Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει η εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο – Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν τις «έξυπνες» οβίδες πυροβολικού Bonus, γαλλοσουηδικής κατασκευής

Βαθαίνει η εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο – Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν τις «έξυπνες» οβίδες πυροβολικού Bonus, γαλλοσουηδικής κατασκευής
Το Bonus είναι μία οβίδα που εκτοξεύεται από το πυροβολικό και μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε τεθωρακισμένο όχημα
Οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν οβίδες πυροβολικού Bonus εναντίον ρωσικών στρατευμάτων στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Στις 4 Ιανουαρίου 2023, οι Ρώσοι έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν ένα εξάρτημα της οβίδας Bonus που δεν εξερράγη και βρέθηκε στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Το Bonus είναι μία οβίδα που εκτοξεύεται από το πυροβολικό και μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε τεθωρακισμένο όχημα.
Συμβατό με την πλειονότητα των υπαρχόντων πυροβόλων πυροβολικού, το Bonus λειτουργεί όπως ένα συμβατικό βλήμα.
Όταν εκτοξεύεται από οποιοδήποτε σύστημα πυροβολικού 155 χιλιοστών, η οβίδα bonus διαχωρίζεται για να αναπτύξει δύο πυρομαχικά με αισθητήρα που στη συνέχεια αναζητούν στόχους εντός ενός δεδομένου αποτυπώματος, έως και 32.000 τετραγωνικών μέτρων.

Έξυπνη οβίδα

Μετά την απελευθέρωση του υποπυρομαχικού ανοίγει δύο πτερύγια.
Κατά την κάθοδο, το υποπυρομαχικό περιστρέφεται, σαρώνοντας την περιοχή από κάτω με αισθητήρες υπερύθρων πολλαπλών συχνοτήτων και LiDAR [απεικόνιση, ανίχνευση και εμβέλεια λέιζερ] που συγκρίνει τα ανιχνευμένα οχήματα με μια προγραμματιζόμενη βάση δεδομένων στόχων.
Όταν εκτοξεύεται από κάννη 52 χιλιοστών, μία οβίδα Bonus μπορεί να ταξιδέψει έως και 35 χιλιόμετρα πριν απελευθερώσει τα υποπυρομαχικά του. Κάθε υποπυρομαχικό είναι οπλισμένο με μια κεφαλή διείσδυσης που είναι αποτελεσματική ενάντια στα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης όπως τα κύρια άρματα μάχης.
hmx.jpg
Μεταφέροντας δύο έξυπνα πυρομαχικά μέσα στο κέλυφος Bonus, η επιτυχία της αποστολής του ανά οβίδα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι με τα παραδοσιακά πυρομαχικά. Αναπτύχθηκε και παράγεται σε συνεργασία με την BAE Systems στη Σουηδία και την Nexter στη Γαλλία, το Bonus χρησιμοποιείται επί του παρόντος από πολλές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία και η Σουηδία.
ovida.JPG

Ρωσική υπεροχή παρά την ενίσχυση της Δύσης στην Ουκρανία


Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν ήδη εφοδιαστεί με τη χρήση γερμανικής κατασκευής βλημάτων SMARt 155 mm που είναι παρόμοια με τα Bonus.
Σε αντίθεση με το Bonus, τα υποπυρομαχικά του SMArt κατεβαίνουν με αλεξίπτωτο και όχι με πτερύγια και χρησιμοποιούν ένα ραντάρ για τερματική καθοδήγηση αντί για ένα LiDAR.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προμήθευσαν στην Ουκρανία εκατοντάδες οβίδες 155 χλστ. του ΝΑΤΟ μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, η οποία επιτρέπει στο Κίεβο να αναπτύσσει εύκολα οβίδες όπως τα Bouns και τα SMARt.
Παρά τη μεγάλη υποστήριξη από τους συμμάχους τους οι Ουκρανοί εξακολουθούν να υστερούν απέναντι στην απόλυτη δύναμη πυρός του ρωσικού πυροβολικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης