Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση με στόχο το Κίεβο – Χωρίς ρεύμα, θέρμανση χιλιάδες νοικοκυριά

Νέα μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση με στόχο το Κίεβο – Χωρίς ρεύμα, θέρμανση χιλιάδες νοικοκυριά
Για την κατάρριψη 16 drones - καμικάζι κάνουν λόγο οι Ουκρανοί
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα 2/1/2023 η ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο και στα περίχωρα του, με αποτέλεσμα να πληγούν ενεργειακές υποδομές και εγκαταστάσεις, και χιλιάδες νοικοκυριά να μείνουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.
Ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitaly Klitschko ανακοίνωσε πως λόγω των ρωσικών επιθέσεων, οι εγκαταστάσεις των ενεργειακών υποδομών της πόλης υπέστησαν μεγάλες ζημιές, γεγονός που είχε ως συνέπεια να υπάρξουν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση αλλά και στην παροχή θέρμανσης.
Κατά τον Klitschko κανονικά συνεχίζεται η υδροδότηση της πόλης.
Υπενθυμίζεται πως οι Ρώσοι έβαλαν στο στόχαστρο τους το Κίεβο τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, πλήττοντας ενεργειακές υποδομές της πόλης.
Σε σημερινή ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έκανε γνωστό πως οι δυνάμεις του κατέρριψαν 41 drones και έναν πύραυλο κρουζ στις επιθέσεις του τελευταίου 24ωρου.

Στόχοι

Οι ρωσικές δυνάμεις στοχοποίησαν κυρίως με drones – καμικάζι υποδομές καίριας σημασίας σε ένα νέο γύρο επιθέσεων τα ξημερώματα στο Κίεβο.
«Οι Ρώσοι έστειλαν αρκετά κύματα Shahed.
Στο στόχαστρο βρέθηκαν υποδομές κρίσιμης σημασίας.
Η αντιαεροπορική άμυνα βρίσκεται επί τω έργω» υποστήριξε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου, Oleksiy Kuleba ενώ ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, Sergiy Popko κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια.

Κατέρριψαν 16 drones

Σύμφωνα με την ουκρανική στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου, από τη σημερινή επίθεση, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να καταρρίψουν 16 drones έως τις 03:00 τα ξημερώματα.
Οι σειρήνες της αεροπορικής επίθεσης ηχούσαν για περισσότερο από 3 ώρες.
Όπως έγινε γνωστό, από την κατάρριψη ενός ρωσικού drone, συντρίμμια του έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 19χρονος, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Διαδοχικές επιθέσεις

Οι νέες αυτές επιθέσεις αποτελούν συνέχεια των πυραυλικών χτυπημάτων σε όλη την Ουκρανία το τελευταίο διήμερο.
Η ανώτατη διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε σε έκθεσή της την Κυριακή (1/1/2023) ότι η Ρωσία επιτέθηκε με 31 πυραύλους και πραγματοποίησε 12 αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρη τη χώρα τις προηγούμενες 24 ώρες.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία Bridget Brink έγραψε στο Twitter: «Η Ρωσία επιτέθηκε ψυχρά και δειλά στην Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες του νέου έτους.
Αλλά ο Putin εξακολουθεί να μην φαίνεται να καταλαβαίνει ότι οι Ουκρανοί είναι φτιαγμένοι από σίδηρο».

Πλήγμα με Kalibr στο Κίεβο

Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν σφοδρό πυραυλικό πλήγμα με Kalibr στο Κίεβο μετά την έλευση του 2023 με την ουκρανική αεράμυνα να μην μπορεί να αναχαιτίσει τις επιδρομές που έχουν παραλύσει ενεργειακά την Ουκρανία, έστω και εάν το καθεστώς Zelensky ισχυρίζεται το ακριβώς αντίθετο.
Ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν πάνω από δυο συνοικίες του Κιέβου περίπου τριάντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε μέσω Telegram ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Vitali Klitschko.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου Alexey Kuleba αναφέρθηκε στο έργο της αεράμυνας στην περιοχή, αλλά δεν αποκάλυψε τους στόχους των ρωσικών επιδρομών.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Kirill Tymoshenko, επτά αεροπορικοί στόχοι αναχαιτίστηκαν κοντά στο Κίεβο.
Παρά τις προσπάθειες του ουκρανικού στρατού να αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους, πολλοί από αυτούς έπληξαν τους στόχους τους.
Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας επιβεβαίωσε τις εκρήξεις στις συνοικίες Solomenskiy, Pecherskiy και Goloseevsky.
Μία από τις εκρήξεις, σύμφωνα με τον ίδιο, ακούστηκε ανάμεσα σε κτίρια κατοικιών στην περιοχή Solomensky.
hotel.jpg
Ο πυραλικός καταιγισμός της παραμονής

Οι επιθέσεις το Σάββατο (31/12/2022) σκότωσαν τουλάχιστον ένα άτομο στο Κίεβο και τραυμάτισαν δώδεκα.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaliy Klitschko δήλωσε ότι λόγω της έκτακτης διακοπής λειτουργίας των ενεργειακών υποδομών της πόλης, περίπου το 30% των καταναλωτών παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην πρωτεύουσα, ενώ η παροχή νερού και θερμότητας δεν έχουν διακοπεί.
Νωρίτερα το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε αεροπορικός συναγερμός σε όλη την Ουκρανία ενώ ο Klitschko ανέφερε εκρήξεις στην πόλη την οποία σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις.
Shpërthime në Kiev, u bëhet thirrje qytetarëve të qëndrojnë në strehimore -  KOHA.net
Zelensky: Δεν θα συγχωρήσουμε τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα συγχωρήσει» τη Ρωσία για την εισβολή και τους βομβαρδισμούς της, μετά από νέα ρωσικά πλήγματα με στόχο το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
«Κανείς δεν θα σας συγχωρήσει για τον τρόμο.
Κανείς στον κόσμο δεν θα σας συγχωρήσει γι' αυτό.
Η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει», έγραψε στα ρωσικά στο Telegram, λέγοντας ότι «όσοι διατάζουν τέτοια πλήγματα και όσοι τα εκτελούν, δεν θα συγχωρεθούν, και αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης