Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιτροπή «Σοφών» Γερμανίας: Μετά το 2024 θα πέσει ο πληθωρισμός, επειδή υπάρχουν δευτερογενείς επιδράσεις

Επιτροπή «Σοφών» Γερμανίας: Μετά το 2024 θα πέσει ο πληθωρισμός, επειδή υπάρχουν δευτερογενείς επιδράσεις
"Ο πληθωρισμός θα παραμείνει ζήτημα το 2024 και μόνο μετά από αυτό θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σταδιακά σε ποσοστά 2%", δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής των Γερμανών Σοφών
Σχετικά Άρθρα
Η επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων στη Γερμανία, Monika Schnitzer, θεωρεί σίγουρο ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα που θα αγγίξει και τη διάρκεια δύο χρόνων.
"Ο πληθωρισμός θα παραμείνει ζήτημα το 2024 και μόνο μετά από αυτό θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σταδιακά σε ποσοστά 2%", δήλωσε χθες στην εφημερίδα "Rheinische Post" του Ντίσελντορφ.
"Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός επειδή υπάρχουν πλέον δευτερογενείς επιδράσεις.
Οι εταιρείες μετακυλύουν το υψηλότερο κόστος τους - ενώ ορισμένες είναι επίσης σαφώς υπερβολικές", επέκρινε.
Από την άλλη πλευρά, δεν ανησυχεί για τους μισθούς, λέγοντας ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από τις βιομηχανίες χημικών και μετάλλων ήταν αρκετά μέτριες.
Η Schnitzer ζητά την rεισαγωγή ενός ενεργειακού SOLI (σ.σ. Solidaritätszuschlag, δηλαδή μηχανισμού αναδιανομής πόρων μέσω μίας εισφοράς κατά το πρότυπο του μηχανισμού αναδιανομής πόρων από τη δυτική στην ανατολική Γερμανία για την στήριξη της δεύτερης) το επόμενο έτος για τη χρηματοδότηση των φρένων των τιμών. "Ένα ενεργειακό SOLI έχει νόημα: εκφράζει ότι η χώρα γίνεται φτωχότερη και ότι οι ισχυροί ώμοι πρέπει να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος από τους αδύναμους".
Το ενεργειακό SOLI θα αποφέρει δισεκατομμύρια στην πολιτεία. "Αν το κράτος το ορίσει τόσο ψηλά όσο το σημερινό SOLI, θα αποφέρει περίπου 12 με 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα έσοδα. 
Η οικονομολόγος από το Μόναχο ασκεί επίσης πιέσεις στα τρία πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας να λειτουργούν περισσότερο. "Από οικονομική άποψη, θα ήταν λογικό να παραγγείλουμε γρήγορα νέες ράβδους καυσίμου τώρα. Αυτό θα μας έδινε μεγαλύτερη ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα".
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο υψηλές, είπε, επειδή η προσφορά είναι περιορισμένη και, ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται συχνά οι ιδιαίτερα ακριβές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει επειγόντως το ενδεχόμενο να αφήσει τα τρία πυρηνικά εργοστάσια να λειτουργήσουν δύο ή τρία χρόνια περισσότερο. Το άλυτο πρόβλημα της τελικής αποθήκευσης δεν θα γινόταν μεγαλύτερο αν παρατεινόταν λίγο ο χρόνος λειτουργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης