Fed ανακοίνωσε την Τετάρτη νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στο εύρος 4,25% - 4,5%, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας, ενώ οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το 2023.
Τα πρόσφατα θετικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν συνιστούν επαρκείς ενδείξεις για χαλάρωση την πολιτική αύξησης των επιτοκίων, επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, προσθέτοντας ότι "έχουμε ακόμη δρόμο” καθώς παραμένουν οι ανοδικοί κίνδυνοι.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 2,7% στις 14.073 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,9% στις 7.429 μονάδες. 
Στις 6.551 μονάδες με πτώση 2,7% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 2,7% στις 23.911 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 1,6% στις 8.226 μονάδες.
Πτώση 1,2% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση 1% στις 2.137 μονάδες.
Το φυσικό αέριο ενισχύεται οριακά στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου να σημειώνει κέρδη 0,8% στα 132,5 ευρώ.
Ήπια πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent υποχωρεί 0,5% στα 82,36 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό -0,7% στα 76,78 δολ. το βαρέλι.
Το κλίμα επιβάρυναν επίσης τα στοιχεία που έδειξαν ότι η κινεζική βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών τον Νοέμβριο, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 και οι περιορισμοί βάρυναν σημαντικά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και μια σημαντική εξαγωγική αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της H&M υποχώρησε κατά 3,5%, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας στον κόσμο δεν κατάφερε να φτάσει την άνοδο των πωλήσεων της μεγαλύτερης ανταγωνίστριας Inditex, αντιμετωπίζοντας πιέσεις από την εκκαθάριση των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία και τους περιορισμούς COVID-19 στην Κίνα.

Σε αύξηση 50 μ.β. των επιτοκίων προχώρησε η ΕΚΤ - Μείωση ισολογισμού (APP), κατά 15 δισ. μηνιαίως από τον Μάρτιο του 2023

Την τακτική των μικρότερων και περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αρχής γενομένης από σήμερα, 15 Δεκεμβρίου 2022, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 50 μονάδων βάσης, ή 0,50%, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο της στο 2,50% (και στο 2% το επιτόκιο καταθέσεων).
Το τελικό επιτόκιο, σύμφωνα με κύκλους της ΕΚΤ, αναμένεται να φτάσει στο εύρος του 3,25% -3,5%, όπου και θα παραμείνει εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα, και σε κάθε περίπτωση εωσότου οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρήσουν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή φτάσει στο μεσοπρόθεσμο στόχο της τράπεζας, που είναι στο 2%.
Επίσης, η ΕΚΤ αρχίζει τον Μάρτιο του 2023 την ποσοτική σύσφιξη, καθώς ανακοίνωσε μείωση του χαρτοφυλακίου APP κατά 15 δισ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023.
Ο μετέπειτα ρυθμός της θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου.

Νέα αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Bank of England, την ένατη διαδοχική, στο 3,5% από 3%.
Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι θα χρειαστεί περισσότερη σύσφιξη για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 6-3 υπέρ της αύξησης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η οποία ανεβάζει το τραπεζικό επιτόκιο στο 3,5%.

Κορυφώθηκε ο πληθωρισμός;

Η αύξηση σηματοδοτεί επιβράδυνση από την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης του Νοεμβρίου.
Έχοντας φθάσει σε υψηλό 41 ετών τον Οκτώβριο, η ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε στο 10,7% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν την Τετάρτη.
Η επιβράδυνση αντανακλά τις ενδείξεις σε άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί, αν και παραμένει δυσάρεστα υψηλός και πολύ πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%.
Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό, παραμένοντας παράλληλα προσεκτική απέναντι σε μια οικονομία που εξασθενεί και πλήττεται από διάφορες εγχώριες πιέσεις, καθώς και από παγκόσμιους αντίθετους ανέμους.
Αυτό επιβεβαιώθηκε από τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα οποία έδειξαν άνοδο τόσο της ανεργίας όσο και της αύξησης των μισθών, ενώ τα ποσοστά οικονομικής αδράνειας και μακροχρόνιας ασθένειας παραμένουν επίσης ιστορικά υψηλά.

Αύξησε το επιτόκιο κατά 50 μ.β. και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, στο 1%

Η Εθνική Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αυστηροποιεί περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική και αυξάνει το επιτόκιο πολιτικής της SNB κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,0%.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει, αντιμετωπίζει τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις και την περαιτέρω εξάπλωση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις του επιτοκίου πολιτικής της Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.
Για να παρέχει τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας είναι επίσης πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί στην αγορά συναλλάγματος, εφόσον απαιτείται.Η αλλαγή του επιτοκίου πολιτικής της SNB ισχύει από αύριο, 16 Δεκεμβρίου 2022.
Οι καταθέσεις όψεως των τραπεζών που τηρούνται στην SNB θα ανταμείβονται με το επιτόκιο πολιτικής 1,0% μέχρι ένα ορισμένο όριο.
Οι καταθέσεις όψεως που υπερβαίνουν αυτό το όριο θα ανταμείβονται με επιτόκιο 0,5%, και επομένως εξακολουθούν να έχουν έκπτωση 0,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το επιτόκιο πολιτικής της SNB.
Με αυτή την κλιμακωτή "αμοιβή" των καταθέσεων όψεως και των πράξεων ανοικτής αγοράς, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας διασφαλίζει ότι τα εξασφαλισμένα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της χρηματαγοράς σε ελβετικό φράγκο είναι κοντά στο επιτόκιο πολιτικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης