Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: H αβεβαιότητα πλήττει τις υπηρεσίες - Στο 45,9 ο PMI - Πληθωρισμός έως 7% το 2023

Ρωσία: H αβεβαιότητα πλήττει τις υπηρεσίες - Στο 45,9 ο PMI - Πληθωρισμός έως 7% το 2023
Για τρίτο διαδοχικό μήνα συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών της Ρωσίας
Για τρίτο διαδοχικό μήνα συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών της Ρωσίας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, καθώς οι εταιρείες αντιμετώπισαν αδύναμη καταναλωτική ζήτηση στο εσωτερικό, έντονες πληθωριστικές πιέσεις και μείωση του αριθμού των πελατών.
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τις ρωσικές υπηρεσίες υποχώρησε στο 45,9 από 48,3 τον προηγούμενο μήνα, κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Οι εταιρείες σημείωσαν ότι η μείωση των νέων εργασιών οφείλεται στην οικονομική αβεβαιότητα και στην πτώση της αγοραστικής δύναμης των πελατών εν μέσω σοβαρών πληθωριστικών πιέσεων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η S&P Global.
Ο ετήσιος πληθωρισμός προβλέπεται στο 5%-7% το 2023, μειωμένος από τις φετινές διψήφιες μετρήσεις, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 4%.
Η γεωπολιτική έχει πλήξει ιδιαίτερα σκληρά τον τομέα των υπηρεσιών, με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία να επιτείνουν τα προβλήματα εφοδιαστικής για τις ρωσικές επιχειρήσεις.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Δεκέμβριο, στο 45,8 από 61,3 τον προηγούμενο μήνα.
"Η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των πελατών φέρεται να έπληξαν αισθητά το κλίμα", δήλωσε η S&P Global.
"Το επίπεδο του κλίματος ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο".
Άλλη έρευνα την Πέμπτη έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Ρωσίας επεκτάθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς η εγχώρια ζήτηση υπερέβαλε την πτώση των εξαγωγικών πωλήσεων, οδηγώντας στην ταχύτερη μηνιαία δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα εδώ και πάνω από 21 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης