Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσικό σφυροκόπημα με drones μετά τον πυραυλικό καταιγισμό στην Ουκρανία – Σφοδρό πλήγμα με Kalibr στο Κίεβο

Ρωσικό σφυροκόπημα με drones μετά τον πυραυλικό καταιγισμό στην Ουκρανία –  Σφοδρό πλήγμα με Kalibr στο Κίεβο
Σύμφωνα με τα «μαθηματικά» των Ουκρανών η Ρωσία επιτέθηκε τις προηγούμενες ώρες με 31 πυραύλους ενώ πραγματοποίησε 12 αεροπορικές επιδρομές
Σχετικά Άρθρα
(upd 6) Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν και την Πρωτοχρονιά του 2023 τις σφοδρές επιθέσεις στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, μετά από τον πυραυλικό καταιγισμό του Σαββάτου (31/12/2022), που διέψευσε πανηγυρικά τους ισχυρισμούς Αμερικανών και Ουκρανών, ότι τα πυραυλικά αποθέματα της Μόσχας... εξαντλούνται.
Δεκαπέντε ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) καταστράφηκαν από ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας,
δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov στο TASS την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2023.
«Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, 15 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταστράφηκαν από συστήματα αεράμυνας στις περιοχές Maksimovka, Nikolayevka, Nikolskoye, Metallist, Zelyony Gai και Slavnoye, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donesk, Ploshchanka, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk, Tsapovka στην Περιφέρεια Belgorod, Ocherevatoye, στην περιοχή Zaporozhye, Ochakov στην περιφέρεια Nikolaev, Liman Vtoroy, στην περιοχή Kharkov, και Dzhankoy, στη Δημοκρατία της Κριμαίας», δήλωσε ο Konashenkov.

Οι απώλειες της Ουκρανίας

Συνολικά, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει 355 αεροσκάφη, 199 ελικόπτερα,
2.779 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 399 αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων, 7.350 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 957 οχήματα μάχης πολλαπλών πυραυλικών συστημάτων , έχουν καταστραφεί 3.756 πυροβόλα και όλμοι πεδίου, καθώς και 7.859 ειδικά στρατιωτικά οχήματα.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε 45 ιρανικής κατασκευής drones Shahed — 32 εξ αυτών με την έλευση του νέου έτους, χωρίς και πάλι να εξηγεί το γεγονός πως οι ρωσικές επιδρομές προκαλούν τόσο μεγάλες ζημιές στις ουκρανικές υποδομές, αφού η αεράμυνα είναι δήθεν τόσο αποτελεσματική.
Πυραυλικά θραύσματα προκάλεσαν ζημιές στο κέντρο του Κιέβου ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις είναι στοχευμένες και επικεντρωμένες σε υποδομές και αεράμυνα.

Η ανώτατη διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε σε έκθεσή της την Κυριακή (1/1/2023) ότι η Ρωσία επιτέθηκε με 31 πυραύλους και πραγματοποίησε 12 αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρη τη χώρα τις προηγούμενες 24 ώρες.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία Bridget Brink έγραψε στο Twitter: «Η Ρωσία επιτέθηκε ψυχρά και δειλά στην Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες του νέου έτους.
Αλλά ο Putin εξακολουθεί να μην φαίνεται να καταλαβαίνει ότι οι Ουκρανοί είναι φτιαγμένοι από σίδηρο».

Πλήγμα με Kalibr στο Κίεβο

Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν σφοδρό πυραυλικό πλήγμα με Kalibr στο Κίεβο μετά την έλευση του 2023 με την ουκρανική αεράμυνα να μην μπορεί να αναχαιτίσει τις επιδρομές που έχουν παραλύσει ενεργειακά την Ουκρανία, έστω και εάν το καθεστώς Zelensky ισχυρίζεται το ακριβώς αντίθετο.
Ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν πάνω από δυο συνοικίες του Κιέβου περίπου τριάντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε μέσω Telegram ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Vitali Klitschko.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου Alexey Kuleba αναφέρθηκε στο έργο της αεράμυνας στην περιοχή, αλλά δεν αποκάλυψε τους στόχους των ρωσικών επιδρομών.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Kirill Tymoshenko, επτά αεροπορικοί στόχοι αναχαιτίστηκαν κοντά στο Κίεβο. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί των Ουκρανών αξιωματούχων είναι σχεδόν πάντα υπερβολικοί.

Παρά τις προσπάθειες του ουκρανικού στρατού να αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους, πολλοί από αυτούς έπληξαν τους στόχους τους.
Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας επιβεβαίωσε τις εκρήξεις στις συνοικίες Solomenskiy, Pecherskiy και Goloseevsky.

Μία από τις εκρήξεις, σύμφωνα με τον ίδιο, ακούστηκε ανάμεσα σε κτίρια κατοικιών στην περιοχή Solomensky.
Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε, άλλοι 20 τραυματίστηκαν, 14 από αυτούς διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

H ουκρανική αεράμυνα ενεργοποιήθηκε επίσης στην Οδησσό, στο Mykolaiv και στο Dnipro, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.
Εξάλλου ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στο Mykolaiv, Vitaly Kim έκανε λόγο για δύο σχηματισμούς ιρανικών drones Shahed - 136, που επιτέθηκαν στην περιοχή.
hotel.jpg

Ατελείωτα τελικά τα ρωσικά πυραυλικά αποθέματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσα σε δύο μέρες οι Ρώσοι εκτόξευσαν περί τους 200 πυραύλους cruise κατά της Ουκρανίας διαψεύδοντας πανηγυρικά τους ισχυρισμούς Δύσης και Ουκρανών ότι, τα πυραυλικά αποθέματα της Μόσχας εξαντλούνται.

Βαριές ουκρανικές απώλειες στο Donetsk

Οι ρωσικές δυνάμεις με τη συνδρομή πυροβολικού σκότωσαν περισσότερους από 110 Ουκρανούς στρατιώτες κατά μήκος της πρώτης γραμμής του Donetsk την παραμονής της πρωτοχρονιάς (31/12/2022).
Επίσης καταστράφηκαν δύο οχήματα μάχης πεζικού, πέντε τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και επτά οχήματα.
Εξάλλου οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν πλήγμα υψηλής ακρίβειας σε εγκαταστάσεις της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας που εμπλέκονται στην παραγωγή drones στις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν όπλα μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας για να στοχεύσουν εγκαταστάσεις της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας που εμπλέκονται στην παραγωγή πολεμικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία, ανακοίνωσε η Μόσχα.

Ο πυραλικός καταιγισμός της παραμονής


Οι επιθέσεις το Σάββατο (31/12/2022) σκότωσαν τουλάχιστον ένα άτομο στο Κίεβο και τραυμάτισαν δώδεκα. Ακολούθησαν πολλούς βομβαρδισμούς τους τελευταίους μήνες, τους οποίους η Ρωσία έχει κατευθύνει κυρίως στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.
Οι νεότερες επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές σε υποδομές στο Sumy, στα βορειοανατολικά της χώρας, στο Khmelnytskyi στα δυτικά, στη Zaporizhzhia και στhn Kherson στα νοτιοανατολικά και νότια, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
kiev.JPG
«Ας είναι ήσυχη η μέρα», είπε ο Valentyn Reznichenko, κυβερνήτης της περιοχής Dnipropetrovsk νωρίς την Κυριακή (1/1/2023), αφού ανέφερε σφοδρό βομβαρδισμό πολλών κοινοτήτων στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος, αναφέρει το Reuters.
Shpërthime në Kiev, u bëhet thirrje qytetarëve të qëndrojnë në strehimore -  KOHA.net

Χωρίς ρεύμα το μισό Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaliy Klitschko δήλωσε ότι λόγω της έκτακτης διακοπής λειτουργίας των ενεργειακών υποδομών της πόλης, περίπου το 30% των καταναλωτών παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην πρωτεύουσα, ενώ η παροχή νερού και θερμότητας δεν έχουν διακοπεί.
Νωρίτερα το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε αεροπορικός συναγερμός σε όλη την Ουκρανία ενώ ο Klitschko ανέφερε εκρήξεις στην πόλη την οποία σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις.
«Ορισμένες υποδομές της πρωτεύουσας λειτουργούν κανονικά.
Οι κάτοικοι του Κιέβου έχουν νερό και θέρμανση.
Τώρα το 30% των καταναλωτών είναι χωρίς ρεύμα.

Zelensky: Δεν θα συγχωρήσουμε τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα συγχωρήσει» τη Ρωσία για την εισβολή και τους βομβαρδισμούς της, μετά από νέα ρωσικά πλήγματα με στόχο το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
«Κανείς δεν θα σας συγχωρήσει για τον τρόμο.
Κανείς στον κόσμο δεν θα σας συγχωρήσει γι' αυτό.
Η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει», έγραψε στα ρωσικά στο Telegram, λέγοντας ότι «όσοι διατάζουν τέτοια πλήγματα και όσοι τα εκτελούν, δεν θα συγχωρεθούν, και αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε».

Ουκρανικοί βομβαρδισμοί στο Donetsk

Μεγάλους σε έκταση βομβαρδισμούς στην περιοχή του Donetsk εξαπέλυσαν την πρωτοχρονιά (1/1/2023) οι ουκρανικές δυνάμεις, όπως δήλωσε στο Tass o επικεφαλής της περιοχής, Denis Pushilin.
«Περιμέναμε ότι το ουκρανικό καθεστώς θα εντείνει τους βομβαρδισμούς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Από το 2014 ήταν η κυνική πρακτική τους να τρομοκρατούν τους πολίτες τις ημέρες των σημαντικών εορτών», είπε.
Νωρίτερα την ίδια μέρα το ουκρανικό πυροβολικό βομβάρδισε το Donetsk, τη Yasinovataya, τη Makeyevka, τη Gorlovka και άλλες κοινότητες.
Ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων.

Στο Donetsk, οι χώροι ενός κλειστού παζαριού και το στάδιο Donbass Arena δέχθηκαν πυρά.
Ο δήμαρχος της πόλης, Alexey Kulemzin ανέφερε επίσης καταστροφές στις περιοχές Studgorodok, Pushkin Boulevard και Artyom, Postyshev και Gorky.
Ένα άμεσο χτύπημα καταγράφηκε στο Μουσείο Τέχνης, στην Τεχνική Σχολή Βιομηχανικού Αυτοματισμού του Donetsk και σε άλλα πολιτικά ιδρύματα.
Ο Kulemzin τόνισε ότι τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Donetsk με ιδιαίτερη ένταση.
Στη Makeyevka, το κτίριο του τοπικού Κέντρου Δημιουργικότητας Παιδιών και Νέων, ένα κατάστημα και ένα ιδιωτικό νοικοκυριό υπέστησαν ζημιές.

Οι Ρώσοι εξουδετέρωσαν Ουκρανούς σαμποτέρ

Οι Ρώσοι εξουδετέρωσαν έξι ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης στην περιοχή Zaporizhzhia και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, δήλωσε την Κυριακή (1/1/2023) ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Igor Konashenkov.
«Έξι ουκρανικές ομάδες σαμποτάζ και αναγνώρισης που δρούσαν κοντά στους οικισμούς Novoandreyevka και Dorozhnyanka στην περιοχή Zaporizhzhia και στους οικισμούς Nikolskoye, Neskuchnoye και Novomikhailovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk καταστράφηκαν», διευκρίνισε.

31.jpg



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης