Τελευταία Νέα
Διεθνή

Novak (Ρωσία): Είμαστε έτοιμοι για τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal - Europe

Novak (Ρωσία): Είμαστε έτοιμοι για τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal - Europe
Η ευρωπαϊκή αγορά είναι ακόμη επαρκής, αλλά η έλλειψη φυσικού αερίου παραμένει, ανέφερε ο Novak
Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal-Europe, όπως δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
"Η ευρωπαϊκή αγορά είναι ακόμη επαρκής, αλλά η έλλειψη φυσικού αερίου παραμένει και έχουμε κάθε ευκαιρία να επαναλάβουμε τις προμήθειες", ανέφερε ο Novak, σύμφωνα με το TASS.
"Για παράδειγμα, ο αγωγός Yamal-Europe, ο οποίος σταμάτησε για πολιτικούς λόγους, παραμένει αχρησιμοποίητος".
Ο αγωγός Yamal-Europe ρέει συνήθως προς τα δυτικά, αλλά έχει ως επί το πλείστον αντιστραφεί από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς η Πολωνία απομακρύνθηκε από την αγορά από τη Ρωσία για να αντλήσει από το αποθηκευμένο αέριο στη Γερμανία.
Τον Μάιο, η Βαρσοβία κατήγγειλε τη συμφωνία της με τη Ρωσία, αφού προηγουμένως απέρριψε την απαίτηση της Μόσχας να πληρώνει σε ρούβλια.
Η ρωσική προμηθεύτρια Gazprom απάντησε διακόπτοντας την προμήθεια και δήλωσε επίσης ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξάγει φυσικό αέριο μέσω της Πολωνίας μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Μόσχα κατά της εταιρείας στην οποία ανήκει το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal-Europe.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Ο Novak επανέλαβε επίσης ότι η Μόσχα συζητά πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας μετά τη δημιουργία ενός κόμβου εκεί.
Είπε επίσης ότι η Μόσχα αναμένει ότι θα έχει στείλει 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη το 2022.
"Φέτος καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη", δήλωσε ο Novak.
"Στους 11 μήνες του 2022 αυξήθηκαν στα 19,4 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται 21 δισ. κυβικά μέτρα".
Σε μια εκτενή συνέντευξη στο πρακτορείο TASS, τμήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Novak δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει με το Αζερμπαϊτζάν να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου για την εγχώρια κατανάλωσή του.
"Στο μέλλον, όταν αυξήσουν την παραγωγή φυσικού αερίου, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ανταλλαγές", είπε.
Η Μόσχα συζητά επίσης υψηλότερες προμήθειες φυσικού αερίου της στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, είπε.
Ο Novak δήλωσε επίσης ότι μακροπρόθεσμα, η Ρωσία μπορεί να στείλει το φυσικό της αέριο στις αγορές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, είτε χρησιμοποιώντας τις υποδομές της Κεντρικής Ασίας, είτε με ανταλλαγή από το έδαφος του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης