Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία ξεκαθαρίζει: Κανένας διάλογος με ΝΑΤΟ και Ουκρανία – Δεν ζητάμε πλέον εγγυήσεις ασφαλείας, όλα θα κριθούν στο μέτωπο

Η Ρωσία ξεκαθαρίζει: Κανένας διάλογος με ΝΑΤΟ και Ουκρανία – Δεν ζητάμε πλέον εγγυήσεις ασφαλείας, όλα θα κριθούν στο μέτωπο
«Οποιοσδήποτε διάλογος με το ΝΑΤΟ ως οργανισμό αποκλείεται στην παρούσα φάση, δεδομένων των εξελίξεων», αναφέρουν ρωσικές πηγές
Σχετικά Άρθρα
Στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως προκύπτει από τις εξόχως σημαντικές δηλώσεις αξιωματούχου της Μόσχας, που κλείνει την πόρτα σε ένα διάλογο με το ΝΑΤΟ και το Κίεβο, μετά την ολοφάνερη πλέον εμπλοκή της Δύσης στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων.
«Οποιοσδήποτε διάλογος με το ΝΑΤΟ ως οργανισμό αποκλείεται στην παρούσα φάση, δεδομένων των εξελίξεων», αναφέρουν ρωσικές πηγές στο Tass.
Είναι σε τέτοιο σημείο οι σχέσεις μας που όταν εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ ως οργανισμός εμφανίζονται σε παγκόσμια διεθνή φόρα, θα απαιτούμε να μην είναι καν εκεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Μοναδική εξαίρεση, λέει η Μόσχα, θα μπορούσε να γίνει για συγκεκριμένες πλατφόρμες όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Φόρουμ για τη Συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρωσία «δεν πρέπει να αναμένεται» να κάνει «εννοιολογική επιστροφή» στις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας που έστειλε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ πριν από ένα χρόνο.
«Δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα το κάνουμε», σημείωσε.
«Ο λόγος είναι ότι αν το κάνουμε, θα προκύψει η ανάγκη επικαιροποίησης της θέσης μας, η οποία δεν μπορεί να γίνει γιατί όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η ειδική στρατιωτική επιχείρηση», εξήγησε η πηγή.

Ο Macron για τις εγγυήσεις προς τη Μόσχα

Δεν υπάρχει τίποτα πίσω από τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για την ανάγκη παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στη Μόσχα, δήλωσε η ρωσική πηγή.
«Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει τίποτα πίσω από αυτό. Δεν είναι παρά μια προσπάθεια να προβάλλει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχει σαφής θέση και αντιπροτάσεις πίσω από αυτό», είπε η πηγή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε από κανέναν να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, διότι δεν πρόκειται για «μεταφορά οποιουδήποτε σήματος», αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι θέσεις των δύο μερών είναι ασυμβίβαστες.
Ο Macron είπε μετά από επίσκεψη στις ΗΠΑ ότι η μελλοντική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για τη Ρωσία.

Η Ρωσία για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

O τελευταίος γύρος κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία απλώς θα επιδεινώσει τα προβλήματα εντός της Ένωσης όπως δήλωσε το Σάββατο (17/12/2022) η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να παράσχουν 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση προς την Ουκρανία τον ερχόμενο χρόνο και να επιβάλουν στη Μόσχα ένα ένατο πακέτο κυρώσεων.
Μεταξύ άλλων, τα τελευταία μέτρα τοποθετούν σε μαύρη λίστα σχεδόν 200 ακόμη πρόσωπα και απαγορεύουν τις επενδύσεις στην μεταλλευτική βιομηχανία.
«Το παρόν 'πακέτο' θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις με όλα τα προηγούμενα--την επιδείνωση των κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων στην ίδια την ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Zakharova κάλεσε τις Βρυξέλλες να άρουν όλους τους περιορισμούς που άμεσα ή έμμεσα έχουν επιπτώσεις στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.
Την Πέμπτη (15/12/2022) ο Vladimir Putin δήλωσε ότι η Ρωσία θα επεκτείνει την εμπορική συνεργασία με νέους εταίρους, περιλαμβανομένης της ραγδαίας αύξησης εξαγωγών φυσικού αερίου στην Κίνα προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δυτικές κυρώσεις.

Η ΕΕ πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθεται

Η κατάσταση στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα είναι ήδη τεταμένη, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να «πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθεται», δήλωσε στο Tass το ανώτατο στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Yury Pilipson.
«Η ενεργειακή κατάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων, παραμένει περίπλοκη, και αυτό είναι το λογικό αποτέλεσμα μονομερών δυτικών μέτρων σε σχέση με τη Ρωσία.
Δεν είναι μυστικό ότι σχεδιάστηκε στην Ουάσιγκτον, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθεται χωρίς δεύτερη σκέψη», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα εθνικά τους συμφέροντα και η Σερβία είναι ένα από αυτά, πρόσθεσε.
«Τα ζητήματα του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού σε αυτή τη χώρα συζητούνται από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες της Ρωσίας και της Σερβίας σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα και με αμοιβαία εμπιστοσύνη», είπε ο Pilipson.
«Ελπίζουμε ότι η συνεργασία μας θα είναι επωφελής», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης