Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακραίο αλλά υπαρκτό σενάριο: O Trump κατεβαίνει με τρίτο κόμμα στις προεδρικές εκλογές του 2024

Ακραίο αλλά υπαρκτό σενάριο: O Trump κατεβαίνει με τρίτο κόμμα στις προεδρικές εκλογές του 2024
Θα είναι το τελειωτικό «χτύπημα» στους Ρεπουμπλικάνους στην προσπάθεια τους να επιστρέψουν στην εξουσία
Σχετικά Άρθρα
Το σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες και που θέλει τον Donald Trump να εξετάζει ακόμα και να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024 όχι με τους Ρεπουμπλικάνους αλλά με ένα τρίτο κόμμα μπορεί να φαντάζει ακραίο και «τραβηγμένο», αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ως πιθανότητα.
Πρόκειται για μια πιθανότητα που θα μπορούσε να έχει προοπτική εάν όντως, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν στηρίξουν πλήρως την υποψηφιότητα του Trump για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Trump έχει ζητήσει να μην υπάρχει απέναντι του αντίπαλος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ενστάσεις

Μόνο που μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, ο Trump κατηγορήθηκε από πολλά στελέχη του κόμματος για τις επιλογές του όσον αφορά υποψήφιους Ρεπουμπλικάνους για τη Γερουσία και τη Βουλή, με την κριτική να εστιάζει στο ότι το GOP (όπως λέγονται επίσης οι Ρεπουμπλικάνοι) δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία στη Γερουσία αλλά ούτε και να επιτύχει τη σαρωτική νίκη που όλοι προσδοκούσαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μάλιστα, ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόμματος κατηγόρησε τον Trump ως loser και άρχισενα «ποντάρει» στον Ron De Santis, τον κυβερνήτη της Φλόριντα, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός που πέτυχε μια σαρωτική νίκη έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του, «αλώνοντας» πολλά προπύργια των Δημοκρατικών.
Αυτή η επίδοση ήταν που έφερε τον De Santis να προβάλλει ως το νέο φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, γεγονός που προκάλεσε πέρα από προβληματισμό, και την οργή του Trump, ο οποίος απείλησε με πολλές «καυτές» αποκαλύψεις για τον De Santis.
Και ενώ ο Trump έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του για να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα ο 44χρονος De Santis δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τις προθέσεις του, «ζυγίζοντας» όλες τις πολιτικές παραμέτρους.

Εμφύλιος

Εάν όμως ο Trump εκτιμήσει πως δεν έχει την πλήρη αφοσίωση και στήριξη των Ρεπουμπλικάνων, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο μιας ρήξης.
Άλλωστε το σενάριο, περί του να κατέβει ως υποψήφιος τρίτου κόμματος, το ανέδειξε πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο Trump, όταν και ανάρτησε στο Truth Social ένα άρθρο με τίτλο «The Coming Split» του δημοσιογράφου Dan Gelernter στο δεξιό περιοδικό American Greatness, το οποίο αναφερόταν ακριβώς σε αυτήν την εξέλιξη.
Το άρθρο εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα «τορπίλιζε» πραγματικά τις πιθανότητες του Trump να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.
Όμως μια τέτοια κίνηση θα έβαζε και οριστικό τέλος στις όποιες ελπίδες των Ρεπουμπλικάνων να ρίξουν τον Biden και να ανακαταλάβουν την εξουσία.
Θα ήταν μια απόφαση «εκδικητική» απέναντι στους Ρεπουμπλικάνους που απέρριψαν τον πρώην δημοφιλή τους πρόεδρο, έγραψε ο Gelernter, ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα εάν ο Trump θα κέρδιζε τις εκλογές με ένα τρίτο κόμμα, λέει «όχι».
«Όμως θα τον ψήφιζα.
Επειδή δεν θα με ενδιέφερε να ψηφίσω αυτό το διεφθαρμένο «τρένο» τονίζει ο Gelernter αναφερόμενος στους Ρεπουμπλικάνους.

Όχι Ρεπουμπλικάνων;

«Η μηχανή των Ρεπουμπλικάνων δεν σκοπεύει να μας αφήσει να επιλέξουμε και πάλι τον Trump.
Θα προτιμούσαν να χάσουν μια εκλογική αναμέτρηση από τους Δημοκρατικούς, «τα αδέλφια τους στο έγκλημα» παρά να κερδίσουν με τον Trump» υποστηρίζει ο Gelernter.
«Τι πρέπει να κάνουμε όταν η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων θέλει τον Trump, αλλά το Ρεπουμπλικανικό κόμμα λέει πως δεν μπορούμε να τον έχουμε;
Μήπως να υποχωρήσουμε και να ψηφίσουμε τον Ron De Santis επειδή αυτός θα ήταν καλύτερος από οποιονδήποτε άλλο Δημοκρατικό;
Εγώ λέω όχι» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος.

Φλερτ

Αμερικανικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν πως ο Trump έχει φλερτάρει και στο παρελθόν με την ιδέα να κατέβει με ένα τρίτο κόμμα προκειμένου να «εκδικηθεί» τους Ρεπουμπλικάνους.
Μάλιστα ο ανταποκριτής του ABC στον Λευκό Οίκο, Jonathan Karl είχε γράψει στο βιβλίο του «Betrayal: The Final Act of the Trump Show» πως ο Trump είχε πει στην επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων Ronna McDaniel ότι «είχε τελειώσει με τους Ρεπουμπλικάνους» και ότι θα ίδρυε δικό του κόμμα, λόγω της απογοήτευσης που ένιωθε για το ότι το κόμμα του δεν τον στήριξε στους ισχυρισμούς ότι η νίκη των Δημοκρατικών το 2020 ήταν προϊόν εκλογικής νοθείας.
«Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό.
Εάν το κάνεις, θα χάνουμε για πάντα» φέρεται να του είπε η McDaniel με τον Trump να απαντά: «Ακριβώς, θα χάνετε για πάντα χωρίς εμένα. Δεν με νοιάζει. Αυτό αξίζει στους Ρεπουμπλικάνους που δεν με στηρίζουν».

Τα ερωτήματα

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα είναι εάν όντως o Trump σκέφτεται να δημιουργήσει το δικό του κόμμα ή εάν αυτή η απειλή είναι το ύστατο μέσο πίεσης προς τους Ρεπουμπλικάνους προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητα του.
Είναι προφανές πως πρόκειται για μια κίνηση που δεν συμφέρει ούτε τον Trump μια και ο ίδιος έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα με την αμερικανική Δικαιοσύνη ούτε τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι θα χάσουν κάθε ελπίδα νίκης στις εκλογές του 2024.
Όμως κανείς δεν μπορεί να απορρίψει το οποιοδήποτε σενάριο όταν μάλιστα έχει να κάνει με τον 76χρονο Donald Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης