Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Wall αποχαιρετά το 2022 ως τη χειρότερη χρονιά από το 2008 - «Μάζεψαν» τις απώλειες οι Dow, S&P και Nasdaq

H Wall αποχαιρετά το 2022 ως τη χειρότερη χρονιά από το 2008 - «Μάζεψαν» τις απώλειες οι Dow, S&P και Nasdaq
H Wall αποχαιρετά με πτώση τη χειρότερη χρονιά από το 2008
Σχετικά Άρθρα
Με απώλειες έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση του 2022 οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, χρονιά η οποία στιγματίστηκε από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed, στη μάχη για τη μείωση του υψηλού πληθωρισμού.
Και οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν τη χειρότερη χρονιά τους από το 2008, διακόπτοντας ένα τριετές σερί ανόδου.
Ενδο-συνεδριακά οι σημερινές απώλειες έφθασαν σε επίπεδα άνω του 1% ενώ άγγιξαν και το 2% για S&P500 και Nasdaq, ωστόσο στο τέλος της συνεδρίασης μετριάστηκαν. 
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με υποχώρηση 0,2%, ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 με πτώση 0,3%, ενώ ο τεχολογικός Nasdaq βρέθηκε στο -0,1%. 
Σε επίπεδο έτους, το 2022 ο Dow τα πήγε καλύτερα από τους άλλους δείκτες το 2022, σημειώνοντας πτώση 8,6%, ενώ ο S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσαν πτώση 19,2% και 33% αντίστοιχα.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι αμυντικές μετοχές και οι τεχνολογικοί τίτλοι.
Οι μετοχές των υπηρεσιών επικοινωνίας στον S&P 500 σημείωσαν πτώση άνω του 40% σε ετήσια βάση, ενώ η ενέργεια, ο μόνος θετικός τομέας του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχει εκτοξευθεί σχεδόν 58%.

Αναλυτικά:
Image

Μεγάλοι χαμένοι και κερδισμένοι:
Image
Image
Image

Τα διαγράμματα:
Image
Image
Image


Απώλειες 25 τρισεκ. δολαρίων στις διεθνείς αγορές μετοχών το 2022

Οι διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων πρόκειται να καταγράψουν απώλειες άνω των 30 τρισ. δολαρίων το 2022, καθώς ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσαν τις μεγαλύτερες αναταράξεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ειδικότερα, ο δείκτης MSCI All-World για τις μετοχές ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών έχει χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας του φέτος, η μεγαλύτερη πτώση από το 2008, με τα χρηματιστήρια από τη Wall Street έως τη Σαγκάη και τη Φρανκφούρτη να σημειώνουν σημαντικές πτώσεις.
Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που διαπραγματεύονται σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια υποχώρησε κατά 25 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ο δείκτης της παρόχου δεδομένων Multiverse , που παρακολουθεί το παγκόσμιο δημόσιο και εταιρικό χρέος, έχει μειωθεί σχεδόν 16% ή 9,6 τρισ. δολάρια σε όρους κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με στους προσωρινούς υπολογισμούς στο κλείσιμο της αγοράς της Πέμπτης.
«Είχαμε αυτή την κατάσταση για χρόνια όπου οι μετοχές και τα ομόλογα ήταν και τα δύο ακριβά επειδή ήταν το ίδιο παιχνίδι, λόγω του χαμηλού πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων» δήλωσε στους Financial Times ο Λούκα Παολίνι, επικεφαλής στρατηγικής στην Pictet Asset Management. «Το μάθημα αυτής της χρονιάς είναι ότι κάποια στιγμή υπάρχει μια μέρα απολογισμού και όταν έρθει θα είναι βάναυση» πρόσθεσε.

Στο κόκκινο» αποχαιρετούν το 2022 οι ευρωαγορές

Με πτώση αποχαιρέτησαν ένα όχι και τόσο ευχάριστο έτος οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας, πληθωρισμού και νομισματικής σύσφιξης.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε 13.923,59 μονάδες, έχοντας απωλέσει περίπου το 15% εντός του 2022, ενώ ελάχιστα μικρότερες απώλειες εντοπίζονται στον Stoxx 600, ο οποίος έκλεισε τη χρονιά στις 424,9 μονάδες.
Σε αντίθετο κλίμα, ο δείκτης-βαρόμετρο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενισχύθηκε οριακά μέσα στο έτος.
Αναλυτικά:
Image

Οι τρεις κύριοι δείκτες:
Image
Image
Image

Η χειρότερη χρονιά από το 2018 για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά τους από το 2018, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να αναμένεται να υποχωρήσει περίπου 12% φέτος, τη χειρότερη επίδοσή του από την ετήσια πτώση 13% το 2018.
Το νέο έτος είναι επίσης πιθανό να είναι δύσκολο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, τουλάχιστον στην αρχή, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον, συνεχίζοντας τον αγώνα της κατά του πληθωρισμού κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, σημειώνει το Reuters.
Αυτό είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα η Ευρωζώνη να οδηγηθεί σε ύφεση στις αρχές του 2023, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη δηλώσει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε μια παρατεταμένη ύφεση, όπως έχει προβλέψει.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι οι βρετανικές τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,1% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, η τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση των τιμών και η χειρότερη πορεία τους από το 2008. .
Σε ετήσια βάση, η αύξηση των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκε στο 2,8% τον Δεκέμβριο από 4,4% τον Νοέμβριο.
Ο ισπανικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας πτώση από 6,8% τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθούσε να αυξάνεται κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης με προσοχή τις εξελίξεις στην Κίνα, βασική εξαγωγική αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αίρει τα αυστηρά μέτρα δοκιμών και αποκλεισμού που εφαρμόζει από την έναρξη της πανδημίας πριν από τρία χρόνια.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων COVID, τροφοδοτώντας την ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο για την εμφάνιση νέων παραλλαγών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιταλίας, να υιοθετήσουν υποχρεωτικές εξετάσεις και περιορισμούς εισόδου για ταξιδιώτες από την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης