Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επόμενη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, που κανείς δεν έχει προβλέψει... Κυβερνοεπιθέσεις

Η επόμενη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, που κανείς δεν έχει προβλέψει... Κυβερνοεπιθέσεις
Έχει δημιουργηθεί μια τεράστια, μη αμυνόμενη επιφάνεια απειλών
Μπορεί να ήρθε το 2023... αλλά οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο κόσμος παραμένουν.
Οι μεγάλες ανησυχίες για την παγκόσμια ασφάλεια είναι αρκετά προφανείς.
Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, θα πρέπει να ανησυχούμε για μια κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας την Άνοιξη, με την πιθανότητα ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο να είναι αυξημένη.
Αν και εξαιρετικά απίθανο, μια πυρηνική σύρραξη θα μπορούσε να διαστρεβλώσει περαιτέρω τα στρατιωτικά, οικονομικά και διπλωματικά θεμέλια του κόσμου. 
Ένας δεύτερος σαφής κίνδυνος είναι μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν, η οποία θα ήταν ακόμη πιο σεισμική - από τον τεράστιο αντίκτυπο στην κατασκευή μικροτσίπ υψηλής τεχνολογίας έως την αναδιάταξη των παγκόσμιων εμπορικών προτύπων, καθώς επιβάλλονται κυρώσεις κατά του Πεκίνου. 
Τρίτον, υπάρχει η έντονη λαϊκή αναταραχή στο Ιράν.
Τα πιθανά αποτελέσματα εκεί κυμαίνονται από την ανατροπή της θεοκρατίας μέχρι μια βίαιη καταστολή από τους μουλάδες και ένα ξέσπασμα εναντίον των περιφερειακών εχθρών Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Σενάρια πολέμου

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι αναλυτές των ΗΠΑ έχουν ήδη ξοδέψει πολύ χρόνο για να προβλέψουν και να σχεδιάσουν αυτά τα δραματικά σενάρια χαμηλής πιθανότητας.
Ειδικά στο μέτωπο μιας πυρηνικής κλιμάκωσης, η Ρωσία έχει χαμηλές πιθανότητες να παίξει το πυρηνικό χαρτί.
Ποτέ δεν θα είχε καλή κατάληξη για καμία από τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, ο κόσμος των αξιωματούχων έχει επανειλημμένως αποτύχει να προβλέψει τα ακραία σενάρια;
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η αυξανόμενη πιθανότητα μιας παγκόσμιας σειράς κυβερνοεπιθέσεων.
Κάθε χρόνο, ο αριθμός των συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο αυξάνεται ραγδαία.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο αριθμός τους ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια συσκευές, από περίπου 7 εκατομμύρια πριν από μια δεκαετία.
Τα οφέλη είναι πραγματικά και προφανή.
Αλλά το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι κάθε μία από αυτές τις συσκευές αποτελεί ένα μοναδικό σημείο επίθεσης για τους χάκερ.
Με άλλα λόγια, έχει δημιουργηθεί μια τεράστια, μη αμυνόμενη επιφάνεια απειλών.

Σε γραμμή άμυνας οι κυβερνήσεις

Τα κράτη βελτιώνουν τις διαδικτυακές τους ικανότητες, τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση.
Ενώ οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν (ακόμη) μια καθορισμένη Δύναμη Κυβερνοχώρου όπως ο Στρατός, το Ναυτικό, οι Πεζοναύτες, η Πολεμική Αεροπορία και οι Διαστημικοί Φρουροί, πολλά έθνη ήδη διαθέτουν- και άλλα εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας τέτοιας εξειδικευμένης δύναμης.
Ο Putin δεν έχει μόνο "εσωτερικούς" κυβερνητικούς και στρατιωτικούς χάκερ, αλλά έχει επίσης δείξει μια τάση να επιστρατεύει τους Ρώσους εγκληματίες του ιδιωτικού τομέα, δίνοντάς τους ουσιαστικά το ισοδύναμο μιας "εγγυητικής επιστολής του 17ου αιώνα" για να ενεργούν ως πειρατές εναντίον των εχθρών της Ρωσίας.
Δεδομένης της υποστήριξης που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία, ο Putin μπορεί να ετοιμάζει σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις το 2023.
Πρόκειται για μια προσέγγιση χαμηλού εργατικού δυναμικού και κόστους - ακριβώς αυτό που χρειάζεται καθώς καίει άνδρες και εξοπλισμό στην εισβολή του.
Πιθανότατα θα κυνηγήσει τομείς ήδη ευάλωτους: αλυσίδες εφοδιασμού καταναλωτών για τρόφιμα, βενζίνη, ιατρικές προμήθειες και άλλους κρίσιμους αλλά ελάχιστα αμυνόμενους στόχους.
Οι Ρώσοι έχουν δείξει προθυμία να το κάνουν αυτό, όπως οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίον της JBS που συσκευάζει κρέατα και του δικτύου φυσικού αερίου Colonial Pipeline το 2021.

Η απειλή της Κίνας

Η Κίνα διαθέτει επίσης πολύ ικανούς κυβερνοπολεμιστές, αν και τείνουν να είναι λιγότερο πρόθυμοι να χρησιμοποιούν επιθέσεις ωμής βίας υπέρ της βαθιάς κατασκοπείας, που συχνά στρέφεται κατά της εθνικής ασφάλειας και των κέντρων έρευνας και ανάπτυξης. 
Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα διαθέτουν επίσης πολύ ικανές ικανότητες στον κυβερνοχώρο.
Ο κόσμος οφείλει να σκεφτεί πολύ περισσότερο αυτούς τους κινδύνους και πώς να θα τους αντιμετωπίσει το επόμενο έτος, αναφέρει το Bloomberg.
Ένα γεγονός στον κυβερνοχώρο επιπέδου 11ης Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να κατευθυνθεί κατά του ευάλωτου δικτύου μεταφορών της Αμερικής, των κλονισμένων ηλεκτρικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο δεύτερος δυνητικός παγκόσμιος κίνδυνος που βρίσκεται κάτω από το ραντάρ είναι η επανεμφάνιση κάποιας νέας παραλλαγής του Covid ή ενός εντελώς νέου παθογόνου.
Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, έχουμε δει ξανά και ξανά τον κύκλο της θανατηφόρας πανδημίας, που ακολουθείται από την προσαρμογή του ανθρώπινου είδους.
Αλλά τελικά εμφανίζεται ένας άλλος θανατηφόρος ιός.
Δεδομένου του πόσο συμπιεσμένοι είναι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί μας σε τεράστια αστικά κέντρα, μαζί με την πανταχού παρούσα παγκόσμια ταξιδιωτική κίνηση, υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης