Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή από την Κίνα: Τεράστιος ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό - Το 70% της Σαγκάης έχει μολυνθεί

Παραδοχή από την Κίνα: Τεράστιος ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό - Το 70% της Σαγκάης έχει μολυνθεί
Το Πεκίνο απειλεί με αντίποινα τις δυτικές χώρες για τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα
Σχετικά Άρθρα
Σε μια παραδοχή -που σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών- προχώρησε η κυβέρνηση της Κίνας, καθώς υψηλόβαθμοι υγειονομικοί αξιωματούχοι της χώρας παραδέχτηκαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό είναι «τεράστιος», ενώ ένας γιατρός υποστήριξε ότι το 70% των 25 εκατ. κατοίκων της Σαγκάης έχει μολυνθεί.
Η κατακόρυφη αύξηση των λοιμώξεων ήρθε μετά τον απότομο τερματισμό της σκληρής προσέγγισης του Πεκίνου για τα «μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού» τον περασμένο μήνα, που γέμισε γρήγορα τα νοσοκομεία και τα κρεματόρια.
«Σε μια σπάνια παραδοχή, αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας δήλωσαν στην τηλεόραση ότι η χώρα βλέπει αύξηση "των κρίσιμων περιπτώσεων ή των θανάτων". Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν την κατάσταση, ισχυρίστηκαν ότι η αύξηση ήταν σύμφωνη με άλλες χώρες» επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Daily Mail.
Daily_Mail.JPG

Απειλές σε Δύση για αντίποινα

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο άσκησε κριτική κατά των δυτικών χωρών, που απαιτούν από τους Κινέζους επιβάτες να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού πριν από την είσοδό τους, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε αντίποινα.
Όπως σχολιάζει η Daily Mail, ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, παραδέχθηκε τελικά τα λάθη της πολιτικής του για τα μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού, που απέτυχε να περιορίσει τον κορωνοϊό και προκάλεσε τις πρώτες εκτεταμένες μαζικές διαμαρτυρίες της χώρας εδώ και δεκαετίες.
KIna2.JPG
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πρωτοφανείς δυσκολίες και προκλήσεις» στην ομιλία του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προς το έθνος και δήλωσε ότι ήταν «φυσικό» τα σκληρά μέτρα αποκλεισμού του να συναντήσουν αντίσταση.

Η αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση

Ο Xi εγκατέλειψε την πολιτική για μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά η νέα στρατηγική προκάλεσε την εκτόξευση των λοιμώξεων στα ύψη. Τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου, η κορυφαία υγειονομική αρχή της κυβέρνησης εκτιμά ότι 248 εκατ. άνθρωποι -που αντιστοιχούν στο 18% του πληθυσμού- προσβλήθηκαν από τον ιό.
KIna3.JPG
Η Κίνα υποστηρίζει ότι περίπου 5.000 πολίτες της έχουν πεθάνει από τον ιό από τότε που ξέσπασε για πρώτη φορά στη χώρα στα τέλη του 2019. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να δει 9.000 θανάτους την ημέρα στο συνεχιζόμενο κύμα που σαρώνει τη χώρα.
Ο Jiao Yahui, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, σε μια σπάνια παραδοχή δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα China Central Television: «Έχουμε μια τεράστια βάση, οπότε αυτό που αισθάνεται ο κόσμος είναι ότι τα σοβαρά κρούσματα, τα κρίσιμα κρούσματα ή οι θάνατοι αυξάνονται.
Όσον αφορά αυτό το κύμα, αυτό που ο κόσμος έχει αισθανθεί είναι ο απόλυτος αριθμός, όχι το χαμηλό ποσοστό (των θανάτων στο σύνολο των λοιμώξεων). Σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, οι αιχμές των λοιμώξεων που αντιμετωπίζουμε σε όλη τη χώρα δεν είναι ασυνήθιστες».
KIna4.JPG
Ο Tong Zhaohui, αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Chaoyang στο Πεκίνο, συμφώνησε ότι ο αριθμός ήταν μεγάλος, αλλά δήλωσε ότι το σχετικό ποσοστό των θανάτων μπορεί να εξακολουθεί να είναι χαμηλό. «Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι γύρω σας έχουν μολυνθεί αλλά πόσοι έχουν αναπτύξει κρίσιμα περιστατικά ή πνευμονία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Chen Erzhen, αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Ruijin και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Covid της Σαγκάης, εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των 25 εκατ. ανθρώπων της πόλης μπορεί να έχει μολυνθεί.
«Τώρα η εξάπλωση της επιδημίας στη Σαγκάη είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να έχει φτάσει στο 70% του πληθυσμού, δηλαδή 20 έως 30 φορές περισσότερο από ό,τι τον Απρίλιο και τον Μάιο» δήλωσε ο ίδιος.
Η Σαγκάη υπέστη ένα εξαντλητικό δίμηνο αποκλεισμό από τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι μολύνθηκαν και πολλοί αναγκάστηκαν να απομονωθούν σε κέντρα καραντίνας.
Αλλά τώρα η παραλλαγή Omicron εξαπλώνεται γρήγορα σε όλη την πόλη.
Σε άλλες μεγάλες πόλεις -όπως η Tianjin, η Chongqing και η Guangzhou- Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας έχουν υποδείξει ότι το κύμα έχει ήδη κορυφωθεί.
Στην επαρχία Zhejiang, κοντά στη Σαγκάη, οι αρχές ελέγχου των ασθενειών δήλωσαν ότι οι μολύνσεις κορυφώνονται, με ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης