Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία για τον θάνατο του Pele – Στις 3/1 η κηδεία του

Τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία για τον θάνατο του Pele – Στις 3/1 η κηδεία του
Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του στο γήπεδο της Σάντος
Τριήμερο εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί στη Βραζιλία για το θάνατο του παγκόσμιου θρύλου του ποδοσφαίρου, του Pele, ο οποίος έφυγε χθες Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών και ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.
Ο θάνατος του Pele έχει βυθίσει στο πένθος όλη τη Βραζιλία αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, η οποία χάνει ίσως έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους αθλητές στην ανθρώπινη ιστορία.

Λαϊκό προσκύνημα

Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου του 2023 στο γήπεδο της αγαπημένης του ομάδας, της Σάντος. Όπως ανακοίνωσε η Σάντος, το φέρετρο του Pele θα τοποθετηθεί στο κέντρο του γηπέδου από τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας και θα παραμείνει έως τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης 3 Ιανουαρίου. Κατόπιν θα ακολουθήσει παρέλαση στους δρόμους του Σάο Πάολο μέχρι το κοιμητήριο, όπου και θα ταφεί στο «Μνημείο της Οικουμενικής Νεκρόπολης», δίπλα στην ακτή του Σάο Πάολο, σε εκδήλωση στην οποία θα δώσουν το «παρών» μόνο τα μέλη της οικογένειας του.

Ο θάνατος

Όπως έγινε γνωστό από το νοσοκομείο του Σάο Πάολο «Άλμπερτ Αϊνστάιν», ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πέθανε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Νοσηλευόταν από τις 29 Νοεμβρίου του 2022.
Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο οφειλόταν σε λοίμωξη του αναπνευστικού, μετά την προσβολή του από την Covid-19 και για την επαναξιολόγηση της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο Pele υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον Σεπτέμβριο του 2021 κι έκτοτε υποβλήθηκε σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες χημειοθεραπείας.
Στις αρχές του 2022, ανιχνεύθηκαν μεταστάσεις στο έντερο, τον πνεύμονα και το ήπαρ. Στις 21 Δεκεμβρίου, σε ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου τονίστηκε πως ο Pele είχε «εξέλιξη της ογκολογικής νόσου» και πως χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα σχετικά με τη νεφρική και καρδιακή δυσλειτουργία.
Ως εκ τούτου, ο πρώην παίκτης δεν επιτρεπόταν να περάσει τα Χριστούγεννα στο σπίτι, όπως ήθελε η οικογένεια.
Παρά την περίπλοκη κατάσταση, ο Pele πέρασε μερικές μέρες σταθερός και με ελαφρά βελτίωση.
Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, η υγεία του «βασιλιά» επιδεινώθηκε ξανά και «έφυγε» απ/ τη ζωή στις 15:27 της Πέμπτης (20:27 ώρα Ελλάδας).
9_1.jpg
Η πορεία προς την κορυφή

Ο Pele γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες και έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην εφηβική ομάδα της Μπαουρού, ενώ το 1956 πήρε μεταγραφή στην θρυλική Σάντος.
Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε προβλήματα υγείας.
Οι δημόσιες εμφανίσεις του είχαν ήδη μειωθεί πριν από την πανδημία της Covid-19 και έκτοτε έχει κάνει λίγες εξόδους από το σπίτι του κοντά στο Σάντος.
10_1.jpg
Ο Pele, ένας από τους 20 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα σύμφωνα με το περιοδικό Time, ο μόνος παίκτης που έχει κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα, υπέφερε από προβλήματα στο ισχίο εδώ και χρόνια και δεν μπορούσε να περπατήσει χωρίς βοήθεια, έχοντας μάλιστα διαψέυσει μέσω αυτών τον γιο του, Εντίνιο, που είχε πει ότι ο πατέρας του βρισκόταν σε κατάθλιψη.
Με τη φανέλα της βραζιλιάνικης ομάδας Σάντος αγωνίστηκε από το 1956 μέχρι το 1974, παίρνοντας μέρος σε 638 παιχνίδια και σκοράροντας 619 γκολ!
Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Βραζιλίας, 3 Διηπειρωτικά και 3 Κόπα Λιμπερταδόρες, ενώ στις 20 Νοεμβρίου 1969 πέτυχε το 1000ο τέρμα της καριέρας του!
Ακόμη πιο σπουδαία ήταν η καριέρα του με την Εθνική Βραζιλίας.
Με τη φανέλα της «Σελεσάο», αγωνίστηκε σε 92 παιχνίδια, πετυχαίνοντας 77 γκολ.
Κατέκτησε τρία Μουντιάλ (1958, 1962, 1970) και αγαπήθηκε σαν Θεός από τους συμπατριώτες του.
3_7.jpg
4_2.jpg
5_1.jpg
6_2.jpg
8_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης