Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 100 μεγαλύτερες εισηγμένες του κόσμου - και οι αποδόσεις τους το 2022

Οι 100 μεγαλύτερες εισηγμένες του κόσμου - και οι αποδόσεις τους το 2022
Πολλές ήταν οι εισηγμένες που έχασαν μεγάλο μέρος της κεφαλαιοποίησής του το 2022
To 2022 ήταν δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία και τις επιχειρήσεις, έτσι ορισμένες εισηγμένες έχασαν τρισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους, μειώθηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών μειώθηκε και οι καταναλωτές άρχισαν να σφίγουν το ζωνάρι, λόγω των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.
Συνολικά, πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου είδαν κάμψη των εσόδων τους.
Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες σε βασικούς τομείς είχαν θετική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του έτους.
Καθώς το 2022 πλησιάζει στο τέλος της, η Dorothy Neufeld της Visual Capitalist έφτιαξε ένα infographic, που αποτυπώνει τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Companiesmarketcap.com.

2022-12-27_16-22-59.jpg

Οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κόσμου το 2022

Σήμερα, η Apple είναι η πιο επιτυχημένη και με μεγαλύτερη αξία εισηγμένη στον κόσμο, καθώς έχει χρηματιστηριακή αξία 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παρά την κάμψη του κλάδου τεχνολογίας το 2022 - λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της επιβράδυνσης των πωλήσεων - η Apple διατήρησε την πρώτη της θέση.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ρεκόρ εσόδων και στην υγιή καταναλωτική ζήτηση για το iPhone, το οποίο αντιπροσωπεύει το ήμισυ των συνολικών εσόδων της.
Μετά την Apple ακολουθεί η Microsoft.
Σε αντίθεση με την Apple, η Microsoft είχε επιβράδυνση της κερδοφορίας της το 2022, λόγω της μείωσης της ζήτησης για προσωπικούς υπολογιστές και της ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου.
Συνολικά, περίπου το 50% των πωλήσεων της εταιρείας πραγματοποιείται στο εξωτερικό.
Από τις υπόλοιπες εταιρείες, το 2022, απόμειναν μόνο τέσσερις στο κλαμπ των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

2022-12-27_16-23-41.jpg

Ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco είναι η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη παγκοσμίως, με 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Είναι επίσης η μόνη μη αμερικανική εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται στο παγκόσμιο top 10 των εισηγμένων.
Τον Μάιο, η κρατική Saudi Aramco έγινε για λίγο η εταιρεία με την υψηλότερη αξία στον πλανήτη, καθώς η αύξηση των τιμών της ενέργειας εκτόξευσε τα κέρδη της.
Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και η οικονομία της χώρας προβλέπεται να αναπτυχθεί το 2022 κατά 7,6% — από τα τα ταχύτερα επίπεδα ανάπτυξης παγκοσμίως.
Συνολικά, 62 εταιρείες από τις 100 με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, 11 έχουν την έδρα τους στην Κίνα και πέντε έρχουν την έδρα τους στη Γαλλία.

Οι δέκα καλύτερες επιδόσεις το 2022

Για πολλές από τις μεγάλες εισηγμένες, το 2022 ήταν μια κακή χρονιά.
Όπως δείχνει το παραπάνω γράφημα, η συντριπτική πλειοψηφία των παγκόσμιων εταιρικών κολοσσών είχε μεγάλη πτώση της χρηματιστηριακής του αξίας.
Οι μισές από αυτές τις εταιρείες παρουσίασαν μάλιστα διψήφια πτώση.

2022-12-27_16-24-14.jpg

Η Tesla έχει χάσει φέτος το 70% του κεφαλαιοποίησής της. Δύο παράγοντες βρίσκονται πίσω από αυτήν την πτώση: η πτώση της ζήτησης, ειδικά στην Κίνα, και η ασταθής και επικίνδυνη εξαγορά του Twitter από τον CEO Elon Musk.
Από την άλλη πλευρά, η UnitedHealth Group είχε την ισχυρότερη απόδοση μεταξύ των 10 κορυφαίων.
Η εταιρεία, η οποία αντλεί μεγάλο μερίδιο των κερδών της από ασφαλιστικά προγράμματα που αγοράζουν προς όφελος των υπαλλήλων τους μεγάλοι εργοδότες, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις της πιθανής ύφεσης δεν την έχουν ακόμη αγγίξει.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο ανά κλάδο

Ακόμη και μετά την κατακόρυφη πτώση των αξιών της αγοράς σε ολόκληρο τον κλάδο το 2022, η τεχνολογία παραμένει κυρίαρχη.
Μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, 20 είναι στον τομέα της τεχνολογίας κι έχουν συνολικά χρηματιστηριακή αξία ύψους 9,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας το 31% της αγοραίας αξίας των 100 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών.

2022-12-27_16-24-34.jpg
Ακολουθεί ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών και των προϊόντων υγείας, όπου ξεχωρίζουν μεγάλοι παίκτες όπως η Amazon και η Johnson & Johnson.
Στο άλλο άκρο του φάσματος είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ο μικρότερος κλάδος συνολικά της λίστας με τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες.
Η NextEra Energy, η μοναδική εταιρεία κοινής ωφελείας που βρίσκεται μεταξύ των 100 μεγαλύτερων εισηγμένων του κόσμου είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σχεδιάζει να επενδύσει έως και 95 δισεκατομμύρια δολάρια για να «πρασινίσει» κι άλλο το ενεργειακό της μείγμα. 

Ποιες ανέβηκαν, ποιες έπεσαν

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο είναι εδραιωμένοι παίκτες στις παγκόσμιες αγορές.
Ωστόσο, υπάρχουν πάντα και οι άνοδοι ή αντίστροφα οι πτώσεις.
Για παράδειγμα, μια αξιοσημείωτη άνοδος σε σύγκριση με το 2021 είναι η UnitedHealth Group, η οποία ξεκίνησε από το #19 το 2021 στο #8 φέτος και η NVIDIA που το 2022 ήταν 11η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως, από το #24 πέρυσι.
Αντίθετα, μερικοί από τους μεγαλύτερους χαμένους του 2022 υπήρξε η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, και η Alibaba.
Η Meta έχει πέσει στην κατάταξη στο #26 το 2022 από το #6 το 2021.
Εν τω μεταξύ, η Alibaba ήταν κάποτε η ένατη μεγαλύτερη παγκοσμίως, έχει πέσει στο #36.
Και οι δύο εταιρείες έχουν χάσει μεγάλο μέρος της χρηματιστηριακής τους αξίας φέτος, το 66% η Meta και το 28% Ali Baba, λόγω υστέρησης κερδών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης