Διεθνή

Με κέρδη υποδέχτηκαν το 2023 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ο DAX στο +1%, αργία στη Wall

Με κέρδη υποδέχτηκαν το 2023 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ο DAX στο +1%, αργία στη Wall
Οι μετοχές στην Ευρώπη εισέρχονται στο 2023 με συγκρατημένη αισιοδοξία
(upd) Με άνοδο υποδέχτηκαν το 2023 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον όγκο συναλλαγών ωστόσο να είναι περιορισμένος, καθώς πολλές αγορές παραμένουν κλειστές, μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, η Μόσχα και η Wall Street.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 1,05%, στις 14.069 μονάδες.  
Στις 6.594 μονάδες με άνοδο 1,87% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1,9%, στις 24.158 μονάδες.

Οι μετοχές στην Ευρώπη εισέρχονται στο 2023 με συγκρατημένη αισιοδοξία μετά από ένα δύσκολο έτος που επηρεάστηκε από την εκτίναξη του πληθωρισμού, τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων.
Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία την τελευταία εβδομάδα του 2022 τροφοδότησαν τις ελπίδες ότι η αναμενόμενη ύφεση στην περιοχή μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο αναμενόταν αρχικά.
Την Παρασκευή θα δημοσιευθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης, πριν η προσοχή στραφεί στην τελευταία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ευρωζώνη: Τα χειρότερα πέρασαν για τη μεταποίηση; - Στις 47,8 μονάδες ο PMI υπεύθυνων προμηθειών

Τα χειρότερα φαίνεται πως πέρασαν για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού αρχίζουν να ανακάμπτουν και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται.
Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη μεταποίηση ανέκαμψε στο 47,8 τον Δεκέμβριο από το 47,1 του Νοεμβρίου, αντιστοιχώντας σε μια προκαταρκτική μέτρηση, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται την Τετάρτη και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, διαμορφώθηκε επίσης στο 47,8, από το 46,0 του Νοεμβρίου, σημειώνοντας τον έβδομο μήνα με τιμές κάτω του 50 αλλά την υψηλότερη από τον Ιούνιο.
Τα τελικά στοιχεία καταρτίστηκαν νωρίτερα από το συνηθισμένο τον περασμένο μήνα λόγω της περιόδου των διακοπών.
"Η δεύτερη διαδοχική μηνιαία υποχώρηση του ρυθμού απώλειας της εργοστασιακής παραγωγής φέρνει λίγη χαρά για τον ταλαιπωρημένο μεταποιητικό τομέα καθώς ξεκινάμε το νέο έτος", δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global Market Intelligence.
"Οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί εν μέσω ενδείξεων επούλωσης των αλυσίδων εφοδιασμού και μιας σημαντικής άμβλυνσης των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και μιας άμβλυνσης των ανησυχιών σχετικά με την ενεργειακή κρίση της περιοχής, εν μέρει χάρη στην κυβερνητική βοήθεια".
Ενώ οι υποδείκτες τιμών εισροών και εκροών παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, αμφότεροι μειώθηκαν σημαντικά, πιθανότατα ευπρόσδεκτα νέα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι προσπαθούν να κατευνάσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Με τις πληθωριστικές πιέσεις να χαλαρώνουν, τις αλυσίδες εφοδιασμού να επουλώνονται και μια ενεργειακή κρίση πιθανότατα να αποφεύγεται επανήλθε η αισιοδοξία και ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής εκτινάχθηκε στο 53,8 από 48,8.
"Ο αριθμός των αισιόδοξων όσον αφορά το επόμενο έτος ξεπέρασε επίσης τώρα τους απαισιόδοξους για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, γεγονός που υποδηλώνει μια σταθερή βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης", δήλωσε ο Williamson.

Επιβράδυνση της μεταποίησης στην Κίνα

Η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο και με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ταλανίζεται από ένα νέο κύμα κρουσμάτων COVID-19 που σαρώνει τη χώρα μετά την ξαφνική χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών κατά της πανδημίας.
Ο επίσημος δείκτης PMI της Κίνας υποχώρησε στο 47,0 από 48,0 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία το Σάββατο, κάτω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 48,0 και τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020.
Ήταν επίσης κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που υποδηλώνει συρρίκνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης