Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την κρίση στην Ουκρανία στέλνουν αρχικά «ένα» Patriot – Η Ρωσία απαντάει με Iskander και Satan II

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την κρίση στην Ουκρανία στέλνουν αρχικά «ένα» Patriot – Η Ρωσία απαντάει με Iskander και Satan II
Η Ρωσία αύξησε την παραγωγή τακτικών βαλλιστικών πυραύλων για συστήματα Iskander
(upd) Το σάπιο καθεστώς της Ουκρανίας υπό τον Zelensky ο οποίος πραγματοποίησε μια ομιλία show στο αμερικανικό Κογκρέσο... συνεχίζει να υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ οι οποίες θα στείλουν αρχικά ένα... σύστημα Patriot ως νέο σύστημα αεράμυνας...
Στην αρχή μόνο ένα σύστημα Patriot βεληνεκούς έως 100 χιλιομέτρων....γιατί προφανώς θέλουν να καταγράψουν τις αντιδράσεις των ρώσων οι οποίοι αυξάνουν την παραγωγή των συστημάτων Iskander που έχουν βεληνεκές 500 χιλιόμετρα και έχουν αποδείξει την μεγάλη τους αξιοπιστία... και θα χρησιμοποιήσουν περισσότερους Satan II ένα πολύ ισχυρό πυραυλικό σύστημα... 
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επισήμως στις 21 Δεκεμβρίου 2022 (σε δηλώσεις προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken) πως θα παράσχουν στην Ουκρανία ένα πιο εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας, το γνωστό στην Δύση Patriot... αρχικά μόνο ένα σύστημα Patriot...
Πρόκειται για ανακοίνωση, που προαναγγέλλει κλιμάκωση της έντασης, καθώς καθιστά πιο σαφή την αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο αλλά τα εν λόγω συστήματα αεράμυνας δεν πρόκειται να επηρεάσουν ριζικά την πορεία του πολέμου.
Η ανακοίνωση συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στις ΗΠΑ.
«Η σημερινή δόση βοήθειας περιλαμβάνει για πρώτη φορά το σύστημα αεράμυνας Patriot, ικανό να καταρρίπτει cruise, βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας και αεροσκάφη σε σημαντικά υψηλότερα ύψη από τα συστήματα άμυνας που είχαν παρασχεθεί μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Blinken.

Οι ΗΠΑ στέλνουν... μόνο ένα Patriot

Το State Department διευκρίνισε στη συνέχεια ότι οι ΗΠΑ στέλνουν επί του παρόντος μόνο ένα από αυτά τα συστήματα τη στιγμή που η Ουκρανία είναι σχεδόν διαλυμένη από την εντατικοποίηση των ρωσικών χτυπημάτων.
Το Patriot αποτελεί μέρος μιας νέας δόσης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ύψους περίπου 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 1 δισεκατομμυρίου σε παροχή όπλων στην Ουκρανία από αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα, τα οποία μπορούν να παραδοθούν γρήγορα, και 850 εκατομμυρίων παραγγελίες στην αμυντική βιομηχανία, που συνεπάγεται καθυστερήσεις αρκετών μηνών….

Ρωσία: Κλιμάκωση της έντασης

Η Ρωσία κάνει λόγο για μία κίνηση που θα επιδεινώσει τη σύγκρουση και προειδοποίησε εναντίον της, ενώ ο Putin έχει ξεκαθαρίσει πως σε απάντηση, η Ρωσία θα αναπτύξει πιο προηγμένα όπλα συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων.

Οι ΗΠΑ μας πολεμούν μέσω αντιπροσώπων και… μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό

Την θέση ότι η αποστολή του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Patriot στην Ουκρανία δεν πρόκειται να εμποδίσουν τη Ρωσία από το να επιτύχει τους στόχους που έχει ορίσει στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Όπως είπε ο Peskov, η αποστολή των Patriot στην Ουκρανία που ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στις ΗΠΑ, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμβάλει στη διευθέτηση της κρίσης μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.
«Δεν υπήρξαν κανένα σημάδι ετοιμότητας για ειρηνευτικές συνομιλίες κατά την επίσκεψη του Zelensky.
Αυτό αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ θέλουν έναν πόλεμο αντιπροσώπων με τη Ρωσία μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό» είπε ο Peskov.

«Θριαμβολογεί η Ουκρανία

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκε το καθεστώς του Κιέβου την αποστολή ενός και μόνου συστήματος Patriot από τις ΗΠΑ.
«Με απλά λόγια, ένα σύστημα αεράμυνας Patriot, θα κλείσει τον ουρανό και να επικεντρωθεί στην καταστροφή των υπολειμμάτων του ρωσικού στρατού» σημείωσε στο Twitter ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, Mykhailo Podolyak.
«Ακολουθούν: Leopard, Marder και... βλήματα συγκεκριμένου βεληνεκούς...», συνέχισε ο Podolyak.

Μάταιες ουκρανικές ελπίδες

Η Ουκρανία βλέπει τις πιο προηγμένες αντιαεροπορικές άμυνες ως ζωτικής σημασίας προκειμένου να επιβιώσει από το συνεχές μπαράζ βομβαρδισμών που στοχεύουν την εθνική της ενεργειακή υποδομή, η οποία έχει αφήσει εκατομμύρια χωρίς ρεύμα εν μέσω ψύχους.
Κάποια στιγμή στις αρχές αυτής της εβδομάδας, περίπου το 80% της περιοχής του Κιέβου της πρωτεύουσας ήταν χωρίς ρεύμα, αφού συνεχίζονται τα κυλιόμενα έκτακτα black out σε όλη τη χώρα.
Οι Ουκρανοί ευελπιστούν μάταια, πως οι Patriot θα μπορούσαν να αλλάξουν τον ρου του πολέμου, οι οποίοι έχουν μέγιστο βεληνεκές περίπου 100 μιλίων και είναι ικανοί να καταρρίψουν μικρούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Γιατί οι Patriot δεν θα επηρεάσουν την πορεία του πολέμου

Η αποστολή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στο Κίεβο δεν θα επηρεάσει ριζικά την πρόοδο των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, αλλά θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, λέει ο Andrey Bystritsky, επικεφαλής του συμβουλίου ανάπτυξης και υποστήριξης του ιδρύματος Valdai Discussion Club.
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα συστήματα Patriot δεν είναι ένα όπλο που θα ανατρέψει την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Δεν υπάρχουν θαυματουργά όπλα στον κόσμο, επομένως οι αποστολές Patriot δεν θα αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στην Ουκρανία»…
Από πολιτική άποψη, θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ και θα παρακινήσει τη Μόσχα να αντιμετωπίσει την Ουάσινγκτον με ακόμη μεγαλύτερη δυσπιστία».
O επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Andrey Kortunov υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση στην Ουκρανία.
«Δεν είναι απαραίτητα υπέρβαση κάποιας κόκκινης γραμμής, αλλά σίγουρα είναι μια κλιμάκωση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας σε ένα νέο επίπεδο.
Νομίζω ότι σίγουρα θα προκαλέσει μια ρωσική απάντηση», υπογράμμισε.

Χρονοβόρα διαδικασία

Ο Kortunov σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητα του συστήματος Patriot εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Τόνισε ότι αυτά τα συστήματα έρχονται σε διάφορα μοντέλα και έχουν διαφορετικές σειρές.
«Υπάρχουν σειρές με εμβέλεια 30-40 χιλιομέτρων και μετά υπάρχουν συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας, που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα», συνέχισε.
Επιπλέον, οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση αυτών των συστημάτων.
«Είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα.

Με Satan II απαντά η Ρωσία

Ο Putin από την πλευρά του δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τη στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι στην Ουκρανία, υποσχόμενος επίσης να συνεχίσει να προσφέρει στον στρατό ότι χρειάζεται.
Στο σημείο αυτό προανήγγειλε την ανάπτυξη του υπερηχητικού πυραύλου Sarmat στην Ουκρανία.
Είπε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να σημειώσει ιδιαίτερα τη σημασία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη σύγκρουση των 10 μηνών και είπε ότι ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος Sarmat - που ονομάζεται «Satan II» θα είναι έτοιμος για ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον.

Η Ρωσία αύξησε την παραγωγή τακτικών βαλλιστικών πυραύλων για συστήματα Iskander

Η ρωσική Rostec State Corporation αύξησε την παραγωγή τακτικών βαλλιστικών πυραύλων για τα συστήματα Iskander 9K720, αποκάλυψε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Rostec Vladimir Artyakov.
Η απόφαση για αύξηση της παραγωγής προφανώς έχει σκοπό να στηρίξει τη συνεχιζόμενη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
«Τα συστήματα υψηλής ακρίβειας λειτουργούν αποτελεσματικά, καταστρέφοντας τις υποδομές σε αυτήν την περιοχή.
Πρόκειται για το περίφημο σύστημα Iskander.
Είναι αρκετά αποτελεσματικό και λειτουργεί με συνέπεια, με υψηλό βαθμό ακρίβειας και αξιοπιστίας.
Πρέπει να ειπωθεί εδώ ότι αυξάνουμε σημαντικά την παραγωγή εκτοξευτών και πυρομαχικών».

Το σύστημα Iskander μπορεί να εκτοξεύσει μια ποικιλία βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ.
Ο κύριος οπλισμός του συστήματος, είναι ο βαλλιστικός πύραυλος 9M723 που έχει βεληνεκές σχεδόν 500 χιλιόμετρα.
Το 9M723 έχει πολλές διαφορετικές συμβατικές κεφαλές, συμπεριλαμβανομένης μιας κεφαλής πυρομαχικών διασποράς, μιας εκρηκτικής κεφαλής, μιας υψηλής εκρηκτικής κεφαλής κατακερματισμού, μιας διείσδυσης στο έδαφος και μιας συσκευής ηλεκτρομαγνητικού παλμού για αποστολές κατά ραντάρ.
Ο πύραυλος μπορεί επίσης να φέρει πυρηνικές κεφαλές.

Το ευέλικτο βλήμα καθοδηγείται από ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GLONASS.
Μπορεί επίσης να είναι εξοπλισμένο με οπτικό σύστημα αναζήτησης με ψηφιοποιημένο σύστημα συσχέτισης περιοχής χαρτογράφησης σκηνής για καθοδήγηση τερματικού.

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί το πυραυλικό σύστημα Iskander για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους υψηλής αξίας, όπως συγκεντρώσεις ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού, βαθιά στο έδαφος της Ουκρανίας από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης με μεγάλη επιτυχία.

Σύστημα Iskander
iskander_russia1.jpg

Iskander_ssss.jpg

Satan 2
Satan_2_ssss.jpg

Σύστημα Patriot
patriot.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης