Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι στρατιωτικές δαπάνες – μαμούθ των 320 δις δολαρίων της Ιαπωνίας στο επίκεντρο της συνάντησης Biden – Kishida

Οι στρατιωτικές δαπάνες – μαμούθ των 320 δις δολαρίων της Ιαπωνίας στο επίκεντρο της συνάντησης Biden – Kishida
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 13 Ιανουαρίου του 2023
Το στρατιωτικό πρόγραμμα – μαμούθ των 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν στον Λευκό Οίκο στις 13 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Όπως μεταδίδει η ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri, ήδη οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διευθετήσεων για τη συνάντηση των δύο επικεφαλής των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Η συνάντηση, η οποία θα είναι η πρώτη που θα έχουν Biden και Kishida (πέρσι ανέλαβε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός), αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, θα επικεντρωθεί στο νέο αμυντικό δόγμα που παρουσίασε η Ιαπωνία.

Πρωτοφανείς δαπάνες

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε στρατιωτικές δαπάνες μαμούθ ύψους 320 δισ. δολ., προχωρώντας στη μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε μια ριζοσπαστική αναθεώρηση του αμυντικού της δόγματος, ένα γεγονός που αποτελεί σημαντική αλλαγή για τη χώρα η οποία διαθέτει ένα ειρηνιστικό Σύνταγμα, αλλά είναι αντιμέτωπη με ένα ολοένα και πιο τεταμένο γεωπολιτικό περιφερειακό πλαίσιο.
Η Ιαπωνία σκοπεύει, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης της αμυντικής της πολιτικής εδώ και δεκαετίες, να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες, να αυξήσει το βεληνεκές των πυραύλων της και να συνεργαστεί πιο στενά με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες αντίστοιχης νοοτροπίας προκειμένου να αποτρέψει απειλές στην διεθνής τάξη.
Οι αλλαγές αυτές, τις οποίες στηρίζει η κοινή γνώμη της Ιαπωνίας, αποτελούν τη μεγαλύτερη στροφή της χώρας, το ειρηνιστικό Σύνταγμα της οποίας (υιοθετήθηκε μετά την ήττα της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) της απαγορεύει επί της αρχής να διαθέτει πραγματικό στρατό.
Το νέο ιαπωνικό αμυντικό δόγμα παρουσιάζεται σε τρία έγγραφα, τα οποία αναφέρονται ξεκάθαρα στην Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης