Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο «μεγάλος ασθενής» χρέους, η Ιταλία, μπορεί να υποχρεώσει την ΕΚΤ να αλλάξει πορεία... σύντομα

Ο «μεγάλος ασθενής» χρέους, η Ιταλία, μπορεί να υποχρεώσει την ΕΚΤ να αλλάξει πορεία... σύντομα
Οι αναλυτές προσδιορίζουν την Ιταλία ως τη χώρα της ευρωζώνης που "κινδυνεύει περισσότερο από ένα sell off στις αγορές κρατικών ομολόγων της"
Η Ιταλία είναι η χώρα της ευρωζώνης που είναι πιο επιρρεπής σε κρίση χρέους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια και αγοράζει λιγότερα ομόλογα τους επόμενους μήνες.
Αυτό αναφέρουν εννέα στους 10 οικονομολόγους σε δημοσκόπηση των Financial Times, οι οποίοι προσδιόρισαν την Ιταλία ως τη χώρα της ευρωζώνης που "κινδυνεύει περισσότερο από ένα sell off στις αγορές κρατικών ομολόγων της". 
Η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο υπό τον πρωθυπουργό Giorgia Meloni, προσπαθεί να ακολουθήσει έναν δρόμο δημοσιονομικής ορθότητας.
Έχει προϋπολογίσει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί από 5,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 4,5% το 2023 και 3% το επόμενο έτος.
Όμως το ιταλικό δημόσιο χρέος παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, λίγο πάνω από το 145% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Ο Marco Valli, επικεφαλής οικονομολόγος της ιταλικής τράπεζας UniCredit, δήλωσε ότι οι "υψηλότερες ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους" και η "δυνητικά δύσκολη" πολιτική κατάσταση της χώρας την καθιστούν πιο ευάλωτη σε ένα sell off στις αγορές ομολόγων.

Αύξηση του κόστους δανεισμού

Το κόστος δανεισμού της Ρώμης έχει αυξηθεί απότομα από τότε που η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια το περασμένο καλοκαίρι.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε πάνω από το 4,6% την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τετραπλάσια από το επίπεδο πριν από ένα χρόνο και 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αντίστοιχη απόδοση των γερμανικών ομολόγων.
Η Meloni εξέφρασε την απογοήτευσή της για την προθυμία της ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά τους κινδύνους για την ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
"Θα ήταν χρήσιμο αν η ΕΚΤ χειριζόταν σωστά την επικοινωνία των στόχων της... διαφορετικά κινδυνεύει να δημιουργήσει αναταράξεις στην αγορά που ακυρώνουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα.
Η νέα ιταλική κυβέρνηση "έδωσε στους επενδυτές λίγους λόγους να ανησυχούν προς το παρόν", δήλωσε η Veronika Roharova, επικεφαλής οικονομικών της ευρωζώνης στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse.
"Αλλά οι ανησυχίες θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, τα επιτόκια αυξάνονται περαιτέρω και οι εκδόσεις χρέους αυξάνονται και πάλι", πρόσθεσε.

Επιμένει στη σύσφιξη η ΕΚΤ

Οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν επιμείνει ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια με βήματα μισής μονάδας κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Ο Klaas Knot, διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και ένα από τα "γεράκια" του διοικητικού συμβουλίου, δήλωσε στους FT ότι η κεντρική τράπεζα μόλις τώρα ξεκινά το "δεύτερο μισό" του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της.
Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ υπερεκτιμά τους κινδύνους για τον πληθωρισμό - και υποτιμά την προοπτική ύφεσης.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η μισή ΕΕ θα πληγεί από ύφεση φέτος.
Τα τέσσερα πέμπτα των 37 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των FT τον Δεκέμβριο προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια τους πρώτους έξι μήνες του 2023 και τα δύο τρίτα προέβλεψαν ότι θα αρχίσει να τα μειώνει το επόμενο έτος ως απάντηση στην ασθενέστερη ανάπτυξη.
Κατά μέσο όρο προέβλεψαν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί λίγο κάτω από το 3%, κάτω από το επίπεδο στο οποίο στοιχηματίζουν οι επενδυτές, όπως υποδεικνύεται από την τιμή των συμβάσεων swap επιτοκίων.

Ο ρυθμός της ΕΚΤ προβληματίζει

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν απότομα τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει εκτιναχθεί σε υψηλά πολλών δεκαετιών σε πολλές χώρες, καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο τερματισμός των αποκλεισμών από την πανδημία του κορωνοϊού ώθησε τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες.
Η ΕΚΤ ήταν πιο αργή από πολλές δυτικές κεντρικές τράπεζες στο να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά από το περασμένο καλοκαίρι έχει αυστηροποιήσει την πολιτική της με πρωτοφανή ρυθμό, αυξάνοντας το επιτόκιο καταθέσεων από το μείον 0,5% στο 2% μέσα σε έξι μήνες.

"Η ΕΚΤ ήταν πολύ αργή στο να αναγνωρίσει ότι ο πληθωρισμός δεν ήταν προσωρινός, αλλά τώρα ανεβάζει ταχύτητα", δήλωσε ο Jesper Rangvid, καθηγητής χρηματοοικονομικών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων της Κοπεγχάγης.
"Εξακολουθώ όμως να φοβάμαι ότι η ΕΚΤ δεν θα σφίξει αρκετά λόγω των προβλημάτων που θα προκαλούσε αυτό στην Ιταλία".

Μείωση των υπό κατοχή ομολόγων

Η ΕΚΤ πρόκειται να αρχίσει να συρρικνώνει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ύψους 5 δισ. ευρώ κατά 15 δισ. ευρώ τον μήνα από τον Μάρτιο, αντικαθιστώντας μόνο εν μέρει τους τίτλους που λήγουν, ασκώντας περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στο ιταλικό κόστος δανεισμού.
Ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, δήλωσε ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει με επανάληψη της κατάρρευσης της αγοράς ομολόγων του μπλοκ το 2012, "καθώς οι δημοσιονομικές δυνατότητες είναι διαφορετικές μεταξύ των χωρών χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ". 
Υπουργοί του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου έχουν επικρίνει την ΕΚΤ για την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Ο υπουργός Άμυνας Guido Crosetto έγραψε στο Twitter ότι οι πολιτικές της ΕΚΤ "δεν έχουν νόημα", ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Matteo Salvini δήλωσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια "θα κάψουν δισεκατομμύρια σε ιταλικές αποταμιεύσεις".
Η Silvia Ardagna, επικεφαλής Ευρωπαία οικονομολόγος της βρετανικής τράπεζας Barclays, δήλωσε ότι το "υψηλό απόθεμα χρέους της Ιταλίας, το αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα και η ανάγκη πρόσθετων μέτρων στήριξης της ενέργειας... κάνει τις αγορές να ανησυχούν πολύ".
Η ΕΚΤ παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό ως μέσο προστασίας της μετάδοσης, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της αδικαιολόγητης αύξησης του κόστους δανεισμού μιας χώρας.
Ωστόσο, περισσότερα από τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από τους FT τον Δεκέμβριο δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η ΕΚΤ δεν θα το χρησιμοποιήσει ποτέ.
Ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group, δήλωσε ότι μια βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση το επόμενο έτος "θα μπορούσε να θέσει τις χώρες με υψηλό έλλειμμα και υψηλό χρέος υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση", προσθέτοντας ότι αυτό "πιθανόν να καταστήσει πιο ήπια την πορεία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ". 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης