Σύμφωνα με τον ίδιο, η γεωπολιτική κατάσταση μετά το 2014 δεν ήταν ευνοϊκή για την Ουκρανία και η Δύση χρειαζόταν μια ανάσα
«Η Merkel είχε δίκιο. Από το 2014, η Ουκρανία ενίσχυσε το στρατιωτικό της δυναμικό.
Πράγματι, ο ουκρανικός στρατός ήταν εντελώς διαφορετικός από το 2014.
Εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε καλύτερα. Είναι η αξία των συμφωνιών του Μινσκ που πήρε το Κίεβο μια τέτοια ευκαιρία», είπε ο πρώην πολιτικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η γεωπολιτική κατάσταση μετά το 2014 δεν ήταν ευνοϊκή για την Ουκρανία και η Δύση χρειαζόταν μια ανάσα.
Τι είχε δηλώσει η Μerkel (6/12/2022)
Τη θέση πως η Δύση με τις συμφωνίες του Μίνσκ έδωσε χρόνο στην Ουκρανία προκειμένου να καταστεί ισχυρότερη διατύπωσε νωρίτερα τον Δεκέμβριο του 2022 η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, η οποία υποστήριξε πως ήταν ωστόσο, σαφές σε όλους πως η σύγκρουση είχε απλά «παγώσει» και το πρόβλημα δεν είχε επιλυθεί.
«Η συμφωνία του Μινσκ του 2014 ήταν μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία.
Αυτή χρησιμοποίησε τον χρόνο αυτό για να καταστεί πιο ισχυρή, κάτι που μπορεί να δει κανείς σήμερα.
Η Ουκρανία του 2014 – 2015 δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή Ουκρανία» υποστήριξε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit η Merkel.
Ήταν ξεκάθαρο
«Ήταν σε όλους ξεκάθαρο ότι η σύγκρουση είχε παγώσει και ότι το πρόβλημα δεν είχε επιλυθεί» ανέφερε η Merkel, εκφράζοντας αμφιβολία για το κατά πόσα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συνδράμουν την Ουκρανία στον βαθμό που το πράττουν σήμερα.
Στα γεγονότα του 2014 η Merkel ήταν καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές στη διαμόρφωση των συνθηκών του Μινσκ που αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση των συγκρούσεων στο Donbass.
Υπενθυμίζεται πωςο Hollande διετέλεσε αρχηγός κράτους από το 2012 έως το 2017 στην Γαλλία.
Η έκπληξη Putin
Ο Vladimir Piutin παραδέχτηκε τότε (6/12/2022) ότι η δήλωση του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας ήταν απρόσμενη για τον ίδιο.
Ο Πρόεδρος πάντα βασιζόταν στο γεγονός ότι οι γερμανικές αρχές συμπεριφέρονται ειλικρινά στη Ρωσία, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οι συμφωνίες του Μινσκ για την επίλυση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, που υπογράφηκαν το 2015, προέβλεπαν κατάπαυση του πυρός, απόσυρση βαρέων όπλων από τη γραμμή επαφής, καθώς και συνταγματική μεταρρύθμιση, βασικά στοιχεία της οποίας ήταν η αποκέντρωση και η υιοθέτηση νόμος για το ειδικό καθεστώς ορισμένων περιοχών των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ .
Αυτό το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ από το Κίεβο γράφει η Ria Novosti.
Ρωσία: Αποκαλύπτεται ποιος ήθελε πόλεμο
Ο Rodion Miroshnik, πρώην πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Lugansk στη Μόσχα, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, λέγοντας πως οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στο Κίεβο, επιβεβαίωσε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες μπορούν να λένε ψέματα.
«Χιλιάδες δηλώσεις ότι η Ρωσία εκτροχιάζει την ειρηνευτική διαδικασία και δεν θέλει μια ειρηνευτική διευθέτηση είναι εντελώς ψέματα στο ανώτατο επίπεδο των ηγετών των χωρών», σημείωσε ο Miroshnik.
«Ο Hollande επιβεβαίωσε ότι με την υπογραφή των συμφωνιών του Μινσκ, ούτε αυτός ούτε η Merkel σχεδίαζαν μια ειρηνευτική διευθέτηση.
Στόχος τους ήταν απλώς να αγοράσουν χρόνο για την Ουκρανία να προετοιμαστεί για πόλεμο. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώην ηγέτες των χωρών μεσολάβησης, οι εγγυήτριες χώρες - η Γαλλία και η Γερμανία - δήλωσαν ότι προετοίμασαν σκόπιμα τον ουκρανικό στρατό όχι μόνο για μια επίθεση στο Donbass, αλλά και για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας».
Αγόρασαν χρόνο για την Ουκρανία
Σύμφωνα με τον πρώην πρεσβευτή, η Γαλλία δεν επρόκειτο να ακολουθήσει το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε το σύνολο των μέτρων για τη συμμόρφωση με τις συμφωνίες του Μινσκ, αν και ο εκπρόσωπος της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας το υπερψήφισε.
Η Merkel είπε σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Zeit τον Δεκέμβριο ότι οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία να γίνει ισχυρότερη.
Είπε ότι ήταν σαφές σε όλους ότι η σύγκρουση είχε παγώσει και το πρόβλημα δεν επιλύθηκε, αλλά έδωσε στην Ουκρανία πολύτιμο χρόνο.
Εξέφρασε την αμφιβολία ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να έχουν στηρίξει το Κίεβο εκείνη την εποχή, όσο το κάνουν τώρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε αργότερα ότι τα λόγια της Merkel για τις συμφωνίες του Μινσκ ήταν απολύτως απροσδόκητα και απογοητευτικά για τον ίδιο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών