Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Στροφή σε Κίνα και χρυσό για να απεξαρτηθεί από τη Δύση - Στο 60% το όριο για γουάν στο Εθνικό Ταμείο Πλούτου

Ρωσία: Στροφή σε Κίνα και χρυσό για να απεξαρτηθεί από τη Δύση -  Στο 60% το όριο για γουάν στο Εθνικό Ταμείο Πλούτου
Το μέγιστο δυνατό μερίδιο του κινεζικού γουάν στο Εθνικό Ταμείο Πλούτου (NWF) της Ρωσίας διπλασιάστηκε στο 60%
Σχετικά Άρθρα
Την προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από τη Δύση συνεχίζει η Ρωσία, η οποία στρέφεται στην Κίνα και τον χρυσό.
Το μέγιστο δυνατό μερίδιο του κινεζικού γουάν στο Εθνικό Ταμείο Πλούτου (NWF) της Ρωσίας διπλασιάστηκε στο 60%, καθώς η Μόσχα αναδιαρθρώνει το ταμείο έκτακης ανάγκης, προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση από τα νομίσματα των λεγόμενων "μη φιλικών" εθνών.
Το υπουργείο δήλωσε ότι το επιτρεπόμενο μερίδιο του χρυσού στο NWF θα διπλασιαστεί επίσης, στο 40%.
Τα υπόλοιπα στη βρετανική λίρα και το ιαπωνικό γιεν έχουν μηδενιστεί.
Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει το NWF της, το οποίο ανερχόταν σε 186,5 δισεκατομμύρια δολάρια την 1η Δεκεμβρίου, για να χρηματοδοτήσει το διευρυνόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού της φέτος, όπως αναφέρει το Reuters.

Μειώνει την εξάρτηση από τη Δύση

"Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τη συνεπή μείωση του μεριδίου των νομισμάτων των "μη φιλικών" κρατών στη διάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου Εθνικού Πλούτου", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Η Ρωσία θεωρεί "μη φιλική" κάθε χώρα που την έχει πλήξει με κυρώσεις για τις ενέργειές της στην Ουκρανία και έχει απαντήσει με αντίμετρα.
Αφού η Δύση εμπόδισε την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να συναλλάσσεται σε δολάρια, ευρώ και λίρες και πάγωσε περίπου το ήμισυ - ή 300 δισεκατομμύρια δολάρια - των διεθνών αποθεματικών της, η Μόσχα επιτάχυνε μια εκστρατεία για τη μετατόπιση των σημαντικών αποθεματικών της σε πιο προσιτά νομίσματα.
Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί το επόμενο έτος, όταν η Ρωσία θα μπορούσε να επαναλάβει τις συναλλαγές βάσει του δημοσιονομικού της κανόνα - ένα σύστημα όπου ορισμένα κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αποθηκεύονται σε ξένα νομίσματα.
"Προκειμένου να αντισταθμίσουμε τους συναλλαγματικούς κινδύνους, πάντα (αναπληρώνουμε το NWF) σε ξένο νόμισμα", δήλωσε ο Anton Siluanov νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
"Από τα νομίσματα των "φιλικών" χωρών, το γουάν έχει τα χαρακτηριστικά ενός αποθεματικού νομίσματος στον μεγαλύτερο βαθμό, καθώς και επαρκή ρευστότητα στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος", πρόσθεσε.,
Το Χρηματιστήριο της Μόσχας, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ρωσίας, δήλωσε ότι ο όγκος συναλλαγών γιουάν-ρουβλίου θα ξεπεράσει τον όγκο συναλλαγών δολαρίου-ρουβλίου το επόμενο έτος, καθώς οι χρηματοοικονομικοί δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου συνεχίζουν να εντείνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης