Διεθνή

Καταραμένη φτώχεια: Ο Donald Trump δήλωσε... μηδενικό εισόδημα από το 2015 ως το 2020 - Γιατί πρόκειται για σπάνια αποκάλυψη

Καταραμένη φτώχεια: Ο Donald Trump δήλωσε... μηδενικό εισόδημα από το 2015 ως το 2020 - Γιατί πρόκειται για σπάνια αποκάλυψη
Αν και το Κογκρέσο έχει τη δύναμη να τα αποκτήσει και να τα δώσει στη δημοσιότητα, σπανίως αναλαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο
Μηδενικό εισόδημα από το 2015 ως το 2020, δήλωσε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Trump, όπως αποκαλύπτεται από τις φορολογικές δηλώσεις του των τελευταίων έξι ετών, που έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα οι υπεύθυνοι του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος για το 2020, δηλαδή τον τελευταίο χρόνο που βρίσκονταν στον Λευκό Οίκο, όπως ανέφερε η σχετική έκθεση του Κογκρέσου.
Οι φορολογικές δηλώσεις του τέως προέδρου για την εξαετία από το 2015 έως το 2020, ελήφθησαν από την Επιτροπή Τρόπων και Μέσων, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες μετά από παρατεταμένη νομική διαμάχη, αναφέρουν στο ρεπορτάζ τους οι New York Times.
Η εν λόγω επιτροπή ψήφισε την περασμένη εβδομάδα υπέρ της δημοσιοποίησης των φορολογικών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η κοινοποίησή τους καθυστέρησε για να διαγραφούν πρώτα ορισμένα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία του ζεύγους, όπως οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης του τέως προέδρου και της συζύγου του Μελάνια.
Η έκθεση του Κογκρέσου που κυκλοφόρησε στις αρχές του Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος το 2020, δηλαδή τον τελευταίο χρόνο που ήταν στον Λευκό Οίκο.
Τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του, ο Trump πλήρωσε το ποσό των 750 δολαρίων ως ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος και ανέφερε ζημίες ύψους 12,9 εκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα από το 2015 έως το 2020, Ντόναλντ και Μελάνια ανέφεραν μηδενικό εισόδημα με συνέπεια να καταβάλλουν ελάχιστο ή καθόλου φόρο.
Αναλυτικότερα, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι στα τα τρία πρώτα χρόνια της προεδρίας του, ο Trump κατέβαλε το ποσό του 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος, αλλά δεν πλήρωσε καθόλου φόρο για το 2020, καθώς το εισόδημά του μειώθηκε ενώ οι ζημίες του αυξήθηκαν.

Η αποτυχία των ελέγχων 

Από την ίδια έκθεση διαπιστώθηκε πως η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων απέτυχε να πραγματοποιήσει υποχρεωτικούς ελέγχους του Trump κατά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του.
Μετά την κοινοποίηση των αυστηρά φυλασσόμενων εγγράφων, ύστερα από χρόνια νομικής διαμάχης και εικασιών για την περιουσία του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου και τις οικονομικές του συναλλαγές, η εφημερίδα «New York Times» σχολιάζει πως οι φορολογικές του δηλώσεις έγιναν γνωστές 10 ημέρες αφότου η Επιτροπή των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δημοσίευσε δύο εκθέσεις σχετικά με τους φόρους του.
Όλα αυτά στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με την λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων που διενεργεί υποχρεωτικούς ελέγχους σε προέδρους εν ενεργεία.
Παράλληλα οι έρευνες έδειξαν ότι η Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής (I.R.S), απέτυχε να ελέγξει τις οικονομικές συναλλαγές του Ντόναλντ Τραμπ, τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του. Επιπλέον, δεν ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασής τους πριν το 2019, αφότου οι Δημοκρατικοί της Βουλής ξεκίνησαν διαδικασίες επιτήρησης, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν πρόσβαση στις φορολογικές του δηλώσεις.
«Τα ευρήματά μας αποδείχθηκαν απλά, η Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών (I.R.S) δεν ξεκίνησε τον υποχρεωτικό έλεγχο του τέως προέδρου μέχρι να υποβάλω το αρχικό μου αίτημα», υποστήριξε σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Ρίτσαντ Νιλ από την Μασαχουσέτη, πρόεδρος της Επιτροπής «Ways and Means Committee».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογικές δηλώσεις των προέδρων είναι από τα πιο ευαίσθητα έγγραφα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν και το Κογκρέσο έχει τη δύναμη να τα αποκτήσει και να τα δώσει στη δημοσιότητα, σπανίως αναλαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης