Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταγράφηκε ο μεγαλύτερος σεισμός ως τώρα στον Άρη - Κράτησε 10 ολόκληρες ώρες

Καταγράφηκε ο μεγαλύτερος σεισμός ως τώρα στον Άρη - Κράτησε 10 ολόκληρες ώρες
Ο αριθμός μπορεί να μην ακούγεται μεγάλος για τα δεδομένα της Γης όπου ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί ήταν 9,5 Ρίχτερ, ωστόσο μιλάμε για έναν πλανήτη τον οποίο θεωρούσαμε σεισμικά ανενεργό μέχρι να ξεκινήσει τις καταγραφές του το InSight το 2019
Τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί ως τώρα στον πλανήτη Άρη «έπιασαν» τα ραντάρ του InSight της NASA. Η επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη σείστηκε ολόκληρο, ωστόσο το επίκεντρο δεν εντοπίστηκε.
Μάλιστα ήταν και ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που έχει καταγραφεί, αφού κράτησε για 10 ολόκληρες ώρες. «Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από αυτόν το σεισμό είναι ισοδύναμη με το σύνολο της ενέργειας όλων των άλλων σεισμών που έχουμε καταγράψει έως τώρα», είπε ο John Clinton, σεισμολόγος του Swiss Federal Institute of Technology στην Ελβετία.
Το InSight κατέγραψε 4,7 Ρίχτερ, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν από τον Αύγουστο του 2021 με 4,2.
Ο αριθμός μπορεί να μην ακούγεται μεγάλος για τα δεδομένα της Γης όπου ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί ήταν 9,5 Ρίχτερ, ωστόσο μιλάμε για έναν πλανήτη τον οποίο θεωρούσαμε σεισμικά ανενεργό μέχρι να ξεκινήσει τις καταγραφές του το InSight το 2019.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Geophysical Research Letters, ο Άρης δε διαθέτει τεκτονικές πλάκες αλλά ούτε και ένα ενιαίο παγκόσμιο μαγνητικό πεδίο, κάτι το οποίο εκλαμβάνεται ως σημάδι πως δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριο το εσωτερικό του πλανήτη. Τα δεδομένα του InSight όμως αποκάλυψαν πως οι σεισμοί υπάρχουν, υποδεικνύοντας ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Αναλύοντας τα σεισμικά κύματα, οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τη δομή του υπεδάφους του Άρη, αναγνωρίζοντας ιζηματογενή πετρώματα και πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα μέσα στο φλοιό του. Το γεγονός πως δεν μπορεί να εντοπιστεί το επίκεντρο του νέου σεισμού, υποδεικνύει πως μπορεί να σχετίζεται με κάτι κρυμμένο κάτω από το φλοιό.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης