Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πικρές αλήθειες για το σύνδρομο long Covid: Πως και ποιους 4 παράγοντες, επιβαρύνει η «ύπουλη» πρωτεΐνη ακίδα

Πικρές αλήθειες για το σύνδρομο long Covid: Πως και ποιους 4 παράγοντες, επιβαρύνει η «ύπουλη» πρωτεΐνη ακίδα
Η πρωτεΐνη ακίδας βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού COVID-19 και είναι το κλειδί για τη διάσπαση στα κύτταρα και την εξάπλωση του ιού σε όργανα και ιστούς.
Σχετικά Άρθρα
Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που εκδηλώθηκε ο COVID-19 και οι επιστήμονες απέχουν ακόμη πολύ από το να έχουν καταλήξει σχετικά με την αιτία δημιουργίας του.
Ωστόσο, με βάση κοινές κλινικές παρατηρήσεις και καταγραφές και συνεχείς έρευνες, οι κλινικοί γιατροί έχουν εντοπίσει αρκετούς παράγοντες που συμβάλλουν στα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID.

Η πρωτεΐνη ακίδας φαίνεται να είναι ο κύριος συνεισφέρων

Η πρωτεΐνη ακίδας μπορεί να παραμείνει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ασθενών με long Covid για έως και 15 μήνες μετά τη μόλυνση.
Η πρωτεΐνη ακίδας βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού COVID-19 και είναι το κλειδί για τη διάσπαση στα κύτταρα και την εξάπλωση του ιού σε όργανα και ιστούς.
Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών το επισημαίνουν ως παράγοντα που συμβάλλει στη μακροχρόνια COVID.
Μελέτες σε ποντίκια και καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων αποκάλυψαν ότι η πρωτεΐνη ακίδας θα μπορούσε να ταξιδέψει στον εγκέφαλο παρακάμπτοντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
Οι αναφορές αυτοψίας σε άτομα που πέθαναν από COVID-19 έχουν βρει πρωτεΐνη ακίδας στον εγκέφαλο, την καρδιά, το πάγκρεας, το συκώτι, τα νεφρά, τον θυροειδή, τα αναπαραγωγικά όργανα, τα επινεφρίδια, τους πνεύμονες, τις ρινικές και στοματικές κοιλότητες, το αίμα, το λίπος, τα οστά, τους μύες, το δέρμα , ακόμα και τα μάτια.
Ωστόσο, τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων ποικίλλουν ανάλογα με τον ασθενή.
Ως εκ τούτου, οι κλινικοί γιατροί έχουν αναπτύξει διάφορες υποθέσεις σχετικά με τους λόγους πίσω από αυτά τα συμπτώματα.

1. Τα φλεγμονώδη κύτταρα του ανοσοποιητικού και τα αιμοφόρα αγγεία

Η πρωτεΐνη ακίδας συμβάλλει σε παθολογίες.
Η κύρια παθολογία είναι η δημιουργία φλεγμονής.
Η φλεγμονή δεν είναι επιβλαβής εάν ελεγχθεί και είναι βραχυπρόθεσμη.
Είναι απαραίτητο για την ανοσολογική άμυνα ενός ατόμου.
Αλλά στην περίπτωση του long Covid, η φλεγμονή είναι χρόνια και αυτό προκαλεί άγχος και καταστροφή των κυττάρων.
Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη μακροχρόνια COVID μπορεί να είναι η φλεγμονή εντός και εντός των αιμοφόρων αγγείων.
Όταν πήραν συνέντευξη από τους The Epoch Times, ο Δρ. Bruce Patterson, ένας ιικός παθολόγος και ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της IncellDx, μιας διαγνωστικής εταιρείας, και η γιατρός εσωτερικής ιατρικής Dr. Jessica Peatross, επεσήμαναν τη σχέση μεταξύ φλεγμονής και μακροχρόνιας COVID.
Η Peatross παρέδωσε οικειοθελώς την ιατρική της άδεια τον Νοέμβριο του 2022 στο Ιατρικό Συμβούλιο της Καλιφόρνια λόγω πειθαρχικών μέτρων για την έγκριση δύο εξαιρέσεων εμβολίων—μία για ένα παιδί με σοβαρό έκζεμα και άσθμα και μία για ένα παιδί που είχε προηγουμένως παρουσιάσει παρενέργειες στα εμβόλια, σύμφωνα με τη δήλωση του ίδιου του Peatross.
Επισήμανε τις μελέτες σχετικά με την οξεία COVID ως συστηματική ασθένεια που προκαλείται από φλεγμονή της επένδυσης των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων.
Ο Patterson βρήκε πρωτεΐνη ακίδας σε μη κλασικά μονοκύτταρα ασθενών με COVID-19.

Τα μη κλασικά μονοκύτταρα είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Μπορούν να προσκολληθούν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και να προκαλέσουν φλεγμονή.
Άλλες μελέτες του Patterson έχουν βρει υψηλά επίπεδα κυτοκινών στο αίμα ασθενών με COVID-19, ενδεικτικά ιδιαίτερα αγγειακής φλεγμονής.
Η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στους ιστούς και τα όργανα, προκαλώντας πόνο και διαταραχή της λειτουργίας των οργάνων.
Η χαμηλή ροή αίματος σημαίνει επίσης ότι παρέχονται λιγότερα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα, προκαλώντας κόπωση και αδυναμία.
Δεν αποτελεί έκπληξη, τα σημαντικά συμπτώματα φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία είναι η κόπωση και ο πόνος στις αρθρώσεις και τους μύες, που επικαλύπτονται με μακροχρόνια συμπτώματα COVID.
Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το πού εμφανίζεται η φλεγμονή.
Η αγγειακή φλεγμονή στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος μπορεί να προκαλέσει συστάδες κόκκινων κουκκίδων, μώλωπες ή κνίδωση.
Η φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα μάτια μπορεί να προκαλέσει την ευαισθησία των ματιών στο φως ή ακόμη και να προκαλέσει εξασθένηση της όρασης.
10_2.jpg
2. Μιτοχονδριακή Δυσλειτουργία

Ο γιατρός από την Καλιφόρνια, Δρ Jeffrey Nordella, δήλωσε στους The Epoch Times ότι η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα συμπτώματα, από τη φλεγμονή έως τη δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων, μπορεί να επικαλύπτονται.
Τα μιτοχόνδρια υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος και μπορεί να υποστούν πίεση από χαμηλό οξυγόνο λόγω φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων ή γειτονικής φλεγμονής.
Τα μιτοχόνδρια παράγουν ενέργεια για το κύτταρο καίγοντας ταυτόχρονα καύσιμα - υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη - και καταναλώνοντας οξυγόνο.
Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να παράγει τοξικά είδη οξυγόνου που είναι εξαιρετικά αντιδραστικά και βλαβερά για τα μιτοχόνδρια.
Αυτά τα οξειδωτικά κύτταρα πρέπει να εξουδετερωθούν αμέσως, αλλά στην περίπτωση πολλών ασθενών με COVID-19, αυτό συχνά δεν γίνεται αρκετά γρήγορα.
Στη συνέχεια εμφανίζονται κοινά μακροχρόνια συμπτώματα του COVID, όπως κόπωση και δύσπνοια.
Σε εργαστηριακές μελέτες, τα κύτταρα που εκτέθηκαν σε πρωτεΐνη ακίδας οδήγησαν τα μιτοχόνδρια σε δυσλειτουργία και στρες.
Αυτό θα επηρεάσει την παραγωγή μιτοχονδριακής ενέργειας.
Μια πρόσφατη μελέτη σε μακροχρόνιους ασθενείς με COVID έδειξε ότι η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει ανεπαρκή μεταβολισμό των λιπών για τις ενεργειακές ανάγκες.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου και δύσπνοια.
Όλα είχαν υψηλά επίπεδα λιπιδίων, υποδηλώνοντας κακή διάσπαση και χρήση των λιπιδίων.
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί οι ασθενείς είχαν τόσο χαμηλή πρωτεΐνη όσο και ουσίες που σχετίζονται με υδατάνθρακες στο αίμα τους.
Αυτό το μοτίβο παρατηρείται επίσης στον διαβήτη τύπου 2 και ταυτόχρονα, αύξηση βάρους και αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης μεταβολικών νοσημάτων έχουν τεκμηριωθεί σε ασθενείς μετά τη νόσο COVID.

3. Φλεγμονώδης Αλλεργική Απόκριση

Τα μαστοκύτταρα, τα οποία εμπλέκονται στις αλλεργίες, μπορεί να συμβάλλουν στα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID.
Τα μαστοκύτταρα είναι εξαιρετικά αντιδραστικά, όπως πολλά κύτταρα του ανοσοποιητικού.
Μεταφέρουν υποδοχείς ACE2, οι οποίοι επιτρέπουν την είσοδο στον ιό ή στην πρωτεΐνη ακίδας. Μόλις ενεργοποιηθούν, τα μαστοκύτταρα μπορούν να στείλουν τεράστιες ποσότητες ισταμίνης και φλεγμονωδών κυτοκινών στην κυκλοφορία.
Μια μελέτη του 2021 που εξέτασε 136 μακροχρόνιους ασθενείς με COVID σχετικά με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών τους έδειξε ότι πάνω από το 30 τοις εκατό είχαν υψηλούς βιοδείκτες που μπορεί να είναι ενδεικτικοί προβλημάτων μαστοκυττάρων.
Αυτοί οι ασθενείς είχαν υψηλά επίπεδα ισταμίνης και προσταγλανδίνης, τα οποία είναι συχνά αυξημένα σε άτομα με προβλήματα μαστοκυττάρων.
Η ισταμίνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κυτοκινών, η οποία μπορεί να συμβάλει στην καταιγίδα κυτοκινών και στη φλεγμονή του ενδοθηλίου που υπάρχει στον οξύ COVID.
Η ισταμίνη προκαλεί επίσης πολλά αλλεργικά συμπτώματα, οδηγώντας σε πρήξιμο, ερυθρότητα, πόνο και πυρετό στις περιοχές απελευθέρωσής της.
20.jpeg
Τα υψηλά επίπεδα ισταμίνης μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, κράμπες στην κοιλιά, ακόμη και ομίχλη του εγκεφάλου. Εάν συγκεντρωθεί στους μύες της καρδιάς, η ισταμίνη μπορεί επίσης να συμβάλει σε γρήγορες καρδιακές συσπάσεις, προκαλώντας αρρυθμίες και ταχυκαρδία.
Πολλά από αυτά τα συμπτώματα επικαλύπτονται με μακροχρόνια συμπτώματα COVID.
Οι διαταραχές των μαστοκυττάρων έχουν επίσης συσχετιστεί με το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, κοινώς γνωστό ως POTS.
Η έρευνα δείχνει ότι το 2 έως 14% των μακροχρόνιων ασθενών με COVID αναφέρουν συμπτώματα POTS ζαλάδας, λιποθυμίας και γρήγορου καρδιακού παλμού όταν στέκονται όρθιοι.
Ο ψυχίατρος Δρ. Adonis Sfera, ο οποίος έχει ηγηθεί πολλών μελετών για τον COVID-19, είπε ότι ενδέχεται να υπάρχουν κοινές οδοί μεταξύ των μακρών διαταραχών του COVID και των μαστοκυττάρων.
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με COVID-19 που λάμβαναν φάρμακα που εμποδίζουν την ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων τα πήγαν καλύτερα από τους ασθενείς που δεν έπαιρναν τέτοια φάρμακα.
Ένα παράδειγμα που έδωσε η Sfera είναι το αντιυπερτασικό φάρμακο λοσαρτάνη.
Το φάρμακο δρα αναστέλλοντας τους υποδοχείς ACE2 και μειώνοντας την ενεργοποίηση της ισταμίνης.
Οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν αυτό το φάρμακο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 στην αρχή της νόσου από τους ασθενείς που δεν το πήραν.

4. Εντερική δυσβίωση

Η δυσβίωση του εντέρου, μια ανισορροπία των μικροβίων στο έντερο, έχει τεκμηριωθεί εκτενώς με μακρά COVID, που μερικές φορές εμφανίζεται για αρκετούς μήνες.
Η Γαστρεντερολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της Progenabiome Δρ. Sabine Hazan διευθύνει ένα ερευνητικό εργαστήριο και πραγματοποιεί τεστ κοπράνων για μακροχρόνιους ασθενείς με COVID.
Διαπίστωσε ότι αυτοί οι ασθενείς έφεραν γενετικό υλικό COVID-19 στα έντερά τους μήνες μετά την αρχική μόλυνση.
Η μικροχλωρίδα του εντέρου τους θα ήταν σε μια κατάσταση ανισορροπίας που ονομάζεται δυσβίωση.
Τα δυσβιοτικά έντερα μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και δυσπεψία.
Η δυσβίωση του εντέρου σχετίζεται επίσης με χρόνιες ασθένειες όπως η κακή ψυχική υγεία, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το έντερο παίζει κρίσιμο ρόλο στη σωματική ευεξία.

Μια συνέπεια της δυσβίωσης του εντέρου είναι η κατάρρευση του φραγμού του εντέρου (μια κατάσταση που ονομάζεται «διαρρέον έντερο»).
Τα βακτήρια μπορούν να φύγουν από το έντερο και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε ανοσοαπόκριση.
Ο Sfera είπε ότι πολλά βακτήρια στο έντερο έχουν παρόμοια δομή με τα κύτταρα του ίδιου του σώματος.
Έτσι, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε βακτήρια, μπορεί επίσης να μπερδέψει τους υγιείς ιστούς με βακτήρια, προκαλώντας μια «αυτοάνοση φλεγμονή, κατά την οποία το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του».
Οι αυτοάνοσες ασθένειες που σχετίζονται με τη δυσβίωση του εντέρου περιλαμβάνουν τον Λύκο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (αρθρίτιδα των αρθρώσεων και των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης) και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, τα οποία έχουν αναφερθεί όλα μετά από λοίμωξη από COVID.
Η αιτία του μακροχρόνιου COVID απέχει πολύ από το να έχει διευθετηθεί και πολλά από τα στοιχεία που χρησιμοποιούν οι κλινικοί για να υποστηρίξουν τις υποθέσεις τους είναι ανέκδοτα. Δεδομένων των περίπλοκων κλινικών συμπτωμάτων του, η έρευνα πιθανότατα θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια.
30.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης