Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Ο Kim Yong Un καθαίρεσε τον δεύτερο ισχυρότερο στρατιωτικό αξιωματούχο - Νέα αμυντική στρατηγική το 2023

Βόρεια Κορέα: Ο Kim Yong Un καθαίρεσε τον δεύτερο ισχυρότερο στρατιωτικό αξιωματούχο - Νέα αμυντική στρατηγική το 2023
Η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Pak να κάθεται στην πρώτη σειρά της εξέδρας με το κεφάλι σκυμμένο
Τον Pak Jong Chon, τον δεύτερο ισχυρότερο στρατιωτικό αξιωματούχο μετά τον ηγέτη Kim Yong Un, καθαίρεσε η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Pak, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αντικαταστάθηκε από τον Ri Yong Gilστην ετήσια συνεδρίαση της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε την Κυριακή το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Δεν δόθηκε κανένας λόγος για την αλλαγή. Η Πιονγκγιάνγκ ανανεώνει τακτικά την ηγεσία της και η κομματική συγκέντρωση στο τέλος του έτους χρησιμοποιείται συχνά για να ανακοινωθούν ανακατατάξεις προσωπικού και σημαντικές πολιτικές αποφάσεις.
Η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Pak να κάθεται στην πρώτη σειρά της εξέδρας με το κεφάλι σκυμμένο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ άλλα μέλη σήκωσαν τα χέρια τους για να ψηφίσουν για θέματα προσωπικού.
Η θέση του εμφανίστηκε αργότερα κενή.
Απουσίαζε επίσης από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε τη Δευτέρα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA από την επίσκεψη του Kim την Πρωτοχρονιά στο Παλάτι του Ήλιου Κουμουσάν, όπου βρίσκονται οι σοροί του παππού και του πατέρα του, σε αντίθεση με τον Οκτώβριο, όταν ο Pak συνόδευσε τον Kim σε ταξίδι στο παλάτι για να γιορτάσει μια επέτειο του κόμματος.
Η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή του κόμματος, της οποίας ηγείται ο Kim, θεωρείται το ισχυρότερο στρατιωτικό όργανο λήψης αποφάσεων της χώρας, πάνω από το υπουργείο Άμυνας.

Η νέα αμυντική στρατηγική για το 2023

Η αντικατάσταση του Pak ήρθε καθώς ο Kim ζήτησε την ανάπτυξη νέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ενός μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου για την αντιμετώπιση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας ως κλειδί για την αμυντική στρατηγική της απομονωμένης χώρας το 2023, σημειώνει το Reuters.
Ο Pak είχε ανέβει με ταχείς ρυθμούς στη στρατιωτική ιεραρχία από διοικητής πυροβολικού το 2015 σε στρατηγό τεσσάρων αστέρων το 2020, λαμβάνοντας τα εύσημα για τη συμβολή του στην πρόοδο της τεχνολογίας πυραύλων μικρού βεληνεκούς της χώρας.
Στα τέλη του 2020, ο Pak προήχθη στο Πολιτικό Γραφείο και κέρδισε τον τίτλο του στρατάρχη, τον υψηλότερο στρατιωτικό βαθμό υπό τον Κιμ, και έγινε ηγετική φωνή τον περασμένο Νοέμβριο κατά των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Νότιας Κορέας-ΗΠΑ.
Όπως και οι περισσότεροι άλλοι κορυφαίοι στρατιωτικοί σύμβουλοι που πέρασαν επανειλημμένα σκαμπανεβάσματα υπό τον Kim, ο Pak υποβιβάστηκε για λίγο στα μέσα του 2021, αφού ο Kim επέπληξε ορισμένους αξιωματούχους για τους χειρισμούς τους στην πολιτική της Βόρειας Κορέας κατά του κοροναϊού, προτού προαχθεί ξανά μήνες αργότερα.
Η αποπομπή του Pak έρχεται παρά το γεγονός ότι ο Kim εξήρε κυρίως τις προόδους του στρατού στην ανάπτυξη όπλων κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σε αντίθεση με άλλους τομείς όπου επισήμανε κάποια σφάλματα και ζήτησε βελτίωση.
Ο Oh Gyeong-sup, συνεργάτης του Ινστιτούτου Εθνικής Ενοποίησης της Κορέας στη Σεούλ, δήλωσε ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση της ενδοκορεατικής έντασης λόγω της εισβολής βορειοκορεατικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Νότο θα μπορούσε να έχει παίξει κάποιο ρόλο.
Αξιωματούχοι στη Σεούλ δήλωσαν ότι η Νότια Κορέα έστειλε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέρα από τα σύνορα ως απάντηση στην εισβολή, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον Βορρά, κάτι που, όπως είπε ο Oh, θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν κατάφερε να εντοπίσει τα αεροσκάφη.
"Ο Pak μπορεί να έχει αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία των επιχειρήσεων ασφαλείας", δήλωσε ο Oh.
Ο Ri ο διάδοχος του Pal, είναι επίσης ανώτερος στρατιωτικός διοικητής που κατείχε θέσεις-κλειδιά, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού και ο υπουργός Άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης