Τελευταία Νέα
Διεθνή

 ΗΠΑ: Κόλαφος για τον Trump το πόρισμα για την εισβολή στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου 2021 - Ήταν ο κύριος υποκινητής

 ΗΠΑ: Κόλαφος για τον Trump το πόρισμα για την εισβολή στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου 2021 - Ήταν ο κύριος υποκινητής
Κανένα από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου δεν θα είχε συμβεί χωρίς Trump, σύμφωνα με το πόρισμα
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ήταν η "κεντρική αιτία" της επίθεσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με το πόρισμα της ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου, όπου παρουσιάστηκαν λεπτομερή στοιχεία.
Το έγγραφο 845 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022, ακολούθησε μια έρευνα που διήρκεσε μήνες, προκαλώντας οργή και περιφρόνηση μεταξύ των συμμάχων του Trump, καθώς ερεύνησε σε βάθος τον ρόλο του στην υποκίνηση του βίαιου όχλου που εισέβαλε στο κτίριο του αμερικανικού Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021, απειλώντας την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.
"Στις ακροάσεις της επιτροπής, παρουσιάσαμε στοιχεία για αυτό που τελικά εξελίχθηκε σε ένα πολυμερές σχέδιο ανατροπής των προεδρικών εκλογών του 2020", έγραψε στην έκθεση η διακομματική επιτροπή, με επικεφαλής το Δημοκρατικό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Bennie Thompson και αντιπρόεδρο τη Ρεπουμπλικανή Liz Cheney από το Γουαϊόμινγκ.
"Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν σε ένα κυρίαρχο και απλό συμπέρασμα: η κεντρική αιτία της 6ης Ιανουαρίου ήταν ένας άνθρωπος, ο πρώην πρόεδρος Donald Trump, τον οποίο ακολούθησαν πολλοί άλλοι.
Κανένα από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου δεν θα είχε συμβεί χωρίς αυτόν".

Άρνηση ήττας

Η έκθεση ανέφερε ότι ο Trump και ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους του κατέβαλαν πολλές προσπάθειες τις εβδομάδες μετά την ήττα στις εκλογές του 2020 από τον Joe Biden "για να παρεμποδίσουν ή να επηρεάσουν την καταμέτρηση των εκλογικών ψήφων στις 6 Ιανουαρίου και να ανατρέψουν έτσι τα νόμιμα αποτελέσματα των εκλογών".
Ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε δημοσίως να αποδεχθεί την ήττα του, αν και ορισμένοι είπαν ότι φαινόταν να καταλαβαίνει ότι είχε χάσει, αναφέρει η έκθεση.
Οι προσπάθειες του Trump, αναφέρεται, επικεντρώθηκαν κυρίως στο να πείσει τον Mike Pence, τον αντιπρόεδρό του, "να διεκδικήσει και στη συνέχεια να ασκήσει πρωτοφανείς και παράνομες εξουσίες για να αλλάξει μονομερώς το πραγματικό εκλογικό αποτέλεσμα".
Ο Trump "κάλεσε" έναν όχλο, "συμπεριλαμβανομένων ένοπλων εξτρεμιστών και θεωρητικών συνωμοσίας", στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου και αργότερα τους "υποκίνησε" να παραβιάσουν το Καπιτώλιο, ανέφερε η έκθεση.
Οι ταραξίες δεν σταμάτησαν μέχρι που ο Trump τους ζήτησε να αποσυρθούν ώρες αργότερα - "όχι όμως πριν εισβάλουν στο Καπιτώλιο, σταματήσει η καταμέτρηση των εκλογών, λερώσουν με κόπρανα το Καπιτώλιο, ο αντιπρόεδρος και η οικογένειά του και πολλοί άλλοι τέθηκαν σε κίνδυνο και περισσότεροι από 140 αστυνομικοί επιτέθηκαν και τραυματίστηκαν σοβαρά από τους ταραξίες του όχλου", αναφέρει η έκθεση.
"Ακόμη και αν ήταν αλήθεια ότι ο Πρόεδρος Trump πίστευε πραγματικά ότι οι εκλογές είχαν κλαπεί, αυτό δεν αποτελεί υπεράσπιση", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ποινικές διώξεις

Τη Δευτέρα, η επιτροπή ψήφισε να συστήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά του Trump για τέσσερις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της υποβοήθησης της εξέγερσης και της παρεμπόδισης επίσημης κυβερνητικής διαδικασίας.
Ο γενικός εισαγγελέας Merrick Garland διόρισε τον περασμένο μήνα τον Jack Smith ως ειδικό σύμβουλο για να ερευνήσει τον πρώην πρόεδρο σε σχέση τόσο με τον ρόλο του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου όσο και με τον κακό χειρισμό ευαίσθητου κυβερνητικού υλικού στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο.
Περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχουν ήδη κατηγορηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με την 6η Ιανουαρίου, σημειώνει η επιτροπή στην έκθεσή της.
Από αυτούς, σχεδόν 500 έχουν καταδικαστεί ή έχουν δηλώσει ένοχοι.
Η τελική έκθεση της επιτροπής έρχεται την ώρα που ο Trump αντιμετωπίζει έναν νέο χείμαρρο επικρίσεων και ελέγχων μετά την έναρξη μιας νέας υποψηφιότητας για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2024.
Εκτός από τις ποινικές παραπομπές από την έρευνα του Κογκρέσου της 6ης Ιανουαρίου - κάτι πρωτοφανές για έναν πρώην πρόεδρο - μια ξεχωριστή επιτροπή για τη σύνταξη φορολογικών εγγράφων ψήφισε αυτή την εβδομάδα να δώσει στη δημοσιότητα τα φορολογικά αρχεία του Trump μεταξύ 2015 και 2020.
Υπήρξαν ενδείξεις στις δημόσιες δημοσκοπήσεις ότι ο Trump μπορεί να αρχίσει να χάνει τον ασφυκτικό του κλοιό στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους εν μέσω απογοήτευσης που οι υποψήφιοι που προτιμούσε ο πρώην πρόεδρος ηττήθηκαν σε βασικές εκλογικές αναμετρήσεις στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο κορυφαίος πιθανός αντίπαλος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2024, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ο Ron DeSantis, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, αν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη εκστρατεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης